Giboni zlatolící se rodí ve světlém barvě. Po zhruba roce se však přebarvují do...

Giboni zlatolící se rodí ve světlém barvě. Po zhruba roce se však přebarvují do černé. | foto: Zoo Olomouc

Zlatý gibon je posledním přírůstkem roku na Svatém Kopečku, časem zčerná

  • 0
Ježíšek naděloval také v olomoucké zahradě u gibonů. Jejich mládě je posledním přírůstkem roku 2022, hlásí pracovníci zoo. Až do Nového roku si návštěvníci na Svatém Kopečku užijí svátečně vyzdobené zahrady a pohádkové postavy.

Ve čtvrtek 22. prosince se ve vnitřní expozici pavilonu opic narodil u gibonů další potomek. „Mládě se narodilo samici po více než osmileté pauze,“ řekla zooložka Jitka Vokurková.

„První dny jsou vždy plné očekávání, během nichž nechceme start žádného mláděte zakřiknout. Toto ale prospívá na výbornou,“ doplnila Vokurková.

První giboni z Vietnamu se zabydleli v olomoucké zahradě v roce 1988. „A špatně se jim tu rozhodně nedařilo. Giboní zlatolící postupně přivedli na svět v naší zoo celkem jedenáct mláďat,“ připomněla mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Giboni zlatolící se rodí světlí. „Po zhruba roce věku života se však přebarvují do černé. Samci již zůstanou černí, samice se ale v období pohlavního dospívání ještě jednou přebarví zpět na světlou barvu, která jim už zůstává,“ popsala zooložka.

„Pro samici je však výhodnější mít déle samčí zbarvení, protože samec je z rodiny k samostatnému životu vyháněn později,“ dodala.

Přibližně v sedmi letech ovšem musí rodinu opustit všechna mláďata. „To už jsou dospělá. Mladé samičky většinou vyhánějí matky, samce zase otcové. V rodině tak většinou zůstává chovný pár s mláďaty různého věku,“ uvedla Gronská.

Sváteční návštěvy zoo

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku je otevřená každý den, takže se areál o svátcích převlékne do kulis filmových pohádek.

„A tak se děti podívají nejen za Andělem Páně, ale i za čerty, s nimiž nejsou žerty, či za Popelkou,“ řekla mluvčí zahrady.

Sváteční výzdobu si návštěvníci užijí až do 1. ledna roku 2023, stejně jako večerní vánoční prohlídky, na které není potřeba rezervace.

„Večerní vánoční prohlídky probíhají v zahradě několikátou zimu. Je to takový náš dárek pro návštěvníky jako poděkování za přízeň po celý rok,“ poznamenal ředitel zoo Radomír Habáň.

Pohádková zoo nabízí české pohádky, koledy a sváteční výzdobu denně kromě Silvestra vždy v 16.00 a 18.00.