Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bývalá textilní manufaktura bude pouze galerií, muzeum v ní nevznikne

  14:42
Radnice v Šumperku nedávno definitivně zastavila přestavbu budovy někdejší proslulé manšestrové manufaktury na textilní muzeum, kterou prosazovalo dřívější vedení města. Opozice i někteří odborníci však kritizují rozhodnutí skoncovat s projektem textilního muzea.

Jedinečná manšestrová manufaktura v Šumperku zatím zůstane nedokončena. | foto: Rostislav Hányš, MF DNES

V části objektu se uvažovalo o dalším využití pro kulturu, vzdělávání, dílničky a kroužky dětí. Radnice své rozhodnutí odůvodnila vysokými provozními náklady muzea. Kdy se bude s manufakturou znovu něco dít, není jasné. Současné vedení ale muzeum zcela odmítá.

„Muzeum tohoto typu s sebou nese vysoké provozní náklady. Navrhujeme proměnit budovu na živý prostor s galerií, dílnami pro školy, prostory pro základní uměleckou školu, dům dětí,“ nastínil starosta Šumperka Miroslav Adámek (ANO).

„Zkrátka proměnit budovu v komunitní místo setkávání. Myslím, že je to využití velmi reprezentativní,“ shrnul.

Podle něj městská Galerie Jiřího Jílka působí nyní v podmínkách, které neodpovídají jejímu významu. „Už jsme to s kurátorkou probírali, byli jsme na místě a z těch prostor byla nadšená,“ sdělil Adámek.

Galerie potřebuje reprezentativní prostory, tvrdí koalice

Názor podpořil i radní Radovan Auer (Šumperáci), který pracuje jako manažer v kultuře na republikové úrovni. „Vadilo by mi statické muzeum, které tady mělo vyrůst. Bylo by velmi nákladné na provoz. Bez šance, aby na sebe návštěvností vydělalo,“ míní Auer.

Hlavní prostor je podle něj jako stvořený pro reprezentativní galerii. „Naše Galerie Jiřího Jílka má bez diskusí nadregionální význam. Pokud lidem nabídneme k reprezentativním výstavám odpovídající prostory, přijedou i z větších vzdáleností,“ je přesvědčený Auer.

Na pouze částečně zrekonstruovaném historickém objektu se ale nezačne s pracemi dřív než v roce 2026.

„To je nemyslitelné, pokud se tři roky nebude v rekonstrukci pokračovat. Celou dobu bude manufaktura jen chátrat a peníze, které jsme už investovali, přijdou vniveč,“ kritizoval bývalý starosta Tomáš Spurný (Srdcem pro Šumperk), který je nyní v opozici.

Budova má novou střechu, je staticky zajištěna a má za sebou odvlhčovací práce. Rekonstrukce si zatím vyžádala přibližně 25 milionů korun.

Muzeum textilnictví bylo dříve jednou z priorit města

Spurnému vadí, že se změnou vedení města končí projekt textilního muzea, který byl dříve pokládaný za jednu z nejdůležitějších investic města.

„Zdůvodnění, že muzeum vyvolá vysoké provozní náklady, nemůže obstát. Náklady bez muzea budou stejné a město naopak přijde o příjem ze vstupného v atraktivní expozici,“ je přesvědčený Spurný.

Podle něj nevymyslelo současné vedení nic nového. „Aktivity, o kterých hovoří, tam měly být i podle původního projektu. Jen část objektu měla být ještě využitá jako muzeum,“ připomněl.

Vedení města v současnosti jednoznačně upřednostňuje rekonstrukci Domu kultury jako nejdůležitější investici poslední doby. Její příprava ale pořád drhne.

„Čekají nás investice do Domu kultury, do škol a další důležitější projekty. Klapperothova manufaktura musí počkat,“ sdělil už před časem starosta Adámek.

