ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Stockfood.cz

Není ryba jako ryba. Jak poznat dobrý zdroj omega-3 kyselin?

  • 22
Češi se potýkají s nedostatkem důležitých omega-3 kyselin. Ty přitom chrání před srdečními chorobami a u žen i brání předčasnému porodu. Ne každá ryba, a dokonce ani ne každý losos je ale jejich spolehlivým zdrojem, píše týdeník 5plus2.

Děti to nenáviděly, ale dřív rodiče i přes jejich odpor nutili své ratolesti polykat rybí tuk. Dobře věděli, že pro zdraví je důležitý. Na důležitost omega-3 kyselin, obsažených v některých rybách a jejich tuku, pro lidský organismus upozorňují i současní výživoví poradci a lékaři. Bylo by ale bláhové si myslet, že přísun této cenné kyseliny zajistí jakákoli ryba.

Zdaleka ne všechny ryby v jídelníčku totiž znamenají zdroj potřebných omega-3 kyselin. Ty ovlivňují mimo jiné riziko výskytu kardiovaskulárních chorob.

Kapr na talíři tedy podle odborníků není z hlediska těchto kyselin ideální volbou. Obecně se doporučují tučnější mořské ryby.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

„Primární zdroj je totiž plankton, kterým se tyto ryby živí, a mořský kril. Jediná sladkovodní ryba, která by mohla splnit požadavky na výskyt omega-3 kyselin, je dravý pstruh. Klíčové je, čím jsou ryby krmené,“ říká výzkumný pracovník IKEMu Pavel Suchánek.

Ryby z farem mají bohužel obecně málo těchto důležitých kyselin. Způsob chovu je tedy zásadní, proto platí, že není losos jako losos.

Test na riziko

Před patnácti lety vědci vytvořili test, pomocí kterého lze změřit hodnotu takzvaného omega-3 indexu v těle. Stačí k němu pouhá kapka krve. Výsledek se udává v procentech a zjednodušeně říká, jak vysokému riziku je dotyčný vystaven.

Optimální hodnota je osm a více procent. Pro lepší představu, z dosavadních výzkumů vyplynulo, že úmrtí v důsledku ischemické choroby srdeční bylo vyšší o pětatřicet procent u lidí s omega-3 indexem do čtyř procent. Možnosti testování ovšem v Česku zatím nejsou dostupné. S distribucí testu i k nám se ale podle expertů do budoucna počítá.

Ryby jezte dvakrát týdně

Jak vybrat ty správné?

Pomoc matkám

Srdeční choroby přitom nejsou zdaleka jediným strašákem pro ty, kteří se rybám a rybímu oleji obloukem vyhýbají. Podle vědců by totiž dostatečná úroveň omega-3 kyselin mohla mít také významný zdravotní dopad v podobě snížení počtu předčasných porodů a nízké porodní váhy.

Výzkumy ukazují, že u žen s nízkou úrovní těchto důležitých kyselin existuje až desetkrát vyšší riziko předčasného porodu. Právě ten je přitom celosvětově hlavní příčinou úmrtí novorozenců. Každý rok se předčasně narodí zhruba patnáct milionů dětí.