Velikán Cimrman se dočkal výstavy

  • 1
Fanoušci vynálezce a velikána Járy Cimrmana mohou jásat. V galerii Pražské energetiky v Praze 10 jim tohoto velikána připomene výstava. K vidění jsou na ní desítky zajímavých exponátů z jeho života a potrvá do 28. dubna.

Výstava dokládá všestranný talent i šíři zájmů tohoto ve své době jednoho z nejvýznačnějších českých dramatiků, básníků, cestovatelů, filozofů, vynálezců a sportovců.

Úvod expozice obsahuje desítky fotografií a dokumentů z historie divadla, které už 38 let šíří věhlas fiktivního génia.

Návštěvníci si také mohou prohlédnout fotografický cyklus Cimrmanových živých obrazů z pivovaru a pivnic nebo brusli, kterou populární Jára používal k rychlému přesunu po zamrzlém jezeře.

Výstava dále například obsahuje kožené madlo, které Cimrman vyrval z koně při hádce s Jindřichem Fügnerem, který odmítal přejmenovat tělocvičné nářadí kozu na hříbě. K vidění je i bambitka cestovatele dr. Žáby.

Smutným exponátem je lebka ruského cestovatele, kterého sežrali lidožravci kmene Babarů. Naopak největším vystaveným artefaktem je motocykl B.S.A. vybavený odpruženou karbidovou svítilnou Cimrmanovy konstrukce.

Faktografická část expozice přibližuje všechna působiště, jimiž oblíbení cimrmanologové během let prošli. Tedy Malostranskou besedu, Redutu, kulturní dům Branická, Solidaritu i žižkovské Divadlo Járy Cimrmana. Expozice je otevřena do 28. dubna vždy ve všední dny od 12 do 18 hodin.