Otevřeli jsme novou hospodu, i když jiní zavírají, říká šéf Pivovaru Cvikov

  14:00
Viktor Tkadlec je ředitelem cvikovského pivovaru od jeho znovuobnovení v roce 2014. Za tu dobu se malý regionální pivovar stihl rozrůst o hotel, pivnici i restaurace. Kvůli koronaviru však některé plány musel odložit na neurčito. Lidé si budou muset počkat například na pekárnu nebo terasu směrem k rybníku.

Také na cvikovský pivovar dopadla opatření kvůli koronaviru. Na snímku ředitel pivovaru Viktor Tkadlec. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Začala bych otázkou, na kterou se nejde nezeptat. Jak jste zvládli koronavirovou pandemii?
Máme několik provozů. Kromě pivovaru ještě hotel a dvě restaurace, jednu máme v areálu pivovaru ve Cvikově, druhou v Praze. Na hotel a restaurace samozřejmě dolehla krize nejvíce, protože jsme je museli úplně uzavřít. Respektive jednu jsme ani nestihli otevřít. Pražská restaurace ve Vodičkově ulici měla zahájit provoz 1. dubna a k tomu už nedošlo. Na její otevření jsme se přitom připravovali už od podzimu, kdy zde probíhala nákladná rekonstrukce. Investovali jsme do ní ale tolik, že jsme se rozhodli ji otevřít i v době, kdy se hospody spíše zavírají. Otevřeli jsme 25. května, a přestože nemáme srovnání, tak jsme očekávali větší návštěvnost. Praha je ale momentálně vylidněná, chybí turisté a místní se teprve začínají vracet do kanceláří. Věříme ale našemu konceptu značkové restaurace, kdy nabízíme výborné řemeslné pivo od nás z pivovaru a současně i kvalitní jídlo, které garantuje známý šéfkuchař Jiří Král.

A také šly na některých místech dolů ceny.
To ano. Ale my je nemáme nastavené na zahraniční turisty. Rozhodně jsme nechtěli prodávat pivo za dvě stě korun. Od počátku počítáme s normálními, odpovídajícími cenami. Musíme ale dát čas tomu, aby si nás lidé našli a rádi se vraceli.

Jak jste na krizi zareagovali?
Ze začátku to byl šok. Nevěděli jsme, co se bude dít, jak plánovat výrobu piva, co bude s pivem, které už bylo stočené do sudů, nebo zrálo ve sklepě. Snažili jsme se samozřejmě co nejvíce omezit ztráty. Restaurace byly zavřené, takže jsme museli přejít na jiný typ prodeje. Místo sudů jsme mnohem více prodávali pivo v lahvích a malých soudcích přímo v pivovaru, zřídili jsme e-shop, což samozřejmě výpadek nepokrylo. Konec zimy je pro pivovar obecně horší období. V březnu jsme se těšili, že to konečně rozjedeme a do toho přišla krize. Bylo to hodně těžké. Nepomohlo ani počasí, v momentě, kdy se mohla otevřít alespoň zahrádka u naší restaurace, začala být zima.

Jaké máte ztráty?
Nemáme ještě přesně vyčíslené jednotlivé provozy, procentuální propad je ale velký. Nejhorší pro nás byl duben, kdy jsme byli zhruba na padesáti procentech. V květnu už se to naštěstí začalo zlepšovat. Pořád nám ale bude chybět řada letních akcí, na které jsme dodávali naše pivo, jako jsou čarodějnice, malé hudební festivaly, pivní slavnosti, poutě… Museli jsme zrušit i akce, které se měly konat přímo u nás v areálu pivovaru. Něco se sice obnovuje, ale pomalu.

