Tři části Lučan nad Nisou propojuje Stezka svobody, jsou na ni pilíře s citáty...

Tři části Lučan nad Nisou propojuje Stezka svobody, jsou na ni pilíře s citáty slavných osobností. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Na nové stezce Jizerskými horami promlouvá o svobodě Havel i papež

  • 0
Papež Jan Pavel II., Václav Havel nebo Miloš Forman „promlouvají“ ze žulových sloupů k lidem, kteří se vydají jizerskou Stezkou svobody. Ta je dílem obyvatel Horního Maxova, Jindřichova a Lučan nad Nisou.

Jejich stezka se v sobotu otevřela návštěvníkům. „Přišlo hodně lidí, jsem spokojený. Ti, co chodili po Lučanech, si stezku chválili. Vypadalo to, že tu strávili krásné odpoledne,“ shrnul starosta Jiří Řešátko.

Při 100. výročí vzniku Československa vysadili lidé v jednotlivých částech města tři lípy svobody. Poté je spojili stezkou, která nemá ani začátek, ani konec. Téměř třináctikilometrový okruh prochází dvanácti zastávkami, kde příznivci města ručně vykopali jámy na žulové pilíře. 

Nepřehlédnutelné menhiry nesou citáty o svobodě, každý z nich odkazuje na myšlenky jedné významné osobnosti. Nechybí výroky Miloše Formana, Jana Kollára, Jana Pavla II. nebo Václava Havla.

Stezka je dalším zajímavým projektem lučanské komunity – podíleli se na ní řemeslníci, místní umělci, chalupáři i nadšenci. Je to odkaz dalším generacím i tepna, která spojuje tři odlišné části jednoho města.

Symbolické značky v barvě trikolóry provedou výletníky krajinou Jizerských hor, okruh mohou projít pěšky nebo projet na kole.