Z výstavy, která pohoršila voršilky | foto: Dan Materna, MAFRA

Výtvarník nahé obrazy neodstranil kvůli zlobě jeptišek, nýbrž na protest

  • 36
Řád sv. Voršily zvítězil. Obrazy Romana Franty, které jeho členy pobuřovaly zobrazováním intimních partií lidského těla, jejich autor sbalil a výstava v pražské Nové síni tak předčasně skončila. Jak sdělil iDNES.cz, nebyl to ale útěk, nýbrž protest.

"Před odvozem obrazů jsem zavolal řediteli galerie panu Achrerovi a jasně jsem mu sdělil své stanovisko. Totiž že když ani po mém několikerém upozornění nesundal z obrazů puntíky, které zakrývaly inimní partie, a cenzura tak přetrvává, v této galerii nemíním dále vystavovat," řekl výtvarník s tím, že odmítá, aby byl jeho předčasný odchod z výstavní síně chápán jako rezignace. 

Frantova expozice nazvaná B. B.(K)NOW byla minulý týden otevřena v galerii Nová síň v pražské Voršilské ulici, která sídlí v objektu kláštera řádu svaté Voršily, a měla trvat do konce ledna. Voršilkám však na obrazech vadila nahá těla. Požadovaly rovněž, aby byl z budovy odstraněn poutač s ženským aktem. - Čtěte Voršilkám vadí, že brouk Pytlík tančí kolem nahotinek. Zakryly je

Ředitel galerie Josef Achrer poté přelepil na dvou obrazech genitálie zobrazených žen černými samolepkami. Podle manažerky galerie Markéty Polákové žádný z nich nebyl poškozen.

"Snad jsou na jednom zbytky lepidla, ale to půjde odstranit. Obrazy jsem odvezl, škoda, že zástupce výstavní síně nepochopil, že na nich zkrátka ty černé puntíky nechci mít," řekl Franta.

Bude pochopitelně žádat zpět zbytek financí za pronájem. Jak však uvedl, problém s tím nemá. "Ozvaly se mi už jiné galerie, které můj cyklus vystaví," dodal.

Z výstavy, která pohoršila voršilky

Objektem Frantových obrazů je i brouk Pytlík, který většinou ve společnosti ženských aktů glosuje českou společnost posledních dvaceti let.

Malíř podle zástupců Nové síně nepřistoupil ani na nabídku, aby kontroverzní díla vyměnil za nějaká slušnější, protože žádná taková prý teď nemá a ani by je měnit nechtěl.

Roman Franta

Sedmačtyřicetiletý Roman Franta vstoupil na výtvarnou scénu v 90. letech. Začal se prezentovat nejen v Česku, ale také v USA, Británii, Německu a Norsku. Je absolventem Akademie výtvarných umění v Praze, dva roky studoval v institutu umění v San Francisku. Od roku 2008 je docentem na Akademii výtvarných umění v Praze. Častým motivem jeho obrazů je brouk, ovšem nezobrazuje brouka jednotlivého, ale vždy celé společenství, jakési skrumáže utříděné podle určitých pravidel. Využívá přitom různosti zbarvení a variací těl brouků, například teček a pruhů.

,