Diskuse k článku

Vánoční móda: Zlatá a stříbrná u štědrovečerního stolu

Slavnostní náladu u prostřeného stolu skvěle podtrhne elegantní oblečení. Zkuste letos vyměnit černé šaty za outfit, ve kterém můžete zazářit. A to doslova. Metalické kousky navíc můžete sladit s vánočními dekoracemi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M82i59c28h12a12l 88M83i33l67l41e41r 9886752569122

Tady u protinozcu jsou tyhle "metalicke" kousky popularni na predvanocnich party, ale u rodinnych oslav doma se v nasem teplem vanocnim pocasi dva prednost peknemu letnimu obleceni, obzvlast s tropickymi vzory, ktere jdou tak dobre s teplotou 30C nebo vic. Zlatou, stribrnou anebo obzvlast ted popularni ruzove zlatou damy nosi v doplncich a spercich.

-

zajimava debata dole o rizcich.

Behem meho detstvi proziteho v Praze se u nas doma na Stedry vecer nikdy nedelaly rizky. Podle stareho ceskeho zvyku dodrzovaneho v mnoha rodinach se u nas na Stedry den a Stedry vecer nejedlo zadne jine maso nez ryba.

Na menu byla babiccina skvela rybi polevka, nasledovala ryba pecena na masle servirovana s platky veky a citronem ( kdyz se sehnala stika, byla stika, jinak kapr) a tradicni kapr v trojobalu s babiccinym skvelym bramborovym salatem. Nakonec vanocni pecivo, orechy a pokud byly, tak mandarinky.

U nas doma v Australii michame ceske a australske zvyky. Slavime po cesku na Stedry vecer a darky k nam nosi Jezisek.

Dodrzujeme stary cesky zvyku, ze zadne jine maso nez ryba. V nasem pripade pecena ryba na masle a bylinkach a podle mistnich zvyku take morske plody v ruzne uprave.

Babiccin vanocni salat nesmi chybet, ale jako sladky chod mistni Plum Pudding s brandy maslem, vanilkovym sodo a zmrzlinou a ovocna misa z cerstvych jahod, boruvek, malin a ostruzin, prelita smesi malinoveho syrupu a malinoveho likeru. Slehacka na pozadani.

0/0
25.12.2017 3:21

A63l83e12n49a 46V45e88s96e31l60á 3183851435218

Tak původně byla řeč o smaženém kapru a pak jsme to už zobecnili (nebo spíše zobecnily) na jakékoli řízky. Ale na Štědrý den souhlas - u nás taky jedině ryba.

0/0
25.12.2017 20:16

M58i62c49h10a71l 69M79i77l45l44e37r 9876642449772

:-) nanestesti u nas pro mladsiho syna, ktery na ryby moc neni, leda morske plody. Na Stedry vecer se ale "obetuje".

Ten rizky miluje a rozhodne by vymenil rybu za rizek - nebo steak.

0/0
26.12.2017 2:57

P17a47v16e37l 61J93e98ř64á51b41e10k 7931622954507

Do zlata usmažené řízky

Stříbřitě cukrem posypané vánočky.

Na sobě klidně oblečení lovce mamutů..

+1/0
23.12.2017 19:27
Foto

A93n12d49r22e19a 77Š90r87e13t85r31o84v48á 7661225580808

No nic moc a saty c. 2 snad asi ani nepatri ke stedrovecerni veceri, ale nekam do podniku pro dospele... I jako mlada divka pred 15 lety bych se v tom stydela.

+4/0
23.12.2017 9:57
Foto

A53n28d24r23e12a 57Š81r27e58t97r97o68v70á 7741275800938

Fotka c. 3, samozrejme..

0/0
23.12.2017 10:29

J50a34n47a 51V34a10l25d58r12o51v39á 2190603972397

Mám-li soudit podle fotografií, vánoce slaví dámy ve věku tak maximálně do pětadvaceti, s dokonalou postavou do těch rybích šupin. My starší a kulatější jsme opět neviditelné. Není to malinko ageistické?

+7/0
23.12.2017 8:47

J82a28n50a 43K81u36b91o53v67á 6949602798920

;-D Zase kdybych si vzala ty ošklivé a předražené zavinovací šaty a nakráčela k večeři, rodině by spadla čelist. Tolik zlata!

+3/−1
23.12.2017 8:52

J29a41n20a 14V13a53l26d86r20o38v28á 2280973642987

;-D

0/0
23.12.2017 9:57

J16a51n17a 96K98u67b85o51v34á 6839982668580

Já jsem asi suchar, ale mně to přijde děsně pouťové.

+8/−1
23.12.2017 8:42

M79i79l56e73n29a 32K38l69o40u35č15k16o80v52á 2716890316242

A v tom outfitu smaží taky řízky nebo kapra? Nebo jak to vlastně děláte, vy ostatní? Nachystate jídlo v teplakach, pak honem do sprchy, outfit na sebe, nalicit a hurá ke stolu?

0/0
23.12.2017 7:38

D83a71n91a 47T26e86n62z79l34e42r 5880852305143

Řízky se nesmaží, řízky se jen nasmaží, pak se dají do trouby "dojít". Proto je také salát a řízky tak oblíbené vánoční jídlo. Salát stojí a nic od vás nepotřebuje a zatímco se řízky dodělávají, můžete se přikrášlit. :-)

0/0
23.12.2017 7:51

M85i67l17e40n80a 54K98l75o35u38č75k26o11v89á 2286250236612

Tak každý smažíme řízky jinak. Tak, jak to děláte vy, já ne. Dávám přednost čerstvým, ne dojitym v troubě.

