Nejzvučnějším jménem celé show, která vypukne už v pátek a potrvá až do sobotního večera, je bezpochyby šéfkuchař a postrach všech hostinských Zdeněk Pohlreich. Hlavní pódium ale v parku Budyšínská nevyroste jen kvůli němu.
„Během festivalové tour se na Big Green Egg Cooking stage objeví kromě Zdeňka Pohlreicha také například Veronika ‚Besky‘ Danišová známá z televizní show MasterChef nebo kapitán českého Národního týmu kuchařů a finalista Global Chefs Challenge Honza Horký,“ přibližuje pořadatel festivalu Petr Jirásek.
Během dvou festivalových dnů svoje degustační menu nabídnou jak lokální bistra a restaurace, tak ty nejlepší podniky v Česku. Chybět nebudou ale ani chutě z celého světa. Své zastoupení bude mít v parku například Latinská Amerika, Mexiko, Vietnam, Japonsko, Severní Amerika, Španělsko, Itálie nebo třeba Francie.
„Návštěvníci festivalu budou moci ochutnat burgery, tacos, burrito, sushi, steaky, trhané hovězí, tataráky, španělské churros, zvěřinu, ale i netradiční exotické ovoce,“ popisuje pestrou festivalovou nabídku Jirásek.
Šnečí polévka i žabí stehýnka
Na své si i letos přijdou milovníci extrémní gastronomie. „Servírovat se bude šnečí polévka, cajunská smažená žabí stehýnka s kreolskou omáčkou nebo japonské wagyu tataki, ale také menu plné hmyzu jako švábů nebo sarančat,“ upřesňuje pořadatel.
Na festivalu se představí i řada držitelů gastronomických trofejí. Mezi ně patří Lukáš Hejtmánek a Lenka Trchalíková, spoluzakladatelé značky Pepper Field. Prestižní ocenění Golden Fork, které zatím nemá žádný jiný produkt z České republiky, obdrželi za lyofilizovaný Kampotský pepř. Návštěvníci ho ochutnají jak u stánku, tak v jedné z restaurací.
„Mám z úspěchu české značky obrovskou radost a jsem moc rád, že se Pepper Field zúčastní našeho festivalového turné. Mít na akci držitele gastronomického Oscara je pro mě velká čest,“ říká Petr Jirásek.
Další speciality najdou návštěvníci v Great Taste zóně. Ta bude nabitá delikatesami světové úrovně, které obdržely ocenění v soutěži Great Taste Awards - Oscar v oblasti gastronomie.
Paštiky doveze Melememaso a Čongrády, džemy a sirupy Mlsný Filip a Bouda 1883, ostré chilli bude nabízet My-Chilli a Zach’s pesto & chilli, čokoládová dražé pak obstará Pražská čokoláda Steiner & Kovarik.
Great Taste zóna nabídne i luxusní datle, sýry, makronky, zmrzlinu, nanuky nebo dezerty. Festival nezapomíná ani na vyznavače vína. Ta z Moravy budou mít silné zastoupení prostřednictvím Vinařství Piálek & Jäger, které bylo v roce 2021 vyhodnoceno jako finalista kategorie malá vinařství v soutěži Vinařství roku a rok před tím dokonce zvítězilo.
Z Moravy doveze víno také Arte Vini, vinařství Petr Skoupil, Vinařství Vladimír Tetur a další. Z Itálie dorazí bublinky, a to prostřednictvím motocyklu Piaggio s názvem Vezu Bubliny, které se specializuje na prosecco. Nabídku italských vín pak rozšíří společnost Divinum.
Park rozezní cimbálovka
Atmosféru vinného sklípku vytvoří ve Vinařské zóně pravá moravská cimbálová muzika. Skupina Denár bude hrát mezi degustacemi celou sobotu. Cimbálovka ale nebude jediný kulturní prvek festivalu.
„V pátek na hlavním pódiu vystoupí Děda Mládek Illegal Band a stejně jako loni nebude tentokrát v sobotu chybět směsice jazzu a soulu v podání Hermes Karel bandu,“ zve k poslechu a tanci Petr Jirásek.
Pódium zasvěcené kávě budou mít na starosti Robert Trevisan a Štěpánka Havrlíková ze Školy kávy, kteří přichystali kontinuální celodenní program na téma káva, její příprava, pěstování a vše, co s ní souvisí. Kromě toho budou svoji kávu, nejrůznější kávové nápoje a dezerty nabízet malé řemeslné pražírny a kavárny.
Na pivaře pak bude čekat deset nejlepších pivovarů a kraftových minipivovarů, které nabídnou ležáky nebo pivní speciály. Dvoudenní vstupenka stojí v předprodeji 150 korun. Na místě pak bude stát 150 korun vstupenka na jeden den. Každý lístek zakoupený v předprodeji poputuje do soutěže o gril v hodnotě 29 tisíc korun.