Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Porod bez lékaře, svačinový bar či poradny. Nemocnice se perou o rodičky

  4:51
Nové nadstandardní pokoje, porody s lékařem za dveřmi či ambulantní přivedení dítěte na svět, kdy žena chvíli poté hned odchází domů. Nemocnice kvůli snižující se porodnosti přecházejí do konkurenčního boje. Lákají třeba i na výběr z několika menu, běžná je přítomnost otce i u císařského řezu nebo přirozený porod v případě, že se dítě neotočí hlavičkou dolů.

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Například největší zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji – Fakultní nemocnice Olomouc – zaznamenalo loni nejnižší porodnost za poslední téměř dekádu.

„Za rok 2022 u nás přišlo na svět celkem 2 315 miminek, jednalo se o nejslabší ročník od roku 2015, kdy zdravotníci pomohli na svět 2 311 dětem,“ porovnal mluvčí Adam Fritscher. Letos se navíc v olomoucké porodnici narodilo zatím bezmála 1 600 dětí, přičemž loni v tuto dobu jich bylo o 200 víc.

Podle přednosty porodnicko-gynekologické kliniky Radovana Pilky se počty porodů snižují napříč celou republikou.

„Po vrcholu v počtu porodů v Olomouci v 70. letech minulého století, kdy mluvíme o takzvaných Husákových dětech, následovalo minimum porodů v polovině 90. let. Děti narozené v tomto období se právě v současné době stávají rodiči. To se samozřejmě odráží v poklesu porodů v Česku i celé Evropě,“ vysvětlil Pilka.

Fakultní nemocnice jako jedno z dvanácti perinatologických center v republice a jediné takové zařízení v kraji nabízí rodičkám špičkovou péči – u tamních expertů končí nejzávažnější případy rizikových a patologických těhotenství z celého regionu, včetně předčasných porodů.

13. srpna 2023

„Přesto je procento císařských řezů prováděných u nás na celorepublikovém průměru, tedy stejné nebo ne o moc vyšší než na pracovištích, která takové patologie nekoncentrují. Znamená to, že se i za těchto podmínek snažíme o maximální počet porodů vedených přirozeně,“ zdůraznil Pilka.

Nekomplikovaný porod může být bez lékaře

Podle vrchní sestry porodnicko-gynekologického oddělení Vladislavy Marciánové bývá tradičně mezi pacientkami největší zájem o kurzy šátkování, baby masáže i předporodní kurzy pro matky vícerčat či ty anglické.

Nemocnice za poslední rok zavedla novinku v podobě 3D tisku modelu plodu či kinesiotaping těhotných, tedy terapii pomocí pružných samolepicích pásek aplikovaných na kůži.

„Pokud si to žena přeje, může i v případě natočení dítěte koncem pánevním rodit přirozeně, sama si volí polohu. Porody u nás mohou probíhat s lékařem za dveřmi, jen za účasti porodní asistentky, kdy lékař do celého procesu vstoupí pouze v případě, že se něco pokazí. Nabízíme tak ženě maximální soukromí,“ popsala Marciánová.

Na dotek ve dne v noci. Zlín chystá nový pavilon s péčí o nedonošené děti

Olomoucká porodnice má také ve srovnání s ostatními nejvíce porodních asistentek na počet porodů.

„Na jedné směně u nás slouží třeba čtyři současně, jedna se stará většinou o jednu, maximálně o dvě rodičky zároveň, ne o víc,“ vyzdvihla vrchní sestra.

Velký zájem je o laktační poradnu

Být co nejvstřícnější k rodičkám se snaží také v prostějovské či přerovské nemocnici, kde jsou v současné době ve výstavbě dva nové nadstandardní pokoje. Maminky si tak za poplatek 1 100 korun užijí komfortní a nerušený začátek šestinedělí. Řadu novinek rovněž ženy ocení ještě před narozením dítěte nebo při samotném porodu.

„Budoucím maminkám nabízíme předporodní kurzy, za které nic neplatí, nebo 4D ultrazvuk. Pro podporu přirozeného porodu mohou využít vlastní hudbu, vaginální napářku, aromaterapii v podobě masážní směsi do lampy i vany,“ vypočítala staniční sestra Porodnického oddělení Nemocnice Agel Přerov Vendula Válková.

Otce k ženě pustí i u plánovaného porodu císařským řezem a umožňují bonding, tedy přiložení novorozence na břicho rodiče.

