Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jeseníky objevují zapomenuté chutě, restaurace nabídnou dobová jídla

  6:29
Majitelé restaurací v Jeseníkách připravují pro návštěvníky, kteří do hor přijedou v létě, unikátní kulinářský zážitek. V rámci neobvyklého festivalu totiž budou během sezóny podávat pokrmy pod receptů z minulých staletí.
Masové knedlíčky a Frýdeberský salát.

Masové knedlíčky a Frýdeberský salát. | foto: Zdeněk Nováček

Ojedinělý gastronomický festival začne v Jeseníkách v červnu a potrvá celé léto. Restaurace i kavárny tu budou hostům podávat tradiční jídla a pochoutky z hor podle receptů objevených v archivech. Vyjde také jesenická kuchařka.

Lidé se tak mohou těšit například na Frýdeberský salát, Pradědovu husu s jablky nebo Vozkovu houskovou polévku.

Recept na Vozkovu polévku

Housková polévka.

Suroviny: 4 housky, vývar, žloutek, smetana, petržel - 1 lžíce, sůl, pepř

Postup: Housky nakrájíme a vložíme do studeného vývaru. Necháme je rozmočit, provaříme a propasírujeme. Polévku povaříme s rozkvedlaným žloutkem. Ozdobíme opraženými plátky housky.

"Gastronomický festival pod názvem Chuť Jeseníků začne v červnu a potrvá celé léto. Během této doby budou místní restaurace nabízet hostům jídla, která připravovali původní obyvatelé hor a podhůří," uvedla Jana Bachroňová ze sdružení Jeseníky přes hranici, které kulinářský festival ve spolupráci s jesenickými restauracemi pořádá.

Podle Bachroňová jsou Jeseníky historicky vykořeněným regionem, takže zde neexistuje povědomí o tradiční gastronomii.

"Nám se podařilo v archivech a doslova v babičkovských sešitech nalezených na půdách najít desítky receptů, které jsou pro Jeseníky typické. Ty chceme v rámci festivalu zavést do nabídek restaurací po celých horách a také v jejich podhůří," podotkla Bachroňová.

Lidé tak ochutnají tradiční jídla Jeseníků podle pozapomenutých receptů. Zájem o přípravu pokrmů z jesenické minulosti projevila už desítka majitelů nebo provozovatelů restaurací, například majitel Černého havrana v Šumperku Jiří Bachtík.

"O tradiční regionální kuchyni je všude velký zájem. Vybereme z nabídky receptů asi dvacet jídel a ta budeme v průběhu léta postupně střídat. Měla by to být opravdu jídla, která jsou spojena přímo s tímto krajem," uvedl Bachtík.

Maso s křenem.

Posvícenská paštika.

Vilémovy koblihy.

"Regionální kuchyně je velmi atraktivním tématem. Návštěvníky vždy zajímají krajové speciality, protože vždy o konkrétním místě hodně vypovídají. Je dobře, že jesenická jídla minulosti budou schopni nabídnout i místní restauratéři," řekl předseda Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Jakub Kulíšek.

Sdružení Jeseníky přes hranici pokračuje festivalem v propagaci tradiční jesenické kuchyně. Před nedávném měla velký úspěch Jesenickonyská kuchařka, která byla brzy rozebraná.

  • Nejčtenější

Starší řidič oběma koly přejel ženu na přechodu, utrpěla mnohočetná zranění

10. května 2024  13:45

Starší řidič ve čtvrtek v Jeseníku vážně zranil ženu, která šla se psem po přechodu. Šofér ji...

Krkavec Čenda kraluje záchranné stanici, straší cyklisty a žertuje s pošťačkou

13. května 2024  5:49

Další díl seriálu Můj mazel zavede čtenáře do Pateřína k Ondřeji a Janě Csikovým. Králem tamní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto se kutálelo po poli, skončilo na střeše. Měl jsem čtyři piva, přiznal řidič

15. května 2024  11:45

Divokou nehodu přežil se zraněním opilý řidič, který ve čtvrtek se svým mercedesem havaroval v...

Doma je v Německu, kde léčí zvířata. Na zámek u Prostějova se šlechtic ale rád vrací

15. května 2024  5:05

Na vzácnou návštěvu se chystá zámek v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Už na přelomu května a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokejová Olomouc oznámila třetí posilu. Vybírala si z mistrovského Třince

10. května 2024  13:41

Po Petru Fridrichovi z Vítkovic a Martinu Kohoutovi z Brna hlásí hokejová Olomouce další posilu do...

Jahody díky teplému počasí dozrály dříve, samosběr se rozjel naplno

17. května 2024  14:43

Kdo má chuť na čerstvé jahody, může už za nimi vyrazit přímo na pole. Díky teplému počasí začala...

Na muzejní noc v Olomouci a okolí lákají kaple, bunkr i nepřístupná zvonička

17. května 2024  11:17

Muzejní expozice, výstavy v galeriích i potrubní poštu v útrobách fakultní nemocnice dnes...

Nájemné ve velkých městech dál zdražuje, nových domů s pronájmy vzniká minimum

17. května 2024  4:55

Přestože se podle statistik inflace spotřebitelských cen v meziročním srovnání letos konečně...

Z vrtulníku na Olomoucku za letu upadly dveře, už týden se je nedaří najít

16. května 2024  16:29

Na neobvyklý předmět mohou nyní narazit houbaři, turisté nebo i místní obyvatelé v okolí obce Luká...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...