Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Léto v kraji nabídne koncerty, divadlo, kočáry i mistry kovářského řemesla

  14:32
Festivaly nabízející rozličné hudební žánry, ale i pestrá škála dalších akcí pro dospělé i děti. To vše je letos součástí letního programu, který v Olomouckém kraji slibuje nejen zábavu, ale rovněž nezapomenutelné zážitky.

Letní akce nabídnou v kraji mimo jiné i populární kapelu Kabát a to na srpnovém festivalu Hrady CZ na Bouzově. | foto: archiv Hrady CZ

Parádní rockovou jízdu slibuje festival Dřevorockfest, který se bude konat ve středu 5. července v zámecké zahradě v Dřevohosticích na Přerovsku. Účast na 18. ročníku akce přislíbily například kapely Traktor, Harlej, Citron, Desmod, Doga či Alkehol.

Festival ve zcela jiném duchu se pak uskuteční o státních svátcích 5. a 6. července v Bezděkově u Úsova na Šumpersku, bude totiž ve znamení levandule.

Návštěvníci se mohou těšit na stánky s občerstvením od lokálních výrobců nabízejících pestrou škálu produktů od kosmetiky až po specializované potraviny a nápoje.

„Po celou dobu festivalu tak můžete ochutnávat originální občerstvení v podobě levandulové limonády, kávy, levandulové zmrzliny, levandulového piva, klobásy s levandulí, taktéž sýrů, dezertů a dalších specialit,“ lákají organizátoři na svém webu.

Do světa levandule návštěvníky vtáhne i levandulová stezka, komentované prohlídky statku či odpočinek v levandulovém poli.

Nabitý program nabídne rovněž v sobotu 22. července i populární festival Šternberský kopec. Na ploše u šternberské haly Ecce Homo to rozbalí například Anna K, kapely Jelen či Arakain. Již 19. ročník akce odstartuje ve 14 hodin.

Olomoucké náměstí roztančí španělské rytmy

Zámecký park v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku obsadí o stejném víkendu 22. až 23. července mistři kolářského a kočárnického řemesla z celé republiky. Dorazí sem na akci s názvem Josefkol.

Mottem letošního ročníku je „Zaslíbená zem – Excalibur“ a opět nebudou chybět ukázky tradičních řemesel, představení, ohňová show či projížďky pro děti i dospělé. Akce je zasvěcená patronu všech řemeslníků svatému Josefovi. Pořádá ji místní Muzeum kočárů.

Mezinárodním festivalem Colores Flamencos a španělskou kulturou zase ožije od 27. do 30. července Olomouc. Oblíbený galavečer se uskuteční v pátek 28. července od 20:30 hodin na Horním náměstí a bude pro všechny návštěvníky zdarma.

Na letošním ročníku olomouckého festivalu Colores Flamencos vystoupí mimo jiné...

„Počet míst k sezení bude omezený a místa si nebude možné předem rezervovat. Proto ti z vás, kteří budete chtít na koncertě sedět, přijďte raději dříve. Určitě nebudeme mít nic proti, když si přinesete vlastní židličku nebo lehátko,“ píší organizátoři na webu akce.

Hvězdou letošního galavečera bude výjimečný španělský kytarista Carlos Pinana, kterého doprovodí další špičkoví hudebníci či tanečníci. Na své si přijdou i milovníci jídla, přímo na náměstí bude připravovat originální paellu španělský kuchař Enrique García Tejada.

V sobotu bude festival pokračovat v olomouckém Arcidiecézním muzeu v sále Mozarteum, kterým od 19 hodin bude znít koncert klasické španělské hudby. I na tuto akci je vstup zdarma.

Jeseník nabídne festival zdarma

Kulturou ožije i sever Olomouckého kraje, a to díky festivalu Jeseník se baví. Konat se bude v sobotu 5. srpna na tamním Masarykově náměstí a vystoupí na něm například Michal Hrůza, Dasha či šumperská kapela O5 a Radeček. Festival je pro návštěvníky zdarma, žádné vstupné se neplatí.

