Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Porodnost klesá, za uplynulé dvě dekády se v kraji narodilo nejméně dětí

  11:38
Nejslabší ročník mají za sebou porodnice v Olomouckém kraji. Loni se napříč regionem narodilo 5 206 dětí, o skoro tisícovku méně než v roce předešlém. Úbytek, který je ve srovnání s lety 2021 a 2022 téměř dvojnásobný, experty nepřekvapil. Naopak předpovídají, že výrazně klesající trend bude pokračovat.

ilustrační snímek | foto: Tomáš Frait, MF DNES

V celorepublikovém žebříčku se region drží na šesté příčce, hůř je na tom například Karlovarský kraj a lépe třeba Praha.

„Je zde znát výrazný pokles, který se bude ještě prohlubovat,“ sdělil Jiří Frelich z Krajské správy Českého statistického úřadu v Olomouci (ČSÚ).

„Je to dáno tím, že nyní dlouho rodily silné populační ročníky ze 70. a zkraje 80. let minulého století. Teď se však ke slovu dostávají maminky, které se narodily v populačně slabších letech. A logicky, když je míň matek, je méně i narozených dětí,“ vysvětil.

Podle něj se demografický vývoj pohybuje ve vlnách a podle prognóz se pokles zastaví někdy v roce 2030, kdy počty dětí začnou zase mírně stoupat.

Na trend klesající porodnosti reagují i porodnice. Snaží se budoucí matky přesvědčit, aby rodily právě u nich, a předhánějí se ve vstřícnosti a vymoženostech, které těhotným nabízejí.

Porod s lékařem za dveřmi

Podle průzkumu MF DNES jsou dnes už někde možné i porody s lékařem za dveřmi nebo přirozený porod také v případě, že se dítě neotočí hlavičkou dolů. Samozřejmostí je co největší komfort včetně nadstandardních pokojů či obědové vegetariánské menu a nonstop svačinový bar zdarma.

Poté, co sečetly děti za uplynulý rok, evidují výrazný pokles všechny porodnice v kraji, s výjimkou té jesenické. Nejvýraznější úbytek zaznamenala Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL), kde přišlo na svět 2 051 dětí, o tři stovky méně než v předešlém roce. „Jednalo se o nejslabší ročník od roku 2008,“ sdělil mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Největší zdravotnické zařízení v regionu je perinatologickým centrem, takže kromě běžných porodů z Olomoucka jsou sem soustředěny nejrizikovější porody z kraje.

„Nejmenší dítě narozené v loňském roce vážilo jen něco málo přes 400 gramů a měřilo 27 centimetrů, největší novorozenec vážil přes pět kilo a měřil skoro 60 centimetrů. Nejmladší rodičce bylo šestnáct a nejstarší devětačtyřicet let,“ doplnil mluvčí.

Počty porodů jdou ve vlnách

Podle přednosty Porodnicko-gynekologické kliniky FNOL Radovana Pilky se počty porodů snižují ve všech porodnicích napříč republikou a tento trend je patrný i v celé Evropě.

„K dispozici máme údaje o počtech porodů v Olomouci od začátku 60. let minulého století, které ukazují, že čísla se pohybují v demografických vlnách,“ řekl Pika.

„Po vrcholu v počtu porodů v 70. letech, kdy mluvíme o Husákových dětech, následovalo minimum porodů v polovině devadesátých let. Děti narozené v tomto období se právě v současné době stávají rodiči, což se samozřejmě odráží v poklesu porodů,“ vysvětlil Pilka.

Do šumperské porodnice míří nejčastěji budoucí maminky z šumperského, zábřežského a také orlickoústeckého regionu. Narodilo se zde bezmála sedm stovek dětí, zhruba o stovku méně než v roce 2022.

„Konkrétně se nám v roce 2023 narodilo 357 děvčat a 338 chlapců. Nejmenší miminko byl chlapeček s váhou pod dvě kila, naopak nejtěžším dítětem se stal taktéž chlapeček vážící přes pět kilogramů,“ uvedla mluvčí nemocnice Hana Hanke.

O stovku dětí méně se narodilo v Prostějově, v Přerově byl propad ještě vyšší. „V meziročním srovnání se v Přerově narodilo 577 dětí oproti 718 z předchozího roku, tedy o 141 méně,“ vypočítala Gabriela Lefenda, mluvčí Agelu, pod který spadají kromě přerovské a prostějovské nemocnice také ty ve Šternberku a Jeseníku.

Ve šternberské porodnici, kterou vyhledávají maminky nejen z regionu, ale jezdí sem i ženy ze vzdálenějších regionů či ze Slovenska, si zapíší přes tisícovku dětí, o 82 méně.

Nejvíc dětí se narodilo v srpnu

„Nejplodnějším měsícem v tamní porodnici byl srpen, kdy přišlo na svět 110 miminek. Souhru v číslech pak přineslo datum 29. 9. 2023, kdy se tam narodilo 9 dětí,“ doplnila Lefenda.

Meziročně více dětí se narodilo pouze v porodnici v Jeseníku, kde přišlo na svět 443 dětí, což je o čtyři více než předloni.

„Nejplodnější měsíc byl červenec, naopak nejméně dětí se narodilo v červnu. Nejtěžší miminko loňského roku mělo porodní váhu přes čtyři a půl kila, naopak to nejlehčí dosáhlo jen lehce přes 500 gramů,“ dodala mluvčí Agelu.

Rodiče dávali dětem i loni nejčastěji klasická česká jména, jako je Jakub, Jan, Matyáš, ale i Dominik. Pro děvčata jsou nadále v oblibě Eliška, Viktorie a Anna. Do matriky však také loni byla zapsána i netradiční jména jako Barnabáš, Křesomysl, Dmytr, Ayilin či Dilara.

13. srpna 2023

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Sigma se brání auditem proti nařčením: Prodeje majetku nebyly nevýhodné

27. dubna 2024  7:17

Fotbalová Sigma si nechala od poradenské společnosti Grant Thornton posoudit prodeje nebytových...

Vědci vyvinuli lepší jehly pro novou léčbu, která pomáhá i při poškození míchy

26. dubna 2024  12:14

Vědci z olomoucké Univerzity Palackého vyvinuli novou generaci jehel, které jsou určené pro nyní...

Developer chce u Přerova stavět haly za tři miliardy, pracovat tu má 2 500 lidí

26. dubna 2024  10:22

Obří zóna pro byznys má přibýt v blízké budoucnosti na okraji Přerova. Půjde o více než 110 tisíc...

Vědci nasadili do války s komáry drony a senzory, kalamity budou hlásit předem

26. dubna 2024  5:40

Vědci a obce v Litovelském Pomoraví využívají nejmodernější techniku, která má zamezit komářím...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...