Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Medaile přežijí i bujaré oslavy. Zkoušeli jsme to, říkají skláři a vyrobí další

  15:50
Křišťálové medaile pro hokejový šampionát jsou odolné, aby přežily i neřízené oslavy v šatnách. Těch zlatých, které včera za burácení českých fanoušků převzal národní tým, musí v novoborském studiu Kolektiv Ateliers nakonec vyrobit víc.

Asi patnáct sekund po skončení nedělního finále, při kterém se čeští hokejisté stali po čtrnácti letech mistry světa, přišla Michalu Vlčkovi SMS zpráva, že bude asi potřeba vyrobit další zlaté medaile. V novoborském Kolektiv Atelieru, jehož je ředitelem, pro letošní šampionát zhotovili 75 zlatých, 50 stříbrných a 50 bronzových medailí. Ani to však nestačilo.

„Předpokládám, že se jedná o medaile pro český svaz. Když vyhrají naši, je to samozřejmě velká věc,“ míní Vlček, který měl prestižní projekt na starost. Jedním z důležitých kritérií, na něž museli při výrobě křišťálových puků s kovovou obroučkou dbát, byla jejich odolnost.

„Při zadávání výroby nám řekli: Pánové, musíte si představit, co se odehrává v šatně po skončení šampionátu. Myslete na to při konstruování té medaile, aby pokud možno přežila oslavu,“ vzpomíná se smíchem Vlček.

V ateliéru proto cenné kovy testovali, aby předešli případným překvapením. „Nebyly to laboratorní testy, ale mohutně jsme si s nimi hráli. Různě jsme s nimi ťukali, šoupali je po stole, zkoušeli je,“ vyjmenovává.

Soda mezi sklo i pečení na 860 stupňů. Medaile pro MS se tvořily měsíce

Křišťálové medaile, které svým tvarem připomínají puk a tělem rozbruslený led, se nepovedlo vyrobit hned napoprvé. Těch, které museli v procesu výroby vyřadit, byla podle Vlčka celá hromada. Mohly za to jednak vysoké nároky na estetickou hodnotu finálního díla, a také přírodní materiál – sklo, se kterým umělci pracovali.

„Z vyřazených skleněných puků bychom si mohli klidně vystavět pyramidu,“ říká s nadsázkou Vlček, který ve studiu rozděloval práci a rozhodoval o tom, co kdo bude vyrábět. Osobně pak všechny medaile odvezl v kufru svého auta. Vážily skoro jako jeden pasažér.

„Člověk by neřekl, jak to bude logisticky náročné. Když se to sečte – jedna medaile má čtvrt kila – byly to hodně těžké bedny. Navíc jsem vezl ještě trofeje z optického křišťálu. Všechno vážilo kolem 50 až 60 kilogramů.“

Medaile vyrábělo deset lidí

V novoborském studiu se do výroby medailí zapojilo kolem deseti lidí. Jeden řídil lehání skla, takzvaný fusing, další zajišťovali řezání paprskem, ruční broušení, pokovení, obrábění obrouček, potisk stuh, jejich zapošívání a finální kompletaci. Cena za medaile pro první, druhé i třetí místo byla jednotná. Primárním cílem ateliéru prý ale nebylo na zakázce vydělat.

„Neprodělali jsme na ní, zároveň jsme na ní moc nevydělali. Byla to pro nás prestiž a srdcová záležitost. Většina Kolektivu jsou hokejoví fandové, takže to pro nás byla velká věc a o zisk tam úplně nešlo,“ přiznává Vlček, který jel na nedělní zápas do pražské arény.

Českému týmu fandil, zároveň považoval Švýcarsko za silného soupeře, kterého ve finále mistrovství nebylo záhodno podceňovat. „Doufal jsem, ale nechával jsem si otevřená vrátka, abych nebyl smutný,“ připouští.

Pastrňákovo kousnutí

Poslední dvě minuty boje Čechů proti Švýcarům nemohla kvůli rozrušení sledovat Kateřina Handlová, která je podepsaná pod designem medailí.