Zastavení manufaktury byla chyba, míní opozice i odborníci

Manufaktura by přišla na výrazně více než sto milionů, Dům kultury podle odhadů na více než čtvrt miliardy. Zastavení oprav manufaktury považuje opozice za velkou chybu.

„Město má v rozpočtu velký přebytek neproinvestovaných peněz a manufaktura byla perfektně připravena,“ argumentoval Spurný. „Stavba se měla dokončit, navíc v době, kdy z ušetřených peněz město kvůli inflaci rychle ztrácí,“ dodal.

Opozice upozornila, že Šumperk není nijak bohatý na historické památky takového významu. „Byl by to opravdový klenot pro turistiku,“ je přesvědčen Spurný.

Podobně uvažují i někteří odborníci v cestovním ruchu. „Turistických cílů v Šumperku a okolí je poskrovnu. Manufaktura měla být přesně ten tahák, který nabídku výrazně zpestří,“ sdělil ředitel Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Tomáš Rak.

„Pokud takové zajímavosti nebudou vznikat, region začne ztrácet na atraktivitě,“ obává se.

Podobný názor má i šumperská památkářka Monika Paulová. „Textil byl pro město zcela zásadní. Šlo o obor, který přinesl rozkvět Šumperka. Bylo by dobré expozici textilu vybudovat, byť se zpožděním,“ doporučila.

První na kontinentu

Manufakturu založil v roce 1785 vídeňský velkoobchodník a bankéř Johann Ernst Klapperoth. Byla přitom vůbec první firmou na výrobu manšestru v Evropě mimo britské ostrovy. V době největšího rozkvětu zaměstnávala až tři stovky lidí. Tkalci vyráběli také oblíbený tripp a plyš.

Návštěvník muzea se měl ocitnout v 18. století, kdy Klapperoth přichází do Šumperka z Vídně a zakládá tam manufakturu. S pomocí nejmodernějších vizuálních efektů se lidé měli přenést do tehdejšího obchodu a šicí dílny a potkat se s postavou zakladatele.

Živá expozice měla poskytnout i virtuální návštěvu císaře Josefa II., protože Klapperoth dodával svůj manšestr také na císařský dvůr do Vídně. Další část expozice měla nabídnout další vývoj textilnictví v Šumperku a významné rody s ním spojené.

Už v roce 2012 volili čtenáři serveru iDNES.cz mezi zchátralými památkami v Olomouckém kraji ty, které si zaslouží zachránit. V hlasování vyhrála právě šumperská manufaktura.

Město po letech úsilí koupilo v roce 2016 zchátralou budovu od soukromého majitele a začalo připravovat její rekonstrukci. V posledních letech zajistilo jen nejnutnější záchranné práce a nyní přestavbu zastavilo.

Otázkou je, zda práce na pokračování rekonstrukce manufaktury vůbec začnou za tři roky. Přestavba Domu kultury za stovky milionů korun se totiž pořád komplikuje a podle optimistického scénáře by mohla skončit nejdřív v roce 2028.

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Světlomet míval osmnáct součástek, dnes i 380, líčí šéfové mohelnické továrny

27. dubna 2024

Premium Tři desetiletí letos uplynula od chvíle, kdy tehdejší továrna Hella Autotechnik v Mohelnici na...

Mrazy zdecimovaly na střední Moravě ovocné sady, hrušky budou vzácností

30. dubna 2024  4:52

Polovina jabloní a hrušní, někde i více, poničené třešně, poškozené vinice, zasažené jahody....

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Přes 80 tisíc uměleckých děl online. Olomoucké muzeum zdigitalizovalo sbírky

29. dubna 2024  15:53

Knihy, grafiky, kresby, mince i hudebniny. Během posledních čtyř let se Muzeu umění Olomouc...

Janotka oživil i Muritalu, dává šanci mladíkům. A olomoucké béčko baví

29. dubna 2024  13:21

V dubnu vyhráli všech pět zápasů a bodově docvakli třetí Táborsko, které přivítají příště. Všimli...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...