Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V klecových chovech jedou slepice jako stroje, zachraňují je sdílené kurníky

  9:24
Spolek ZAzemí z Turnova vykupuje slepice z velkochovů a dává jim šanci na další život. Sdílené chovy jsou na šesti místech. O nosnice se střídavě stará sedm rodin.
Slepice, která byla před dvěma týdny vykoupena z klecového chovu. Anna Hudská...

Slepice, která byla před dvěma týdny vykoupena z klecového chovu. Anna Hudská ukazuje, jak je nosnice vyhublá a vypelichaná. Zároveň však nemá žádný strach z lidí a nechá se sebrat ze země jako hračka. | foto: Tomáš Lánský, MAFRA

Jen jeden rok. Tak dlouhý je život slepic z průmyslových velkochovů, než skončí na jatkách. Slípky přitom snášejí vejce až pět let a dožijí se klidně deseti. Spolek ZAzemí slepice z klecových chovů vykupuje a na šesti místech v Libereckém kraji je komunitně chová v důstojných podmínkách na sdílených zahrádkách spolu s dalšími lidmi.

O slípky se na všech místech střídavě stará sedm rodin z okolí, aby péče o hejno vycházela na každou vždy jen jeden den v týdnu. Výměnou si každá rodina odnáší průměrně dvacet vajíček od pětatřiceti až padesáti slepic.

„Je to nenáročné. Stačí slepicím pokaždé dolít vodu, dosypat krmivo a posbírat vajíčka. Jednou týdně se jim čistí kurník, takže tahle nejtěžší část péče vychází na každého člena spolku jen jednou za sedm týdnů,“ prozrazuje Anna Hudská, lektorka a zakladatelka spolku ZAzemí. „Většina z členů sem vodí i své děti. Ty to velmi baví. Pozorují slípky, hledají vajíčka a učí se péči o živé tvory. Pro děti to má větší přínos než nějaký výlet na hrad.“

Spolek slepice chová na takzvaných komunitních zahradách, kde členové společně pěstují ovoce, zeleninu a květiny s využitím principů trvale udržitelného zemědělství. Tedy bez chemie. Slepice zahrady svou přítomností přirozeně doplňují a oživují.

„Zjistila jsem, že bez slepic se v trvale udržitelném zemědělství nedá žít. Kypří půdu, vyžírají hmyzí škůdce, hnojí. Dávají nám vejce a maso. A přitom vystačí s málem, třeba ze zbytků z kuchyně. Jejich přínos je ohromný,“ vyjmenovává Irena Kessi Holiday, koordinátorka ZAzemí.

První komunitní „slepičárna“ vyrostla v Nudvojovicích, vsi spadající pod Turnov. Další se nachází v kempu v Sedmihorkách, na Malé Skále, v Klokočí, Kokoníně a Jablonci nad Nisou. Další místa chce spolek přidávat, každý rok hodlá v kraji otevřít tři sdílené kurníky.

„Smyslem není jen záchrana slepic z velkochovů, to bychom totiž mohli dělat donekonečna a k ničemu by to nevedlo. Důvod je naučit lidi nekupovat vejce z klecových chovů, tím klesne poptávka po nich a slepice se konečně začnou chovat jinak,“ vysvětluje Irena Kessi Holiday.

Slepice spolek vykupuje v roce života

V klecových chovech jsou nosnice degradovány jen na stroje na vejce, k dispozici mají životní prostor o velikosti papíru A4. Spolek je vykupuje vždy v roce jejich života, když jsou ze snůšky vyřazeny jako již neperspektivní.

„Slepici na první pohled moc nepřipomínají. Jsou pohublé, vypelichané, zapáchají. Některé ani nemají letky, takže by nevzlétly. Hřebínky mají bílé, jak nikdy nespatřily denní světlo,“ popisuje Irena Kessi Holiday.

V Nudvojovicích i dalších pěti lokalitách na slípky čeká prostorný venkovní výběh a kurník, kde mohou přirozeně hřadovat a popelit se. „Jejich první noc v novém bytě bývá opravdu zajímavá. Bývají vyplašené z toho, jak krátký je den. V klecích jim svítili déle, aby více snášely. Neznají člověka, protože v životě stěží nějakého viděly, tudíž nemají žádný strach a nechají se i pohladit,“ přibližuje Anna Hudská.

