(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Policie zasahovala na kraji třináct hodin, odnesla si stovky dokumentů

  • 4
Maily některých zaměstnanců krajského úřadu i radních, ale i personální listy zaměstnanců úřadu či usnesení rad i zastupitelstev. Dohromady stovky stran dokumentů si odnesli policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří minulý týden v čtvrtek zasahovali v sídle Libereckého kraje.

Prověřovali zakázku na zajištění autobusové dopravy v kraji v oblasti Sever neboli Liberecka a Frýdlantska. „Mohli si odnést deset až dvanáct šanonů,“ uvedl ředitel krajského úřadu René Havlík. Policisté na krajském úřadě strávili zhruba třináct hodin.

Zasahovali i v ČSAD Liberec. Zajímali se také o dokumenty vztahující se k záměru kraje odkoupit většinový podíl akcií tohoto dopravce a záměru na zřízení takzvaného vnitřního dopravce.

„Nejde o vyšetřování, ale o prověřování. Tedy postup policie, který předchází zahájení jakéhokoli trestního stíhání. Předpokládám, že někdo podal trestní oznámení a policie to musí prověřit,“ zmínil hejtmanův náměstek Pavel Svoboda.

Kraj odmítá jakékoli pochybení

Vedení kraje odmítá v souvislosti s prověřováním zakázky jakékoli pochybení. „Domníváme se, že prověřování policie potvrdí správnost kroků, které Liberecký kraj v posledních dvou letech učinil. Všechna naše rozhodnutí byla jednoznačně ve prospěch kraje a jeho rozpočtu. Jsou založena na odborných posouzeních,“ prohlásil hejtman Martin Půta.

Podle ředitele Havlíka chce policie vyslechnou i hejtmana a krajské radní. K podání vysvětlení policie pozve i členy pracovní skupiny pro zajištění vnitřního dopravce. Kromě Havlíka to jsou vedoucí odborů správního, právního, ekonomického, veřejných zakázek a také ředitel krajské společnosti Korid LK.

Hejtman Půta se domnívá, že má podané trestní oznámení patrně zastrašit zastupitele při rozhodování o budoucnosti autobusové dopravy. Loni autobusová doprava kraj stála 300 milionů korun, letos to už vzhledem k dalšímu růstu mezd bude 329 milionů.

„Rada kraje i zastupitelstvo rozhodovaly v těchto věcech na základě právních analýz a doporučení odborníků, ale také s ohledem na rozpočet kraje. Pokud máme dlouhodobě zajistit veřejnou autobusovou dopravu, tak to musí být nejen funkční z pohledu cestujícího, ale také udržitelné z pohledu financování,“ uvedl hejtman.

Kraj chce založit vlastního dopravce

Autobusoví dopravci v kraji dnes jezdí na základě loni uzavřených smluv. Nejdražší je BusLine na Jablonecku a Semilsku, kterému kraj platí 36,39 Kč za kilometr, ČSAD Liberec jezdí za 33,39 Kč a ČSAD Česká Lípa za 32,85 Kč.

Kraj pokračuje v přípravě desetiletého tendru v hodnotě tři až čtyři miliardy korun. Aktuálně ho vedení kraje dává posoudit odbornou firmou, aby se ujistilo, že není „ušit na míru“ nějakému uchazeči.

Zároveň kraj pokračuje v přípravách na založení vnitřního dopravce a nevzdává se ani myšlenky na odkup akcií ČSAD Liberec, který zablokoval antimonopolní úřad. „Podali jsme rozklad a jsme připraveni jít k soudu,“ dodal hejtman.

,