Prof. Vladimír Tesař, zakladatel a přednosta Kliniky nefrologie 1. Lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze | foto: Petr Kozlík, MAFRA

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je vhodné prolévat litry vody. Zmiňovaná „doporučení“ vypadají pravdivá. Profesor Tesař z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze je však vyvrací.

V restauracích často visí slogany na téma, jak ledviny pivo milují. Čím víc půllitrů, tím větší prý mají radost. Co na to říkáte?
Pivo je pro ledviny bezpečný nápoj. Že by ale bylo pro ně nějak mimořádně prospěšné, tak to pivaře zklamu. Žádná studie to zatím neprokázala. Ale z pohledu ledvin je lepší si dát pivo než víno, protože piva vypijete víc a dostanete tak do sebe víc tekutin. Takže vlastně mají pánové hospodští pravdu, ledviny pivo s radostí přivítají. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Seriál Lékaři Česka