Nejpozději tři měsíce po „osvobození“ slepic z klecí dochází k proměně. Ptáci se opět opeří, jejich hřebínky zčervenají a zvyknou si na život venku. Tehdy se jim i zvýší snůška. Samy si pak rozhodují, kdy pobývají venku a kdy jsou v kurníku. „Naše babičky chovaly slepice tak, že je ráno pustily z kurníku a večer je tam nahnaly. My to takhle neděláme. Okolo výběhu je elektrický ohradník, aby se k nim nedostala liška nebo kuna a zatím jsme tedy neměli ani jedinou ztrátu. Pouze na Malé Skále, kde je výběh u lesa, občas přiletí jestřáb,“ svěřuje se Hudská.

Podobným způsobem už spolek ZAzemí osvobodil stovky slepic. Desítky lidí díky němu mají čerstvá domácí vajíčka zdarma. A další členy spolek hledá. „Komunitní chov slepic lze založit prakticky v každé obci. Stačí sehnat pozemek, klidně jen v nájmu. Zbytek obstaráme my. Nepotřebujeme ani elektřinu,“ vysvětluje Anna Hudská. Někteří členové už si dokonce sami pořídili slepice domů a stali se tak nezávislí na vaječném velkoprůmyslu. 

„Vedle přínosu ekologii a welfare, vnímáme chovy jako důležitý projekt komunitní. Jednoduše - neděláme to jen kvůli slepicím, ale taky kvůli lidem. Věříme, že budoucnost je ve sdílení a spolupráci. Učíme se to, a přestože tady jde jen o hejno vypelichaných slepic, musíme překonávat řadu překážek, což vnímáme jako přípravu na překonávání překážek mnohem většího či celospolečenského rozsahu,“ uzavírá zakladatelka spolku ZAzemí Anna Hudská.

Stavy nosnic v Libereckém kraji jsou sice ve srovnání se zbytkem republiky zanedbatelné, ale meziročně rostou. V roce 2019 se počet nosnic zvýšil o 13,3 procenta na 8 204 kusů. Z celkového počtu drůbeže činí nosnice jen 9,1 procenta. Meziročně vzrostla také produkce konzumních vajec o 12,2 procenta na celkových 1,4 milionu kusů. Průměrná snáška na jednu nosnici činila 182 vajec a ve srovnání s rokem 2018 vzrostla o 1,8 procenta.

  • Nejčtenější

Stát se zbavuje dvou zchátralých domů v Harrachově, nabízí je za 112 milionů

22. dubna 2024  12:57

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí...

Opozice v Liberci vyzvala primátora Zámečníka k rezignaci, ten odstoupit nechce

22. dubna 2024  18:01

Opoziční hnutí Liberec otevřený lidem (LOL) usiluje o odvolání libereckého primátora Jaroslava...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desetina středoškoláků v kraji pomýšlí na sebevraždu, nedokáže prý čelit tlaku

21. dubna 2024  7:39

Desetině středoškoláků v Libereckém kraji se podle výsledku ankety nechce žít. Jednou z možných...

Je to pokus o mou politickou likvidaci, říká hejtman Půta ke korupční kauze

23. dubna 2024  14:41,  aktualizováno  16:55

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta se distancuje od liberecké korupční kauzy. Své zatažení do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oprava bazénu v Liberci je v nedohlednu, provizorně by mohl otevřít letos

25. dubna 2024  14:50

Očekávaný začátek rekonstrukce libereckého bazénu se stále odkládá. Přesto je od konce března pro...

Pif paf, slýchává před tréninky táta Krčmář. Ve střelbě nám ujel vlak, říká

27. dubna 2024  11:27

Biatlonista Michal Krčmář měl po skončení sezony úplně jiné starosti než vrcholový sport. K...

Pozor, kam šlapete. Motýli si v obchodním domě sedají na zem i návštěvníky

27. dubna 2024  8:12

Blankytně modrý s křídly ve tvaru srdce. Černý s oranžovými puntíky. Nebo hnědý, jehož vzorování...

Liberec a Jablonec znovu spojuje tramvaj, cestující pohodlně přestoupí na vlak

26. dubna 2024  15:18

Na trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se téměř po třech letech a několika odkladech vrátily...

Hubička se vrátila domů, operu z Podještědí ozvláštní živý pes na jevišti

26. dubna 2024  11:42

Ještě v únoru se po jevišti libereckého Šaldova divadla procházel Bedřich Smetana v podání herce...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...