Výstava fotografií Wima Wenderse v galerii ve vlaku

Výstava fotografií Wima Wenderse v galerii ve vlaku | foto: Petr Topič, iDNES.cz

Spanilé jízdě galerie ve vlaku hrozí konec

  • 1
Galerie ve vlaku bude pravděpodobně muset kvůli nedostatku financí ukončit svou tříletou cestu, kdy po kolejích přivážela výstavy do měst po celé České republice.

A to přesto, že povolení využívat české tratě měla na čtyři roky a že tyto přehlídky pořádané Galerií Leica patří od roku 2005 mezi nejnavštěvovanější

Ani letos si výstava snímků režiséra Wima Wenderse a jeho ženy Donaty, která zachycuje atmosféru z natáčení filmů The Million Dollar Hotel a Buena Vista Social Club, nevede špatně. Ředitelka galerie Jana Bömerová prozatím odhaduje průměrnou denní návštěvnost na 150 až 200 lidí.

Velkou část z třímilionového rozpočtu hradí sama galerie, neobejde se však bez sponzora, kterého pro letošní expozici dlouho nemohla najít. Finanční podporu projektu prý nakonec na jaře přislíbila firma Motorola, která se však nyní podle ředitelky ke svému závazku nezná a s galerií nekomunikuje.

„Naši debatu s touto agenturou nepovažujeme za ukončenou a nebudeme tuto situaci řešit přes média,“ reaguje ředitel společnosti Motorola pro Českou republiku Martin Jíra.

Podzimní galerijní putování po kolejích do Německa bylo zatím zrušeno a naopak byly přidány zastávky v Liberci, České Lípě, Brně a druhá v Praze. „Může nás zachránit leda vysoká návštěvnost v Praze, nebo kdyby Motorola částku nakonec zaplatila,“ dodává Bömerová. „Činnost galerie bude jinak pozastavena.“