Stolek po renovaci. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Na Ještěd se vrátil jediný původní stolek z kavárny, je součástí výstavy

  • 1
Občas se přihodí, že někdo z hostů či turistů se svěří personálu hotelu Ještěd, že doma ukrývá něco z jeho původního interiéru a rád by věc vrátil zpět, či zapůjčil. Nedávno takto získal spolek nadšenců Ještěd 73 stolek z kavárny.

Jediný dochovaný unikát je od úterý součástí výstavy s názvem Ještěd Originál, která se nachází ve vstupní hale pod schodištěm.

Milena Lánská ze spolku Ještěd 73 říká, že když jeden z návštěvníků stolek přinesl, byly na kusu nábytku z dílny architekta ještědských interiérů Otakara Binara znát necitlivé úpravy.

„Stolek měl žlutě natřenou nohu a byl na něm takový nevzhledný nástavec. Nechali jsme ho proto podle Binarových nákresů zrenovovat do původní podoby,“ vysvětluje Lánská.

Na kovovém nástavci stolku byla původně kulatá mramorová deska. „Ta se však krátce po otevření hotelu musela rozšířit o dřevěný nástavec. Stalo se tak z prostého důvodu, stolek pro kavárnu byl konstruován jen pro umístění kávy a zákusku. Kapacita restaurace však nestačila, a tak se obědy musely podávat i v kavárně. Stolek se proto nastavil, aby se toho na něj více vešlo,“ odhaluje Lánská.

Stolek z kavárny však není jediným příspěvkem k aktuální výstavě, která bude na Ještědu zdarma k vidění až do poloviny prosince.

Ke zhlédnutí jsou třeba originální popelníky na nožičkách. „Ty byly pro Ještěd typické, ale dnes už nejsou pro interiér potřeba, a tak je máme ukryté ve skladu,“ říká Lánská.

Některé exponáty jsou replikami podle původních Binarových nákresů či dobových fotografií. Je tu i lampa, která stála v jednom z hotelových pokojů, je zapůjčená ze Severočeského muzea v Liberci. K vidění je také postel s konferenčním stolkem, taktéž z jednoho z pokojů.

Spolek Ještěd 73 naznačuje, že v budoucnu poklady z interiérů možná lidé uvidí nastálo. „Byli bychom moc rádi, kdyby tu mohla vzniknout nějaká stálá výstava. Zatím jsme však pro ni nenašli vyhovující prostory. Možná to přijde po větší rekonstrukci Ještědu. Spousta návštěvníků se totiž po něčem takovém ptá. Tak uvidíme,“ uzavírá Milena Lánská.