Zapojili jste se do kampaně Zachraň pivo. Pomohla vám?
Ano, ale určitě to nenahradilo celý výpadek, protože se neprodávaly padesátilitrové sudy, ale jen lahve. Ale lidé se zachovali velice dobře. Snažili se nejen nás, ale i ostatní minipivovary podpořit nákupem piva. Měli jsme z toho dobrý pocit, i psychicky to samozřejmě pomohlo. Díky této kampani začali přicházet i noví zákazníci, kteří naše pivo ochutnali. Určitě to byl výborný nápad, který se realizoval během několika dnů, a který pro nás byl velkou vzpruhou.

Vyrábíte nepasterované pivo. Museli jste jej v době, kdy byly restaurace zavřené, také vylévat?
Část piv jsme museli vylévat. Šlo především o pivo, které zůstalo v sudech v zavřených restauracích. Ale řádově toho naštěstí nebylo tolik, jednalo se o desítky hektolitrů.

Jak probíhal provoz v pivovaru? Museli jste jej omezit?
Museli. To, co jsme měli stočené v lahvích, jsme prodali, pak jsme museli provoz pivovaru zhruba na dva týdny zavřít. Nebylo ale možné jej nechat odstavený dlouho, protože část výroby se musí zachovat. Například se musí udržovat kvasnice nebo pečovat o pivo, které zraje ve sklepě. V průběhu dubna jsme postupně začali výrobu opět obnovovat. Naštěstí se nám podařilo rychle přeorientovat, co se týče prodeje. Během několika dnů jsme zřídili e-shop, který se rychle ujal. Úspěšný byl i prodej přes internetový obchod rohlik.cz. Nárůst byl obrovský, protože se lidé báli chodit do obchodů a hodně objednávali dovážku. Kromě toho jsme pokračovali ve vyjednávání s obchodními řetězci.

Už jste se dostali na běžnou úroveň?
Obsazenost hotelu a produkce pivovaru už se dostává na srovnatelnou úroveň jako vloni. Lidé už naštěstí chtějí chodit i do hospod a návštěvnost se postupně zvedá.

Museli jste propouštět?
Pro zaměstnance restaurace a hotelu jsme využili podporu státu, takzvaný kurzarbeit. Z pivovaru odešli dva lidé, ale z kmenových zaměstnanců nikdo. Na první týdny jsme využili čerpání dovolených, pak už se zaměstnanci začali vracet.

Kromě restaurace v Praze jste měli v plánu i další investice? Budete je realizovat?
S většími investicemi teď budeme muset počkat. Chtěli jsme rozšířit restauraci ve Cvikově. Stávající má osmdesát míst, což nám, když jsou nějaké větší akce, přestává stačit. Rádi bychom kapacitu zdvojnásobili a otevřeli také zahrádku na druhé straně budovy, směrem k rybníku. Původně jsme chtěli rozšíření restaurace dokončit už letos v létě. To ale nevyjde, stavbu jsme zatím zakonzervovali. Chtěli jsme také investovat do technologií přímo v pivovaru, což jsme odložili na podzim. A posunuli jsme i otevření pekárny v areálu pivovaru. Připravujeme zde klasickou, řemeslnou pekárnu, ve které by fungoval jen místní prodej. V delším horizontu je pak i otevření wellness a dalších ubytovacích prostor.

Uvažujete o větší expanzi do kamenných obchodů?
Do několika řetězců už dodáváme. Naše pivo si mohou koupit lidé v supermarketech v Liberci, Ústí nad Labem nebo Praze. Začali jsme spolupracovat i s dalšími, například Norma nebo Globus mají program na podporu minipivovarů. Prodej v obchodech se výrazně zvedl.

Máte vůbec kapacitu zvednout produkci?
Máme. Stále jsme pod hranicí deset tisíc hektolitrů za rok, pod kterou zřejmě zůstaneme i letos. S drobnými investicemi bychom ale mohli výrobu zvednout na dvacet až dvacet pět hektolitrů za rok.

