Olomouc slaví jubileum patronky, která pomohla ukončit morovou epidemii

  • 0
Velké oslavy jubilea svaté Pavlíny se v pátek a o víkendu uskuteční v Olomouci. Světice zde podle kronik pomohla před 400 lety ukončit morovou epidemii a za to byla prohlášena patronkou města. Olomouc letos oslaví výročí tradičním průvodem. Slavnosti připomenou i další historické milníky. Portál iDNES.cz přináší osm tipů na zajímavé akce, jež Svátky města přinesou.

Zároveň s připomínkou svaté Pavlíny se budou v krajské metropoli slavit další dvě významná výročí. Univerzita Palackého si připomene 450 let od založení, letos uplyne 300 let od vysvěcení mariánského sloupu na Dolním náměstí.

1 Průvod ke cti svaté Pavlíny

Tradiční součást svátků letos dozná změn. Představitelé města se vrátí k podobě, jakou měla v minulosti.

„Zjistili jsme, že průvod nebyl s kočáry, jednalo se opravdu o prosebné procesí. Tuhle tradici bychom rádi obnovili,“ vysvětlil vedoucí oddělení kultury magistrátu Radim Schubert.

Pěší průvod vyrazí pátek v 18 hodin z Horního náměstí k mariánskému sloupu na Dolním náměstí.

„V čele půjdou zástupci církve s ostatky svaté Pavlíny, za nimi pak rada města a zástupci univerzity a dalších významných institucí, například armády, policie či hasičů. Budeme moc rádi, když se zapojí i veřejnost,“ přiblížil Schubert.

U mariánského sloupu budou ostatky položeny a lidé si na místě společně s páterem Františkem Hanáčkem, proboštem od svatého Mořice, připomenou význam letošního výročí. Poté se průvod vydá do zmíněného kostela, kde budou ostatky patronky města opět uloženy.

2 Světová premiéra australského skladatele

V kostele svatého Mořice se v pátek koná rovněž světová premiéra, Moravská filharmonie zde od 19 hodin odehraje jako první Rekviem pro mír na Ukrajině australského skladatele a dirigenta Davida Slatera.

V rámci koncertu zazní i nově zrenovované varhany patřící k evropským skvostům. Půjde o benefici, vstupné tak bude dobrovolné.

3. Filharmonie pod širým nebem

Nabitý pátek přinese večer na Horním náměstí rovněž nejznámější melodie z muzikálů Jesus Christ Superstar, Evita, Bídníci, Fantom opery či Vlasy.

„Od 20.30 zde začne open-air koncert Moravského divadla Olomouc a Komorního sboru Lenky Dohnalové Mlynářové se sólisty,“ zve náměstek primátora pro kulturu Viktor Tichák.

Organizátoři nachystají pro koncert 600 míst k sezení, lístky jsou v prodeji v městském informačním centru.

4. Patronku připomíná i obří písková socha

Návštěvníci svátků budou moci mimo jiné obdivovat také um Václava Lemona a Mariana Maršálka, kteří u radnice na Horním náměstí v těchto dnech vytvářejí sochu svaté Pavlíny z 33 tun písku.

„Svatá Pavlína dává pít vodu z lampy, která byla přivezena s jejími ostatky z Říma, Olomoučanům stiženým morovou epidemií,“ popsal motiv Lemon.

Druhá strana sochy připomene třísté výročí mariánského sloupu stojícího na Dolním náměstí. Socha na místě zůstane až do konce září.

5 Sobota nabídne jarmark i oslavy univerzity

Sobotní program na Horním náměstí přinese jarmark, koncerty, vystoupení nového cirkusu, pohádky i výtvarné dílničky.

O program se postará rovněž Univerzita Palackého, která si letos připomíná 450 let od založení.

Nabídne odpočinkovou zónu s netradičním posezením i poležením, půjčovnu sportovního vybavení a deskových her.

„Program doplní hudebníci a výtvarníci, kteří budou ve spolupráci se spolkem StuArt tvořit obrazy na témata Olomouce a univerzity živě přímo před diváky,“ shrnula program prorektorka univerzity Andrea Hanáčková.

Návštěvníci si budou moci vyzkoušet i různé hlavolamy či 3D piškvorky.

6. Pohledy na Olomouc z výšky

Novinkou letošních svátků je možnost prohlédnout si město z výšky. Svátky totiž nejsou jen oslavou svaté Pavlíny, ale také krás Olomouce.

„Proto jsme připravili speciální novou nabídku nejen vyhlídek, ale rovněž zpřístupnění neobvyklých míst. Během prohlídek se návštěvníci podívají na věž radnice, kostela sv. Mořice či dokonce na nejvyšší věž dómu sv. Václava,“ vyjmenoval Schubert.

Lidé se dostanou i na vyhlídkovou terasu Hotelu Flora či Andrův stadion, který nabídne komentované prohlídky vnitřních prostor.

7. Science show Pevnosti poznání

Že vědu netvoří jen nudné výpočty, se půjde přesvědčit v sobotu večer díky science show.

„Jedná se o vědecký stand up, kdy na jevišti vědci ukážou pokusy z oblasti chemie a fyziky. Show je koncipována tak, aby bavila, byla atraktivní a vzbudila nejen v mladých zájem o vědu,“ nastínila Hanáčková.

8. Barokní hudba s moderními nástroji

Sobotní oslavy na Horním náměstí zakončí koncert propojující Svátky města se Svátky písní – Rockové oratorium Eversmiling Liberty.

„Jde o jedinečné vystoupení spojující barokní hudbu s moderními nástroji i žánry, třeba rockem, popem, jazzem či swingem,“ řekl Schubert.

Celý program oslav lze najít na webu města zde.

Patronka svatá Pavlína

Pocházela z antického Říma, kde byla s rodiči umučena a později se dočkala svatořečení. Jezuita P. Mikuláš Lancicius pak roku 1623 přinesl do Olomouce její ostatky. Tehdy řádila ve městě epidemie moru, jež si vyžádala přes 7 000 obětí. Městská rada proto na návrh arcijáhna Julia Caesara Gianniniho de Pisauro uspořádala prosebný průvod s ostatky v naději, že světice vyprosí zažehnání pohromy. K tomu skutečně došlo a rada ji proto zvolila patronkou Olomouce. Ostatky jsou uloženy v chrámu svatého Mořice, kde je i oltář světice. Průvod k její cti je pořádán každoročně během Svátků města, jež se konají od roku 1996, kdy byla památka sv. Pavlíny po zapomnění obnovena.