„Jdeme cestou zábavy pro celé rodiny, takže tam bude i spousta atrakcí pro děti,“ láká Michal Sedlák z pořadatelských Městských kulturních zařízení Jeseník.

V Olomouci nebude ani letos chybět od 9. do 20. srpna kulturní svátek Shakespearovské léto v podání Divadla Tramtarie.

„Bude ve znamení novinek letošní divadelní sezony Divadla Tramtarie. Diváci se mohou těšit na peprné Horory z manželských ložnic, legendární Válku Roseových, fenomenální Fat Cabaret i poslední premiéru z května, inscenaci plnou triků a drastických proměn Smrt jim sluší,“ vyjmenovala produkční divadla Vlasta Pechová.

I letos přehlídka nabídne hudebního hosta, bude jím opět houslový virtuos Jaroslav Svěcený. Dětem budou patřit víkendová dopoledne.

Festival mají i děti, na Helfštýn dorazí kováři

V záplavě festivalů různých žánrů se myslí i na děti. Ty budou mít svůj Fesťáček v sobotu 19. srpna na Výstavišti Flora v Olomouci.

„Na děti čekají hvězdní účinkující, kouzelnická show, malování na obličej, tvoření velkých bublin, soutěže, nafukovací hrady, skluzavky a mnoho dalšího,“ lákají na svém webu organizátoři. Hlavním lákadlem jsou ale účinkující, které děti dobře znají. Vystoupí zde například Míša Růžičková, Kája a Bambuláček, Karol a Kvído či Fíha Tralala.

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku bude i letos na konci letních prázdnin hostit jedno z největších kovářských setkání na světě Hefaiston. V areálu hradu se uskuteční poslední srpnový víkend, tedy od 25. do 27. srpna, po jednačtyřicáté.

Na akci Hefaiston dorazilo na hrad Helfštýn více než deset tisíc lidí. Kováře...

Kováři budou pracovat pod širým nebem na deseti pracovištích. Mnohé z jejich děl pak zůstanou na hradě nebo ozdobí samotné město Lipník nad Bečvou, u kterého se hrad nachází. Tradičního kovářského svátku se běžně účastní na pět stovek mistrů černého řemesla z celého světa.

Ani letos milovníci koncertů pod širým nebem nepřijdou na závěr prázdnin o putovní festival Hrady CZ. Na louce nedaleko Bouzova se bude konat 25. a 26. srpna.

„Po covidové době se vracíme ve velkém stylu. Kapely se budou střídat na dvou pódiích a určitě si na své přijdou všichni festivaloví fandové,“ slibuje dramaturg akce Viktor Souček. Na Bouzov zamíří například kapely Mirai, Kabát, Kryštof, Wanastovi Vjecy nebo No Name.

Špičkou v oblasti folku a country je ve stejné době už tradičně Mohelnický Folkfest, jenž letos ukončuje prázdniny. Přehlídka je v současnosti největším žánrovým festivalem v Česku a konat se bude od 31. srpna do 3. září. Návštěvníci se mohou těšit na AG Flek, Poutníky, Roberta Křesťana a Druhou trávu, Hradišťan, Banjoband Ivana Mládka nebo Žalmana.

9. června 2023

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

Přerovské farmářské trhy budou mít pauzu, všichni prodejci minule prodělali

28. dubna 2024  6:49

O důležitosti výběru místa se přesvědčili obchodníci na farmářských trzích v Přerově. V dubnu na...

Světlomet míval osmnáct součástek, dnes i 380, líčí šéfové mohelnické továrny

27. dubna 2024

Premium Tři desetiletí letos uplynula od chvíle, kdy tehdejší továrna Hella Autotechnik v Mohelnici na...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

Sigma se brání auditem proti nařčením: Prodeje majetku nebyly nevýhodné

27. dubna 2024  7:17

Fotbalová Sigma si nechala od poradenské společnosti Grant Thornton posoudit prodeje nebytových...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...