To byste pak překročili hranici minipivovaru, která je teď definována deseti tisíci hektolitry za rok?
To ano. My ale nejsme klasický minipivovar. Ten funguje trochu jinak. Soustředí se především na prodej ve své hospodě a nemá ambice rozvážet pivo někam dál, protože je to pro něj složité. V momentě, kdy vstoupíte na trh, potřebujete se prosadit i v ostatních restauracích, ocitnete se v konkurenci velkých pivovarů. Minipivovary proto prodávají jen ve speciálních obchodech nebo na akcích. To je pro nás spíše okrajové. Nejsme zaměření na speciály, ty vaříme pouze v zimě pro zpestření. Většina naší produkce je tradiční české spodně kvašené pivo, ale jen malou část prodáme ve vlastních restauracích. Musíme mít dostatečnou síť restaurací, kam pravidelně zavážíme a kterým musíme nabídnout i nějakou formu podpory, abychom si je udrželi. Takže samozřejmě jednáme o cenách, aby byly přijatelné, zvlášť tady v regionu. Musíme je vybavit technikou, sklenicemi, výčepy… To už pro malé pivovary není únosné. Naší konkurencí už tedy jsou velké pivovary, přestože roční produkcí spadáme mezi malé.

Budete nabídku piv rozšiřovat?
Zatím zůstaneme u našich pěti druhů piv, které mimo sezonu doplňujeme speciály. V létě máme takovou spotřebu, že bychom ani speciály nestíhali vařit.

Které pivo je nejoblíbenější?
Tradiční ležák Klíč 12°, ale dohání ji Luž 11°, která je jako jediná filtrovaná a je oblíbená v létě. A zájem roste i o „osmičku“. Neskromně bych řekl, že je to nejlepší osmička široko daleko. Prodává se jako klasické letní pivo, restaurace ji podávají k obědům a dodáváme ji i sklářům do hutí na doplnění pitného režimu.

Nejčtenější

Zlomový nález v septiku. Nová stopa v záhadném zmizení Ivany Koškové

Premium

Bylo jí 14 let, když v roce 1997 beze stopy zmizela. Ivana Košková z Příšovic na Liberecku se stala „policejním pomníčkem“. Po 28 letech svitla naděje, že případ bude objasněn. Policisté učinili...

Zemřel hudebník Pavel Trefil, baskytaristovi kapely Bypass bylo 46 let

Zemřel baskytarista skupiny Bypass Pavel Trefil. Na sociální síti o tom informoval frontman kapely Vilém Čok. Hudebník zemřel v pátek, podle slov zpěváka na selhání krevního oběhu. Ještě před týdnem...

Zemřel fotograf Toužimský. Jeho sovětský tank drtící dům v roce 1968 obletěl svět

Zemřel reportážní fotograf a liberecký rodák Václav Toužimský. Jeho snímek zachycující okamžik nárazu jednoho z okupačních tanků do podloubí na libereckém hlavním náměstí obletěl svět a stal se...

Do Sloupu, ne do sloupu! Lidé si utahují z řidiče, který naboural sporťák

Škodu čtvrt milionu korun způsobil řidič sportovního vozu, který na Českolipsku narazil do betonového sloupu. Ze silnice sjel prý proto, že mu do cesty vběhla srna. Snímky nehody zaujaly na...

Prodejna není víc než příroda, nesouhlasí ochránci se stavbou Normy u Panské skály

Společnost Norma nezískala od ochránců přírody výjimku, kterou potřebuje pro stavbu kontroverzní prodejny na dohled národní přírodní památky Panská skála v Kamenickém Šenově na Českolipsku....

Oblíbená hra v Českém ráji se mění, děti s rodiči prozkoumají pověsti venku

Pověsti, zajímavosti nebo hledání obkreslovacích štítků. V Českém ráji na turisty čeká modernizovaná hra, která zábavnou formou seznamuje rodiče i děti s regionem.

