Zajímáme se o Sasko i Liberec, říká šéf nového cvikovského pivovaru

  18:18aktualizováno  18:18
V poklidném rybníčku regionálních pivovarů se poslední dobou poněkud čeří voda. Loni na sklonku listopadu totiž začal fungovat znovu obnovený pivovar ve Cvikově, který bez nadsázky přežil svou smrt. Dnes má za sebou už čtvrt roku.

Ředitel cvikovského pivovaru Viktor Tkadlec. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Dech mu rozhodně nedochází, ba co víc, má docela solidně našlápnuto. O tom, jak se výrobě piva ve Cvikově daří a co v pivovaru plánují do budoucna, vypráví nad sklenicí malé desítky v pivovarské restauraci ředitel pivovaru Viktor Tkadlec.

Fungujete už od listopadu; jak byste onen uplynulý čtvrtrok zhodnotil?
Rozhodně pozitivně. Záměr obnovit pivovar ve Cvikově jsme postavili na tom, že budeme mít regionální pivovar, který bude působit hlavně na Českolipsku a v přilehlých regionech. Přáli jsme si, aby lidé vzali pivovar za svůj. Po několika měsících provozu pivovaru si troufám říci, že se nám to povedlo. Pivo lidé v regionu přijali, chválí jeho chuť, a v okolí máme už více než šedesát hospod, které naše pivo odebírají.

Jak se vám podařilo vstoupit do už zajetého systému hospod a jejich pivní nabídky?
Karty na trhu s pivem jsou tady rozdané, hosté mají své zvyky a některá piva se tady točí už desítky let. Není lehké do toho vstoupit, obzvlášť když někteří hostinští jsou s jinými pivovary smluvně vázáni. Velkým pivovarům a nadnárodním koncernům konkurujeme hlavně kvalitou. Našemu pivu dáváme každodenní péči - kvasí v otevřené spilce a zraje v ležáckých tancích. Nešidíme ani suroviny, používáme žatecký chmel a kvalitní slad.

Je něco, co se vám podle původního očekávání třeba ještě tak úplně nepovedlo?
Po otevření v prosinci nastal boom, každý chtěl pivo ochutnat a měli jsme co dělat, abychom poptávku uspokojili. Počátek roku ale není zrovna pivovarská sezona. Obecně leden a únor jsou jedny z nejhorších měsíců v roce, co se prodeje piva týká. Takže už se těšíme, až se zase oteplí.

A co se povedlo?
Vaříme dobré pivo. Radost nám dělají také ohlasy na restauraci, kterou jsme vybudovali na místě bývalé sladovny. Lidi si chválí naše kuchaře i jídla dobře vybraná pro pivovarskou restauraci.

Distribuujete svoje pivo jen takzvaně kolem komína, neboli v blízkém okruhu pivovaru. Je to setrvalý stav, nebo chcete ještě expandovat někam dál?
Stěžejní je pro nás českolipský region, šířeji geograficky vzato od Máchova jezera po Liberec. Jsme malý pivovar, neděláme pivo pasterizované s dlouhou trvanlivostí, které by se mělo rozvážet po celé republice. V blízké době se chceme podívat také do hospod do Německa, do Lužických hor, ale z druhé strany. Dalšími zajímavými odbytišti jsou Liberec a Jablonec, kam naši obchodníci brzy také začnou jezdit. A rovněž Praha, kde je řada zajímavých podniků s nabídkou regionálních piv.

Které pivo jde nejvíc na odbyt?
Momentálně dvanáctka Klíč. To ale záleží na ročním období, ze zkušeností vím, že v létě se zase pijí lehčí piva, větší podíl na prodeji bude získávat desítka. Dobře se prodává i naše osmička Sklář. Jak už její název napovídá, je to pivo, s kterým jsme se vrátili k tradici výroby piva pro místní skláře. A vaříme ji poctivě, není to žádná řezaná desítka.

A dodáváte už osmičku někam do skláren?
Ano. Škoda jen, že dnes je počet skláren nižší než dřív. Ale objednávají si ji i hosté naší restaurace.

