Nepovolený kříž na vrcholu Vozky ještě předtím, než jej odpůrci shodili.

Nepovolený kříž na vrcholu Vozky ještě předtím, než jej odpůrci shodili. | foto: AOPK ČR

Nepovolený kříž z hory Vozka nejspíš přestěhují na jiné místo v Jeseníkách

  • 9
Kříž, který před týdnem bez povolení vztyčila skupina turistů na vrcholu hory Vozka v Jeseníkách, shodili neznámí odpůrci. Jisté je, že na vrcholu skaliska už stát nebude. Ochranáři se ale nebrání tomu, aby byl kříž postaven na jiném místě, kde nebude ohrožovat vzácnou přírodu.

Čtyři metry vysoký kříž upevněný kotvami zavrtanými do významného geologického útvaru je stavbou, která v této lokalitě podléhá povolení. To však uděleno nebylo. Se vztyčením kříže nevyslovil souhlas ani vlastník, kterým jsou Lesy ČR. 

Z vrcholu ho odpůrci rovněž bez povolení odstranili a shodili do borůvčí. „Bylo to zbytečné, celý případ měli nechat na ochraně přírody,“ sdělil Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK ČR).  

Kříž se na vrcholu skaliska objevil 24. října, přestože Vozka patří do první,  tedy nejcennější zóny Chráněné krajinné oblasti Jeseníky a nachází se v ochranném pásmu národní přírodní rezervace Šerák-Keprník a je evropsky významnou lokalitou.

„Vítáme citlivou obnovu historických pomníků, křížů či pramenů, nesmí ale poškozovat cenná místa. Proto jsme se na schůzce se skupinou, která za vztyčením kříže stála, dohodli na kompletním odstranění kříže z vrcholu Vozky,“ shrnuje Šaj. 

Skupina podle něj po dohodě navrhne jinou lokalitu, kde by neměl kříž tolik vadit ochraně přírody.  

Jakákoli stavba je na vrcholu Vozka nevhodná

Na skále Vozka se totiž vyskytují některé vzácné druhy lišejníků a mechorostů, které zde mají jednu z posledních lokalit výskytu v České republice.

Nejcennějším druhem je kriticky ohrožená skulinatka korálová. Další vzácné druhy rostlin, jako šicha oboupohlavná, pak rostou v okolí skály. „Všechny tyto druhy ohrožuje sešlapávání porostu větším množstvím návštěvníků, které by instalace čehokoli na vrcholu skaliska přirozeně lákala,“ podotkl Šaj. 

Kromě výskytu vzácných druhů rostlin je Vozka geomorfologickým fenoménem. „Kotvení kříže či jiných staveb může narušit dochovaný povrch skály. Proto AOPK ČR nyní vyhodnocuje míru poškození, ke které instalací kříže došlo,“ upozornil Šaj.

Ředitel Regionálního pracoviště AOPK ČR Michal Servus sdělil, že lidé stojící za vztyčením kříže se ochranářům sami přihlásili. „Otázka případného postihu je otevřená. Výše pokuty se bude odvíjet podle zjištěné škody,“ sdělil Servus.    

„Vozka s okolím patří pořád ještě k relativně klidným oblastem Jeseníků a území má díky svým přírodovědným hodnotám potenciál stát se v budoucnu součástí blízké národní přírodní rezervace. Věřím, že se v Jeseníkách podaří najít místo, kde vybudování kříže vzácnou přírodu neohrozí,“ uzavřel Šaj.