Kurz naučí školní kuchaře chutně vařit z neoblíbených potravin

  18:00aktualizováno  18:00
Liberecký kraj připravil už podruhé kurz zdravého vaření pro kuchaře a pracovníky školních jídelen. Cílem projektu je zatraktivnit jídla z neoblíbených potravin jako jsou třeba brokolice nebo ryby, které nejsou mezi dětmi příliš populární.

Cílem projektu je zatraktivnit jídla z neoblíbených potravin jako jsou třeba brokolice nebo ryby (ilustrační snímek). | foto: Jan SalačMAFRA

„Poprvé se podobný kurz uskutečnil před rokem v Liberci, teď se bude vařit v prostorách Střední průmyslové školy v České Lípě,“ řekla krajská radní pro školství Alena Losová.

„V posledním prázdninovém týdnu opět pořádáme praktický kurz vaření pro zaměstnance školních jídelen v Libereckém kraji, kteří budou mít zájem naučit se vařit kompletní menu pro své strávníky zajímavěji,“ dodala.

Účastníci kurzu budou podle ní pod vedením zkušeného šéfkuchaře vařit polévku, dva hlavní chody a dezert a odnesou si také sešit receptů.

„Menu obsáhne neoblíbené potraviny u dětí a hlavním cílem bude je zatraktivnit. To vše samozřejmě s ohledem na spotřební koš a nejnovější poznatky výživové skladby,“ doplnila Eva Martinková z krajského odboru školství.

Kurz by měl pracovníky jídelen naučit také vybírat kvalitní a vhodné suroviny nebo zvládnout technologický postup a přípravu oběda pro nejmenší strávníky.

Pro účastníky je kurz zdarma. Prvního kurzu se před rokem zúčastnilo 40 kuchařů ze školních jídelen a sociálních ústavů.

Jídelny opomíjejí mléko nebo luštěniny

Kontroly České školní inspekce v minulosti odhalily, že některé jídelny stále nabízejí málo mléka, luštěnin, ovoce a ryb. Naopak zařazují nadbytek tuků a cukrů. Podle nutriční terapeutky Olgy Hudcové se také často solí víc, než je nutné. Situace se ale zlepšuje.

Školní i ústavní kuchyně se stále častěji vybavují moderními technologiemi, jako jsou konvektomaty. Ty kombinují vlastnosti horkovzdušné a parní trouby a umožňují šetrnější a zdravější přípravu jídel i pro nejmenší strávníky.

Autoři: ,

Nejčtenější

Jak vyvést stamiliony z dopravního podniku? Plán vznikal už v roce 2016

Bývalý ředitel DPMLJ Luboš Wejnar, jehož v roce 2017 spolu s Pavlem Šulcem...

MF DNES rozplétá složitou korupční síť, kdy se lidé napojení na firmu BusLine pokoušeli vytunelovat a zničit liberecký...

Soud potvrdil rodu Walderode restituční nárok k panství na Turnovsku

Zámek Hrubý Rohozec

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové potvrdil restituční nárok rodu Walderode na vydání panství na Turnovsku. Rod se...

Jablonec do Arménie, či Makedonie. Boleslav do Kazachstánu, nebo Gruzie

Jablonečtí fotbalisté děkují fanouškům za podporu po utkání Evropské ligy v...

Jablonečtí fotbalisté ve 2. předkole Evropské ligy narazí na soupeře z Arménie, nebo Severní Makedonie. Vyzvou vítěze...

Liberecká policie pátrala po uprchlém vězni. Už se vrátil zpět

Při rozsáhlém cvičení Orkán 2019 si více než dvě stovky účastníků především z...

Liberecká policie pátrala po uprchlém vězni Petru P. Jednatřicetiletý muž v sobotu po třetí hodině ranní opustil své...

Ta obměna kádru je abnormálně velká, ví jablonecký trenér Rada

Poslla ze Slavie Jan Sýkora (vlevo) a Vojtěch Kubista před prvním tréninkem...

Nejrazantnější změny v kádru za několik posledních sezon rozbouřily před včerejším startem letní přípravy kabinu...

Další z rubriky

Pro recepty chodím za kouzelnými babičkami, říká liberecký šéfkuchař

Robert Sklenář miluje starou kuchyni. Rád se vrací do minulosti, kombinuje...

Když je restaurace v úzkých, přijde na pomoc. Jindy zase školí nezkušené kuchaře, aby se zlepšili nebo vyhrávali...

Řidič kabrioletu dostal na Jablonecku smyk, auto se převrátilo

Červený kabriolet skončil koly vzhůru.

Koly vzhůru skončil v sobotu dopoledne kabriolet, jehož řidič dostal na Jablonecku smyk a skončil mimo vozovku. Muž...

Soud potvrdil rodu Walderode restituční nárok k panství na Turnovsku

Zámek Hrubý Rohozec

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové potvrdil restituční nárok rodu Walderode na vydání panství na Turnovsku. Rod se...

Najdete na iDNES.cz