19. června 2025  16:11

Gang cizinců vykradl desítky chalup. Brali vše, odnesli i trezor na zbraně

Čtyřčlenný mezinárodní gang od podzimu vykradl v Královéhradeckém a Libereckém kraji na dvacet rekreačních chalup. Hodnota odcizených věcí dosáhla milionu korun. Skupinu tvořili tři muži ve věku od...

19. června 2025  12:37

V Liberci hořel byt. Jednoho člověka oživovali, osm lidí se nadýchalo kouře

Při nočním požáru bytu v panelovém domě v liberecké části Vratislavice nad Nisou zachránili ve středu hasiči jednoho člověka, kterého museli resuscitovat. Záchranáři ho převezli do nemocnice. Dalších...

19. června 2025  8:32

Nová lanovka na Ještěd bude mít mezistanici, zprovoznění dráhy se o něco zpozdí

Nová lanovka na Ještěd by měla mít mezistanici v úseku pod silnicí, která spojuje Výpřež s chatou Ještědkou. Vedení Liberce bude nyní hledat projektanta, který zpracuje dokumentaci na její výstavbu....

18. června 2025  16:43

Zastaralé prostory dětské psychiatrie prokouknou, stavbě požehnala i první dáma

Pro dětské i adolescentní pacienty v Libereckém kraji se přestaví budova psychiatrie na Králově Háji v Liberci. Zvýší se tam lůžková kapacita a zmodernizuje vybavení. Zařízení by poté mělo být jedním...

18. června 2025  14:48

Peltův trest byl šok, ale o klub se postará, hlásí Kozel. Zabrání Jablonec odchodům?

Všechno běží zdánlivě bez problémů, žádný hráčský výprodej se nekoná. Fotbalový Jablonec nastoupil do letní přípravy v dobré náladě, i když si majitel klubu Miroslav Pelta před nedávnem vyslechl...

18. června 2025  8:52,  aktualizováno  11:47

Poporodní strava se zlepšuje. Místo chleba je obložené pečivo, ovoce i dezert

Porodnice ve dvou největších městech Libereckého kraje lákají na novinky. V Liberci přichystali potravinové balíčky, jablonecké matky zase doma v šestinedělí nově navštěvuje porodní asistentka.

18. června 2025  11:09

Armáda nově verbuje v centru Liberce, středisko otevřela ministryně obrany

Zájemci o povolání vojáka mají nábor blíže centru Liberce. Armáda přesunula rekrutační středisko z krajského vojenského velitelství do ulice 1. máje. Slavnostního otevření se zúčastnila i ministryně...

17. června 2025  15:45

Zděšené děti svědky útoku sekáčkem. Za vraždu jejich matky soud potvrdil 23 let

Muž, který v prosinci roku 2023 v Novém Boru na Českolipsku zavraždil partnerku před očima dvou jejich malých dětí, si odpyká 23 let vězení. Výjimečný trest mu dnes potvrdil vrchní soud, jenž zamítl...

17. června 2025  14:15,  aktualizováno  14:43

Zdravotních sester je málo. Udržet je pomáhá mentorka nebo zkrácené úvazky

Už nejsou podřízené lékařů a mají více pravomocí, přesto čelí české zdravotnictví nedostatku sester. Ani jablonecká nemocnice není výjimkou. Se zaučováním příchozích pomáhá a na první kontakt s praxí...

17. června 2025  11:57

Radary zklidnily provoz. Řidiči si hlídají rychlost, pochvaluje si Liberec

Provoz v ulicích Liberce se díky represivním i informačním radarům zklidnil. Vyplývá to z měření městské policie, která je prováděla ve 13 vytipovaných lokalitách. Akce trvala půl roku, vedení města...

16. června 2025  16:48

Koupaliště láká na písčité i travnaté pláže

Metro.cz

Mimoňské koupaliště zahájilo letní sezonu. V provozu je od včerejška. Vstupné činí 50 korun pro dospělé a pro děti do 10 let je 20 korun. „Koupání je možné pouze v plavkách a je na vlastní nebezpečí....

16. června 2025  16:28
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.