Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MF DNES

Sedm olomouckých škol vylepší desítky milionů z evropských dotací

  • 0
Více než osmdesát milionů korun půjde na vylepšení sedmi olomouckých základních škol. Město v nich díky vydatné pomoci evropských peněz vybuduje v nejbližších dvou letech řadu specializovaných učeben, v nichž se žáci zaměří například na studium cizích jazyků, fyziky, chemie či informatiky.

Olomoucká radnice počítá s devadesátiprocentními dotacemi z takzvaných Integrovaných teritoriálních investic (ITI), požádá také o peníze z regionálního operačního programu. Jednotlivé plány a žádosti o dotace už schválili radní.

„Zatímco u prvních dvou škol, tedy v ZŠ Gorkého na Pavlovičkách a v základní škole ve Slavoníně, počítáme s realizací v příštím roce, vznik odborných učeben pro výuku žáků v ostatních pěti školách předpokládáme v roce 2019,“ upřesnil náměstek olomouckého primátora pro školství Pavel Urbášek.

Dohromady bude podle nynějších odhadů na specializované třídy potřeba téměř 84 milionů korun včetně dotací. Největší podíl – předběžně dvacet milionů – získá Základní škola Přichystalova, kde dělníci postaví tři specializované třídy.

„Půjde o učebny cizích jazyků, přírodních věd, informační a komunikační technologie v přístavbě stávající budovy. Se stavbou počítáme v roce 2019,“ doplňuje tisková mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

Na druhý největší obnos z toho balíku, zhruba šestnáct a půl milionu, se může těšit Základní škola Holečkova. Peníze tu poslouží na modernizaci čtyř stávajících specializovaných učeben fyziky, přírodopisu či chemie, a také na úpravy zeleně ve sportovní a herní části areálu školy.

V Základní škole Dvorského zase za zhruba osm a půl milionu korun přestaví dílny na kuchyňku, z jazykové třídy bude učebna informačních a komunikačních technologií, z učebny výtvarné výchovy se stane učebna fyziky a keramická dílna bude přebudována na učebnu pracovních činností.

Základní škola ve Slavoníně získá učebny cizích jazyků a přírodních věd, škola v Holici si upraví dvě učebny, základní škola Gorkého vybaví kuchyňku a několik odborných učeben a ZŠ Heyrovského bude mít nově vybavené tři učebny včetně bezbariérového přístupu.