ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Nákaza africkým morem prasat se na Liberecku nepotvrdila, uvedli veterináři

  • 0
Nákaza africkým morem prasat se na Liberecku u dalších dvou zvířat nepotvrdila. Řekl to ředitel Státní veterinární správy pro Liberecký kraj Roman Šebesta. Africký mor se tak zatím potvrdil jen u jednoho uhynulého selete, veterináři ale poslali do laboratoře další vzorky.

Kvůli výskytu choroby platí opatření pro více než 200 kilometrů čtverečních ve Frýdlantském výběžku. V této oblasti je zakázán lov divokých prasat, krmení zvířat nebo je omezen pohyb lidí v přírodě.

„V pátek jsme posílali další vzorky do vyšetřovacího ústavu, takže předpokládám, že buď k večeru nebo v neděli budeme mít další výsledky,“ doplnil Šebesta. Podle něj nelze odhadnout, jak dlouho budou nastavená opatření platit. „Bude záležet na tom, jestli se budou nacházet další pozitivní kusy,“ uzavřel ředitel.

Ve Frýdlantském výběžku se nákaza potvrdila zatím u jednoho uhynulého zvířete. Sele bylo nalezeno nedaleko Jindřichovic pod Smrkem v blízkosti hranic s Polskem, kde se nákaza dlouhodobě vyskytuje. Jde o první výskyt afrického moru prasat v Česku téměř po pěti letech. Nákaza není přenosná na člověka ani jiná zvířata. Veterináři v sobotu čekali na výsledků rozborů vyšetření u prasat, z nichž jedno střelil myslivec a druhé srazil automobil.

Největší ohnisko bylo na Zlínsku

Území, na které se opatření vztahují, sahá po celém obvodu státní hranice ve Frýdlantském výběžku a dál směrem k městu Raspenava. Na jednu stranu od Raspenavy je toto území ohraničeno Dětřichovem, na druhou stranu Hejnicemi. Cílem opatření je podle Státní veterinární správy minimalizovat šíření nákazy u divokých prasat a zabránit zavlečení afrického moru do chovu domácích prasat. V pondělí se sejde Ústřední nákazová komise.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Největší ohnisko v ČR bylo za poslední léta na Zlínsku.

,