„Na oddělení šestinedělí jsme zavedli systém rooming-in, který umožňuje matkám mít své miminko neustále u sebe, včetně prvního společného koupání. Velký zájem je i o laktační poradnu,“ dodala staniční sestra s tím, že více než 97 procent matek opouštějících porodnici plně kojí.

Ilustrační snímek

Samozřejmostí je pak cvičení s těhotnými či prohlídky porodního sálu, na které se ženy mohou po objednání vydat ještě před hospitalizací.

„Respektujeme sestavený plán rodičky a řídíme se jím, zajistíme maminkám i otisk nožičky jejich miminka nebo i placenty,“ vyzdvihla Věra Tisoňová, vrchní sestra Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Agel Prostějov, kde stejně jako v přerovské porodnici pomáhají na svět zhruba tisícovce dětí ročně.

„V případě nadstandardních pokojů nabízíme možnost přítomnosti partnera po celou dobu pobytu na našem oddělení,“ dodala.

Vládne snaha o přirozené porody

Ve šternberské porodnici v poslední době zaznamenali zvýšený zájem žen rodit přirozeně i v případě, že je jejich dítě v děloze natočené koncem pánevním.

Z 1 115 porodů, které loni měli, bylo 850 přirozených a 13 jich bylo dokončených vaginálně u plodů v poloze koncem pánevním. I když statisticky těchto porodů nepřibývá, stále více žen chce i v takovém případě rodit spontánně.

„Určitě s tím souvisí informovanost žen o benefitech, které vaginální porod miminku přinese. Je to především nižší riziko vzniku astmatu, diabetu I. typu a obezity u dítěte, ale třeba i nižší riziko vzniku autismu,“ objasnil primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Agel Šternberk Tomáš Látal.

„Často se nám podaří namotivovat k přirozenému porodu i maminku, která už byla rozhodnutá pro císařský řez, a porodí bez komplikací,“ podotkl.

Ilustrační snímek

Porodnice nabízí rovněž benefity jako třeba dotepání pupečníku miminka, tedy odložené podvázání, komfort a soukromí si matky mohou dopřát na šesti nadstandardních pokojích a vybrat si z několika druhů jídel, včetně stravy pro přítomné otce.

Nabízejí i přednášky, cvičení a kurzy plavání

Zřejmě jedinou porodnicí v regionu, kde měli loni navzdory dlouhodobému trendu poklesu porodnosti zdravotníci víc práce než v předešlém roce, je Nemocnice Šumperk, kam míří nejčastěji těhotné ženy ze šumperského, zábřežského a částečně i orlickoústeckého regionu. V roce 2022 se tam narodilo 814 dětí, rok předtím jich bylo 781.

Oddělení disponuje 22 lůžky a pěti nadstandardními pokoji s bezplatným připojením k internetu a klimatizovanými porodními sály. Porodnice nabízí i řadu doplňkových aktivit včetně přednášek.

„Kromě nich také máme v nabídce ve spolupráci s rehabilitačním oddělením kurzy plavání a cvičení pro nastávající maminky,“ přiblížila vedoucí porodní asistentka Nemocnice Šumperk Anna Holinková.

Na oddělení také zavedli koncept hotelové péče – rodičky si mohou například každý den vybrat oběd z nabídky několika jídel, včetně vegetariánského menu.

„Nad rámec toho mají na oddělení k dispozici také svačinový bar. Všechno, co v něm naleznou, je pro pacientky zdarma po celou dobu hospitalizace,“ doplnila mluvčí šumperské nemocnice Hana Hanke.

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na střelnici se smrtelně zranil muž. Policie to vyšetřuje jako sebevraždu

20. dubna 2024  12:36

V pátek odpoledne se na střelnici v Olomouci zastřelil muž ve středních letech. I přes okamžitě...

Přerovské farmářské trhy budou mít pauzu, všichni prodejci minule prodělali

28. dubna 2024  6:49

O důležitosti výběru místa se přesvědčili obchodníci na farmářských trzích v Přerově. V dubnu na...

Světlomet míval osmnáct součástek, dnes i 380, líčí šéfové mohelnické továrny

27. dubna 2024

Premium Tři desetiletí letos uplynula od chvíle, kdy tehdejší továrna Hella Autotechnik v Mohelnici na...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

Sigma se brání auditem proti nařčením: Prodeje majetku nebyly nevýhodné

27. dubna 2024  7:17

Fotbalová Sigma si nechala od poradenské společnosti Grant Thornton posoudit prodeje nebytových...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...