Sladká tečka s otazníkem? Jakou vybrat, poradí test vaničkových zmrzlin

  • 54
Chuť na zmrzlinu přijde v každém ročním období. Jenže pokud chcete rodině nabídnout kvalitní pochutnání, možná tápete, po kterém produktu sáhnout. Jako vodítko můžete použít test vaničkových zmrzlin, který iniciativa Vím, co jím a piju připravila ve spolupráci se Státním veterinárním ústavem.

Při testování se hodnotila konzistence, vůně, chuť a barva u 25 vzorků zakoupených v běžné obchodní síti. Pozornost byla věnována také informacím na obalu a maloobchodní ceně. Výsledky testování vás možná překvapí – nejdražší neznamená automaticky nejlepší. Z celkem 17 vzorků skončila v hodnocení na předposledním místě ta nejdražší z jahodových zmrzlin.

Na co si dát pozor?

Kvalitní zmrzlina by měla být jemná, hladká, krémovitá, bez hrudek, větších krystalů a vzduchových bublin. Může obsahovat kousky ovoce, vanilky či čokolády. Taková je například zmrzlina Carte d’Or s kousky vanilkového lusku nebo vanilková zmrzlina Gelatelli Premium Bourbon Vanilla. 

Seriál o zdravém stravování

Během sedmi týdnů vám každou středu v seriálu připraveném s iniciativou „Vím, co jím“ přineseme rady, jak se zdravě stravovat a orientovat při výběru potravin.

Pokud preferujete v mražených výrobcích kousky ovoce, skvělá volba je Carte d´Or nebo Ovocný Světozor, obě mají podíl ovocné složky nad 25 procent, a také v ostatních ohledech si vedly celkem slušně.

Hlavním nedostatkem byla umělejší a méně výrazná chuť, kterou výrobci většinou dohánějí cukrem. Nejhůře v tomto smyslu dopadla Gelatelli Premium Strawberry z Lidlu a Klasik Strawberry zakoupená v Kauflandu.

Pokud dáváte přednost zmrzlinám s co nejnižším obsahem cukru, mohl by vám vyhovovat jahodový BigMilk, který má však trochu pěnovitou konzistenci a lehce umělou chuť, nebo zmrzlina Pinko s příchutí vanilky a másla.

Až na pár výjimek (Carte d’Or vanilka, Carte d’Or jahoda a Clever polárkový dort vanilka z Billy) obsahovaly zmrzliny alergeny deklarované mimo složky, které nepocházejí z přidaných surovin, ale mohou se vyskytovat ve stopových množstvích, například z drobných nečistot ve výrobních zařízeních.

Dražší nemusí být lepší

Ceny testovaných zmrzlin byly různé, od 10 do víc než 30 korun za 100 gramů. Jak už jsme však upozornili, potvrdilo se, že dražší neznamená také lepší. Naopak zmrzlinou, kde cena odpovídá obsahu, je Manhattan Classic Cream Vanilla i verze Strawberry a Clever polárkový dort s vanilkovou příchutí i s čokoládovou příchutí.

Manhattan Classic Cream Vanilla
Manhattan Vanilla Strawberry
Clever polárkový dort

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka „Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Všechny atributy byly hodnoceny souborem sedmi posuzovatelů známkami jako ve škole – 1 až 5. Známky se sčítaly. Výrobek, který získal nejméně bodů byl nejlepší, výrobek s nejvyšším počtem bodů byl nejhorší.

Na prvních třech místech se mezi vanilkovými vaničkovými zmrzlinami umístily Carte d´Or Les Authentic Vanilla Handpicked Vanilla from Madagascar (1,2), Gelatelli Premium Bourbon Vanilla Dairy Ice Cream (1,3) a BigMilk Vanilla With Fresh Milk (1,4).

Na prvních třech stupních se mezi jahodovými zmrzlinami umístily Carte d´Or Les Authentic Strawberry With Delicious Strawberry Pieces (1,1), Jahoda zmrzlina Ovocný Světozor (1,2) a Scholler Ice Cream Strawberry With Strawberry Sauce (1,3).

Carte d´Or Strawberry
Jahoda zmrzlina Ovocný Světozor
Schöller Ice Cream Strawberry

Podrobnější výsledky testu vanilkových zmrzlin najdete zde, více o jahodových vaničkových zmrzlinách si přečtete tady. A takto dopadly v testu zmrzliny s čokoládovou příchutí.