Divadlo se dočkalo nové vzduchotechniky.

Divadlo se dočkalo nové vzduchotechniky. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

V libereckém divadle se bude lépe dýchat, má nové topení a vzduchotechniku

  • 0
Příjemnější klima nabídne návštěvníkům liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Dělníci tam vyměnili topení a vybudovali novou vzduchotechniku. Jak se pětiměsíční rekonstrukce podařila, mohou diváci vyzkoušet v sobotu na slavnostním představení Opera Gala.

„Na pohled to návštěvník nepozná, ale doufáme, že se mu bude lépe dýchat,“ přibližuje ředitelka divadla Jarmila Levko. 

„Vyměnili jsme topení a radiátory. Máme i novou regulaci, aby se dalo topit v určitých místech podle potřeby. Vzduchotechnika tu prakticky nebyla žádná. Pořídili jsme tak nové vzduchotechnické jednotky a využili při tom staré šachty,“ přibližuje.

Kvůli rekonstrukci muselo divadlo vyklidit sklepy, aby se dělníci mohli dostat pod zem. 

„Pro mě byl hezký zážitek, že jsem našla spoustu míst v Šaldově divadle, o kterých jsem ani nevěděla, že existují,“ těší ředitelku. Žádný poklad nebo alespoň vzkaz budoucím generacím však práce neodhalily. 

Rekonstrukce vyšla na 23 milionů korun a platilo ji město Liberec. Divadlo během pětiměsíční pauzy přišlo o zhruba padesátku představení. 

„O to víc jsme hráli v Malém divadle, převedli jsme tam například hru Klíčovou dírkou nebo symfonické koncerty,“ dodává Levko. 

Divadlu se nevyhne rekonstrukce ani příští rok. Tentokrát se dělníci zaměří na akustiku.

Vele vystoupí v Liberci. Kruh se uzavírá, říká pěvec

Hlavní hvězdou sobotního koncertu Opera Gala bude Luděk Vele, emeritní sólista Národního divadla a rodák z Chotyně. Po boku Věry Poláchové, Lívie Obručník Vénosové a Sergeye Kostova vystoupí v divadle, kde strávil své první úspěšné roky.

Jaký je váš vztah k libereckému divadlu?
Kolo života se uzavírá. Je to už asi padesát let nazpátek, kdy mě vyhodili z gymplu a já šel dělat kulisáka do Liberce. To bylo v době, kdy tam zpívala taková jména jako Jan Malík, Marie Rathouská, Marie Bubeníčková či Arnošt Klíma. Režírovali Oldřich Mrňák nebo Rudolf Málek, dirigovali Rudolf Vašata, František Babický a Petr Doubravský, tatínek současného šéfa opery. A já tam stál s otevřenou pusou a záviděl jim.

Po konzervatoři jste získal angažmá právě v Liberci, že?
Byl jsem tam asi osm let a odtud pak pokračoval do Prahy. Teď se mi ozval šéf liberecké opery Martin Doubravský, jestli bych si někdy něco nechtěl zazpívat. A ta chvíle nastala teď.

Co zazpíváte?
Diváci uslyší árii Leporella, což byla jedna z mých stěžejních rolí v tomto divadle. Další bude purkrabí Filip z opery Jakobín, tu jsem původně nastudoval pro liberecké divadlo. Třetí pak bude Prodaná nevěsta, jedna z mých nejmilovanějších oper.

Luděk Vele.