+8/0
23.12.2017 8:53

D12a68n24a 94T65e42n63z69l20e48r 5960942795533

Tak to nevíte, co si necháváte utéct. :-) Jsou to nejlepší řízky, jaké existují. Ale když někdo radši tvrdé kusy ze kterých opadává strouhanka už při zběžném pohledu, ať radši suší řízky v pánvi a namlouvá si, že je má "čerstvé". R^

+1/0
23.12.2017 15:20

M15i11l29e23n44a 41K18l76o25u17č45k63o71v10á 2846710616192

Nesmazim na pánvi, to je už přežitek. A můžu se zeptat, na čem ty řízky nasmažíte? Protože nerozumím tomu, že je na něčem nebo v něčem nasmazite a pak dáte do trouby?

0/0
23.12.2017 15:59

D29a37n82a 60T88e90n11z74l76e21r 5430592785393

Na přepuštěném másle dostanou kůrku a vnitřek dochází při nízké teplotě v troubě. Delší dobu, než by bylo možné na pánvi. Uvnitř jsou jemné, měkké a rozlývají se na jazyku a vnější část je pořád ještě křupavá. Jestli máte chuť, někdy to cvičmo zkuste. Jiné pak s největší pravděpodobností už dělat nebudete. (Aby bylo jasno, nenabádám vás, abyste dělala tenhle experiment zrovna zítra.)

+1/0
23.12.2017 16:28

P58a31v20e10l 69J14e79ř81á53b35e52k 7171592124707

Správný řízek je hezky vysušený, jemně tuhý, aby se večer vzal do ruky, sedlo k pohádce a než pohádka skončí se pomalinku přežvýkal.;-)

0/0
23.12.2017 19:31

D62a84n48a 86T86e75n52z70l53e22r 5380212695643

:-)

0/0
23.12.2017 21:15

M95i43l65e38n15a 15K49l88o84u11č56k39o47v82á 2576180816402

Neodpověděla jste, v CEM to snažíte, když ne v pánvi. V pekaci?

0/0
24.12.2017 7:49

A98n13d23r36e93a 71N90o63v15a 3608664875412

Proc je panev prezitek?

0/0
24.12.2017 12:46

A91l19e27n57a 91V86e78s53e96l30á 3733101465398

Když dělám řízky "ve velkém" pro spoustu lidí, tak je tohle dobrý postup. Je to sázka na jistotu. Ale pokud jen pro rodinu, taky mám radši čerstvé. Pokud jsou tvrdé, byla někde chyba - nejspíš už v použitém, příp. špatně ukrojeném mase.

0/0
23.12.2017 22:20

D57a38n69a 23T45e40n96z22l65e50r 5690482925463

Proč máte pocit, že řízky, které se nesmaží do podoby tuhé podrážky v horkém oleji nejsou čerstvé? :-)

Možná jste nepochopila, že jde pouze o jinou verzi přípravy, ne o to, že by chudinky řízky někde týden ležely.

0/0
24.12.2017 7:43

A51l98e88n31a 96V69e64s29e30l35á 3643301125868

Ale jo, já to pochopila. Však píšu, že tento jiný způsob přípravy taky občas používám. Spíš vy jste, myslím nepochopila, že ta verze bez trouby je taky jen jiný způsob přípravy, který opravdu nekončí "podobou tuhé podrážky".

To jsou ty věčné boje, který způsob je jediný správný (Moji rodiče se takto vydrželi celý život hádat o sekanou. Tatínek tam chtěl mít víc rohlíků, že takto je to "haše" a ne sekaná a maminka zas kontrovala, že peče sekanou a ne buchtu.) Celkem zbytečné, každému vyhovuje něco jiného.

Já ten "troubový" způsob jedla poprvé jako dítě u dědečka, který to tak dělal, protože měl rád řízky, ale neměl zuby a jako děcko jsem ho strašně nesnášela. No a dneska, když se mi sejde rodina, tak je nás kolikrát i dvanáct až patnáct a jinak by to nešlo, když by je neměli dostat na stůl studené, tak jsem zjistila, že vlastně není vůbec špatný. Ale pokud si chci usmažit jen jeden řízek sama pro sebe, tak si na něm pochutnám víc. (Ale to není nic proti příznivcům druhé verze.)

0/0
24.12.2017 8:33

A12n82d48r36e57a 42N43o34v44a 3478314565432

Treba u nas to mame rozdelene - ja delam den predem salat a rizky pak dela muz, takze pak mam cas a klid "zesvatecnit" sebe i kuchyn :)

0/0
24.12.2017 12:49

A79d52r75i86a52n93a 41M12i96l41l52e13r75o74v37á 6182440579241

My to tak děláme odjakživa. Uvaříme, nachystame a prostreme stůl a pak se svatecne oblekneme (ne ty hrůzy jako v článku, ale vezmeme se hezké šaty nebo sukni a tatínek košili a kravatu). Tak nějak se ten večer pak odlišuje od jiných dni v roce :)

0/0
24.12.2017 14:18