Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na opravu bazénu shání Liberec dotace, na většinu nákladů si vezme úvěr

  13:15
Liberec by opravu bazénu chtěl částečně financovat z dotací. Sejde se kvůli tomu mimořádné zastupitelstvo, dokumenty se na příslušná místa zasílají do konce listopadu.
Velkým problémem bazénu je desítky let stará vzduchotechnika.

Velkým problémem bazénu je desítky let stará vzduchotechnika. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Na definitivní termín začátku rekonstrukce libereckého plaveckého bazénu se stále ještě čeká, město už ale ví, jak by chtělo tak nákladnou zakázku ufinancovat.

Náklady spojené s bazénem se odhadují na více než jednu miliardu a sedmdesát milionů korun bez DPH. Liberec by proto chtěl získat dotaci od Národní sportovní agentury (NSA), a to ve výši 139 milionů. To je také důvod, proč se bude tento týden scházet mimořádné zastupitelstvo, aby schválilo závazek ke spolufinancování, který bude město NSA předkládat.

„Finalizujeme podklady pro podání žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Museli jsme se nejdříve přesvědčit, že opravdu splňujeme požadavky a že jsme schopni připravit veškeré podklady tak, jak požaduje NSA. S ohledem na to, že se jedná o dotaci na sportovní infrastrukturu, jsme museli především rozdělit položkový rozpočet, abychom v žádosti nárokovali co nejvíce uznatelných nákladů,“ vysvětlil postup náměstek primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu Petr Židek.

Bazén v Liberci se uzavře později, plavat se může do února

Podle něj jde hlavně o dokumenty, které je nutné předložit. „Závazek o spolufinancování je jeden z nutných podkladů, které musíme přiložit k žádosti a který má v rámci toho hodnocení důležitý význam,“ řekl náměstek. Podklady k žádosti o dotaci se musí poslat do čtvrtečních 12 hodin.

„Dělá na tom řada lidí jak z odboru majetkové správy a sportu, tak i ve spolupráci s odborem strategického rozvoje, takže věřím, že se nám to podaří,“ doplnil náměstek.

Většinu nákladů pokryje úvěr

Většinu z nákladů na opravu bazénu chce město Liberec zaplatit z úvěru, který v tuto chvíli poptává u bank. Od Libereckého kraje má radnice příslib, že jí na rekonstrukci přispěje sto padesáti miliony korun. Podle Židka se město pokusí získat dotaci nejen z Národní sportovní agentury, ale i z dalších programů. „Předpokládáme, že budeme žádat i směrem na Státní fond životního prostředí a případně i v jiných dotačních titulech,“ dodal Židek.

Úvěr na opravu si město plánuje vzít ve výši zhruba 750 milionů korun. Ten by měl pokrýt většinu nákladů. „Město do současné doby poptávalo vždycky úvěry klasické, to znamená třeba na deset nebo na patnáct let na splátky s pevnými úroky plus s nějakou úrokovou sazbou. Teď jako druhou variantu poptáváme i kontokorentní úvěr,“ řekl už dříve primátor Liberce Jaroslav Zámečník. Na základě došlých nabídek se podle něj pak rozhodnou, zda si vezmou klasický dlouhodobý úvěr, nebo kontokorentní úvěr.

Rekonstrukce bazénu z poloviny 80. let minulého století potrvá dva roky. Liberecký plavecký areál postavený podle návrhu architekta Pavla Švancera je v provozu od roku 1984. Jsou tam tři bazény včetně padesátimetrového, dva tobogány, vířivky, skluzavka, sauny či Kneippův chodník. Rekonstrukce je nezbytná, protože nevyhovující je například i zasklení budovy a vana hlavní „padesátky“ prosakuje.

Celkově špatný stav libereckého bazénu potvrdil i posudek z ČVUT. Na jeho základě se tak opravil vnější plášť střechy, kterou zatékalo, zabezpečila se železobetonová konstrukce, opravila se automatická regulace chloru a vyměnila se špatná vzduchotechnika.

Podle posudku by měl Liberec uzavřít bazén, chce ho ale udržet v provozu

Město nyní v soutěži hledá firmu, která modernizaci provede. Termín pro podávání nabídek by měl vypršet 22. prosince. Po dobu modernizace bude plavecký areál, který loni navštívilo přes čtyři sta šedesát tisíc lidí, uzavřený. Aktuálně se podle Židka počítá s tím, že bazén zůstane v provozu příští rok, maximálně do konce března. Původně se však měl zavírat už 1. ledna.

Proti uzavírce bazénu se postavila liberecká opozice. „Jsem přesvědčena, že pokud se už vedení města rozhodlo náš bazén zbourat a postavit znovu, mělo by se maximálně snažit, aby doba bez možnosti plavání byla co nejkratší. Hlavní sezona je právě v zimních měsících. A představa, že bazén bude minimálně dva, ale spíš čtyři měsíce jen prázdný stát, nic se zde nebude dít a kluby, školy ani občané zde nebudou moci plavat, je dost smutná,“ okomentovala situaci liberecká opoziční zastupitelka Zuzana Kocumová z uskupení Liberec otevřený lidem.

18. dubna 2023

  • Nejčtenější

Medaile přežijí i bujaré oslavy. Zkoušeli jsme to, říkají skláři a vyrobí další

27. května 2024  15:50

Křišťálové medaile pro hokejový šampionát jsou odolné, aby přežily i neřízené oslavy v šatnách....

Programátoři z Úřadu práce. Kvalifikaci změnilo 15 tisíc lidí, chválí si jeho šéf

26. května 2024  19:20

Zvýšit svou kvalifikaci nebo se naučit úplně nový obor. Úřad práce má projekt za více než 5 miliard...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chlapec si při útěku z domova zlomil ruku a nohu, zachránil ho všímavý senior

26. května 2024  7:06

Díky své všímavosti nejspíš zachránil život třináctiletému klukovi. Ocenění „Ztracená pomněnka“,...

Jdu do Liberce. Po trenéru Kováčovi oficiálně potvrdil nové angažmá i klub

25. května 2024  22:30,  aktualizováno  26.5 14:35

Fotbalový trenér Radoslav Kováč potvrdil, že od nového ročníku první ligy povede Liberec. Dosavadní...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tradiční Svijanské slavnosti letos nebudou, pivovar se nedohodl s obcí

28. května 2024  10:12

Tradiční Slavnosti svijanského piva, za kterými mířily na koupaliště ve Svijanském Újezdě tisíce...

Řidič pod vlivem alkoholu nezvládl řízení. Při nehodě zemřel spolujezdec

1. června 2024  13:23

U obce Bradlecká Lhota v okrese Semily v sobotu dopoledne havarovala dodávka. Při nehodě na místě...

Kemp pod frýdlantským zámkem smetla povodeň, po čtrnácti letech znovu otevírá

1. června 2024  8:08

Před čtrnácti lety tu stály dva metry vody. Povodeň v roce 2010 nenechala v Autokempu Frýdlant...

Plechatý přestoupil ze Sparty do Liberce, kde už tři roky hostoval

31. května 2024  18:33

Dominik Plechatý přestoupil z pražské Sparty do Liberce, kde už poslední tři sezony hostoval. Se...

Česká Lípa otevře nové koupaliště pro 850 plavců, místní na něj čekali 30 let

31. května 2024  17:21

O jeden metr museli stavbaři zvednout terén při výstavbě nového koupaliště v Dubici, aby území...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...