„Strašně jsem se těšila, až medaile uvidím na hrudích hokejistů. Samozřejmě jsem sledovala, jak vypadají. Těšila jsem se na ten okamžik celé týdny a měsíce, kdy jsme na nich pracovali. A když jsem viděla, jak do ní Pastrňák kousá, zaplavila mě vlna euforie a radosti. Pevně doufám, že se líbí hokejistům nejen proto, že jsou zlaté a že je vybojovali, ale i designově,“ dodává.

Signál, dělovka a gól. Hrdina Pastrňák rozhodl o zlatu: Jsem neskutečně pyšný

Nad tím, jak mají medaile vypadat, přemýšlela asi dva týdny. Pak si sedla k počítači a začala je modelovat. Nápadů měla víc, nejsilnější byl ale právě ten s rozbrusleným ledem. Hledala způsob, jak do něj propsat hokej, aniž by musela použít explicitní symboly, jako je puk nebo hokejka.

Stuhy v barvě trikolory

Zároveň si usmyslela v 250gramovém předmětu zachytit duši sportu. „To, že nebyla pruhovaná stuha, mi pomohlo k čistotě designu,“ konstatuje pětatřicetiletá umělkyně, jež se na sportovní trofeje běžně nezaměřuje.

Trikoloru ale zachovala v podobě tří různých stuh, na kterých si odnesli hokejisté své cenné kovy. Pro mistry červenou, pro stříbrné modrou a bronzový tým získal medaile zavěšené na stuze barvy slonové kosti. Společně pak mají představovat jednotu a sounáležitost, která podle Handlové k hokeji patří.

„Chtěla jsem, aby měly medaile lehkost, aby byly trochu jako šperk. Věnuji se broušenému sklu, takže ty řezy a použití skla pro mě představovaly jasnou volbu,“ popisuje designérka, která věřila ve vítězství Čechů už od prvního zápasu s Finskem. Ani to jí ale nezabránilo, aby si v průběhu rozhodujících minut napětím nezakrývala oči.

  • Nejčtenější

Policie vyšetřuje vraždu v Semilech. Mladého muže zabila partnerka

15. června 2024  22:04

Policisté v Semilech vyšetřují vraždu, při níž v pátek večer přišel o život mladý muž. Podle...

Rychlost tu porušil každý dvanáctý řidič, na přísný radar nově upozorní cedule

11. června 2024  19:05

Během dvou měsíců jediný radar v Liberci změřil neuvěřitelných 20 tisíc hříšníků. Zařízení na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Srna skočila cyklistovi za jízdy do náruče, zraněný muž letěl do nemocnice

10. června 2024  11:34

Kuriózní dopravní nehoda se přihodila cyklistovi na Semilsku. Při jízdě na kole mu do náruče...

Žena před menstruací není „hysterická kráva“, míní výrobkyně ekopomůcek

16. června 2024  7:18

Menstruační kalíšky, kalhotky nebo i plavky. Ačkoliv je takové zboží na trhu již dlouho, ve vnímání...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

U Rychnova vykolejil osobní vlak. Provoz je omezen do noci

15. června 2024  19:27

V Rychnově u Jablonce nad Nisou vykolejil v sobotu odpoledne osobní vlak, který mířil z Jaroměře do...

Kozel zůstává na severu Čech, po konci v Liberci povede Jablonec

17. června 2024  16:38

Luboš Kozel bude po téměř 17 letech znovu trénovat fotbalisty Jablonce, k nimž se přesouvá po...

Liberecký kraj usiluje o Ještěd, zahájil jednání s Českými radiokomunikacemi

17. června 2024  16:22

Ikonický hotel a vysílač na Ještědu nejspíš už brzy změní majitele. Zájem o kulturní památku, která...

Tlak je velký, ale my nechceme být průměrní, říká liberecký trenér Kováč

17. června 2024  16:10

Dvakrát úspěšně bojoval s Pardubicemi o záchranu ve fotbalové lize. Teď chce Radoslav Kováč podle...

Naděje z kraje se chystají na olympiádu mládeže, vlajku ponese medailistka ze Soči

17. června 2024  10:38

Mladé sportovní naděje z Libereckého kraje budou zářit na Letní olympiádě dětí a mládeže v nových...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...