Kurz naučí školní kuchaře chutně vařit z neoblíbených potravin

  18:00aktualizováno  18:00
Liberecký kraj připravil už podruhé kurz zdravého vaření pro kuchaře a pracovníky školních jídelen. Cílem projektu je zatraktivnit jídla z neoblíbených potravin jako jsou třeba brokolice nebo ryby, které nejsou mezi dětmi příliš populární.

Cílem projektu je zatraktivnit jídla z neoblíbených potravin jako jsou třeba brokolice nebo ryby (ilustrační snímek). | foto: Jan SalačMAFRA

„Poprvé se podobný kurz uskutečnil před rokem v Liberci, teď se bude vařit v prostorách Střední průmyslové školy v České Lípě,“ řekla krajská radní pro školství Alena Losová.

„V posledním prázdninovém týdnu opět pořádáme praktický kurz vaření pro zaměstnance školních jídelen v Libereckém kraji, kteří budou mít zájem naučit se vařit kompletní menu pro své strávníky zajímavěji,“ dodala.

Účastníci kurzu budou podle ní pod vedením zkušeného šéfkuchaře vařit polévku, dva hlavní chody a dezert a odnesou si také sešit receptů.

„Menu obsáhne neoblíbené potraviny u dětí a hlavním cílem bude je zatraktivnit. To vše samozřejmě s ohledem na spotřební koš a nejnovější poznatky výživové skladby,“ doplnila Eva Martinková z krajského odboru školství.

Kurz by měl pracovníky jídelen naučit také vybírat kvalitní a vhodné suroviny nebo zvládnout technologický postup a přípravu oběda pro nejmenší strávníky.

Pro účastníky je kurz zdarma. Prvního kurzu se před rokem zúčastnilo 40 kuchařů ze školních jídelen a sociálních ústavů.

Jídelny opomíjejí mléko nebo luštěniny

Kontroly České školní inspekce v minulosti odhalily, že některé jídelny stále nabízejí málo mléka, luštěnin, ovoce a ryb. Naopak zařazují nadbytek tuků a cukrů. Podle nutriční terapeutky Olgy Hudcové se také často solí víc, než je nutné. Situace se ale zlepšuje.

Školní i ústavní kuchyně se stále častěji vybavují moderními technologiemi, jako jsou konvektomaty. Ty kombinují vlastnosti horkovzdušné a parní trouby a umožňují šetrnější a zdravější přípravu jídel i pro nejmenší strávníky.

Autoři: ,

Nejčtenější

U Máchova jezera se usadili šakali. S klimatem se něco děje, říká zoolog

Od března doplní vycpaný šakal expozici českolipské fauny v místním muzeu....

Když šéf českolipského muzea Zdeněk Vitáček, před lety začal nacházet v okolí Doks a Provodína charakteristické stopy s...

Mladík na ulici vyzval na souboj osmdesátníka. Netušil, že to je judista

Ilustrační snímek

Nepořádek, který dělal na ulici v České Lípě při pojídání kebabu mladý muž, rozčílil kolemjdoucího osmdesátiletého...

Ti tygři jsou bastardi. Jejich orgány mohu použít, hájí se souzený Berousek

Ludvík Berousek u soudu v České Lípě (21. ledna 2019)

V České Lípě pokračuje soudní jednání, při němž se rozplétá kauza nelegálního obchodu s částmi tygřích těl. Veterinářka...

Kamion biatlonistů se vrátil domů. Nejhorší noční můrou je D1, říká řidič

Řidič Martin Žák s kamionem loni najezdil 15 tisíc, letos už 10 tisíc kilometrů.

Třináct metrů dlouhý, čtyři metry vysoký, téměř dva a půl metru široký. Prostě klasický kamion, jakých jezdí na...

Seniorka, kterou napadla doga, zemřela v nemocnici. Vyšetřuje to policie

Ilustrační snímek

V pátek v nemocnici v České Lípě zemřela seniorka, která zde byla od středy hospitalizovaná po napadení psem....

Další z rubriky

Od odpadků mají lomu Kristýna pomoci vratné kelímky. Myslí tu i na vozíčkáře

Zatopený důl Kristýna u Hrádku nad Nisou je mezi milovníky koupání velmi...

V létě je tam pravidelně plno, to mu ale na oblibě neubírá. Bývalý zatopený lignitový důl Kristýna v Hrádku je...

Ceny pro britské hudebníky stvořili v Lasvitu, podobu jim vtiskla brambora

Soška pro britské umělce

Brambora vtiskla jedinečnost soškám, které si za své výkony převezmou britští umělci. Trofeje pro letošní udílení cen...

Jeden člověk zemřel při požáru chalupy v Krkonoších, škoda je v milionech

K ohni se sjeli sjeli profesionální hasiči z Tanvaldu, Jablonce nad Nisou a...

Plameny zachvátily horskou chalupu ve Velké Úpě v Krkonoších. Chalupa z většiny shořela, škoda je asi čtyři miliony...

Najdete na iDNES.cz