Fotogalerie

Krom sudů stáčíte vaše pivo do PET lahví. Řada lidí je nemá ráda, pivo do nich prý nepatří. Jak vnímáte tuto problematiku? Co vy a sklo? Přijde někdy, nebo nepřijde?
Upřímně, když se před lety začalo pivo stáčet do PET lahví, byl jsem také jejich odpůrcem. Po zkušenostech, které s postupem stáčení piva do tohoto typu obalu máme, to nevnímám jako problém. Je to prostě obal na krátkodobé skladování. Pro točení do skleněných lahví bychom museli našemu nefiltrovanému a nepasterovanému pivu zajistit delší trvanlivost. Museli bychom ho buď hodně dobře filtrovat nebo pasterovat, a to by se již odrazilo ve změně chuti. Pasterizace se provádí při vysoké teplotě, kterou pivo utrpí. Už by to nebylo živé pivo, které chceme dělat. Při svátečních příležitostech budeme ale i u nás mít skleněné lahve. Připravujeme různá dárková balení a limitované edice. Nicméně klasické lahvování v nejbližších letech neplánujeme. Nikdy ale neříkám nikdy.

Jaké máte plány do budoucna?
Otevřeli jsme pivovarskou restauraci a na léto před ní chystáme venkovní posezení. Současně rekonstruujeme stodolu, v níž dříve bývaly stáje. My ji chceme změnit na příjemný prostor s grilem, kde si návštěvníci zhruba od dubna do října dají naše piva a i na přípravu jednodušší jídla. Chceme pořádat různé kulturní akce, pro které bude stodola také vhodným místem. V dlouhodobém horizontu toho ale plánujeme mnohem více. Pod restaurací je ještě jeden stejně velký prostor, dřívější humna, kde chceme rozšířit kapacitu naší restaurace. Tato část bude mít otevřenou zahrádku směrem k pivovarskému rybníku. To jsou ale plány spíše pro další roky. Přemýšlíme také o výstavbě ubytování v prostorách současné půdy, kde jsou k dispozici dvě patra. Jsme v rekreační oblasti a zaznamenáváme rozdíl mezi provozem v týdnu a o víkendu. Ubytování nám pomůže přivést k nám návštěvníky nejen na jeden večer, ale třeba na celý víkend.

Nejčtenější

Liberecký podnikatel vystřelil po mladé rodině, teď mu hrozí osm let

Jiří Vařil na snímku z července 2009

Policie prověřuje incident z poloviny ledna v liberecké části Harcov. Devětatřicetiletý muž tam tehdy vyběhl z honosné...

U Máchova jezera se usadili šakali. S klimatem se něco děje, říká zoolog

Od března doplní vycpaný šakal expozici českolipské fauny v místním muzeu....

Když šéf českolipského muzea Zdeněk Vitáček, před lety začal nacházet v okolí Doks a Provodína charakteristické stopy s...

Šlágr kola v televizi neuvidíte. Kvůli výběru ČT i postoji klubů

Tyler Redenbach z Liberce se snaží překonat brankáře Třince Šimona Hrubce.

Kdo by čekal, že na televizní obrazovce uvidí šlágr středečního kola extraligy, bude zklamán. Hokejový duel prvního...

Zemřel filatelista, který vlastnil zřejmě největší sbírku známek v Česku

Nejznámější český filatelista Ludvík Pytlíček na snímku ze srpna 2010

Ve věku 76 let zemřel filatelista Ludvík Pytlíček ze Semil, donedávna majitel zřejmě největší sbírky známek v Česku....

Seniorka, kterou napadla doga, zemřela v nemocnici. Vyšetřuje to policie

Ilustrační snímek

V pátek v nemocnici v České Lípě zemřela seniorka, která zde byla od středy hospitalizovaná po napadení psem....

Další z rubriky

Horský záchranář nesouhlasí s trestem za způsobenou smrt lyžaře, dovolá se

Ilustrační snímek

K Nejvyššímu soudu se chce dovolat záchranář, se kterým se před dvěma lety srazil lyžař na sjezdovce na Ještědu. Muž...

Řidiči tu umírali, teď se nebezpečná křižovatka promění za 400 milionů

Vizualizace podoby nové křižovatky

Na podzim začne přestavba nebezpečné křižovatky Rádelský Mlýn. Propojuje čtyřproudý tah mezi Libercem a Turnovem se...

Záchranka chce opustit centrum Liberce, přestěhovat se má k pivovaru

Největší problém současných sanitek krajské záchranné služby je s podvozkem....

Už od roku 2003 se krajská záchranka snaží dostat pryč z vily na Husově ulici v Liberci. Základna je tu v havarijních...

Advantage Consulting, s.r.o.
VEDOUCÍ ODDĚLENÍ – LAKOVNA

Advantage Consulting, s.r.o.
Liberecký kraj
nabízený plat: 25 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz