Saudková: Fotit nahotu je to nejtěžší

  • 8
Fotografie Sáry Saudkové odvážně odhalují ženy a muže, často až provokujícím způsobem zdůrazňují jejich tělesné křivky nebo typická gesta. Leccos prozrazují také o pohledu ženy na nahotu samotnou nebo přímo o vztahu muže a ženy. Výstava v pražském domě fotografie nazvaná jednoduše Fotografie potrvá až do 11. ledna.
Na snímky se podívejte do fotogalerie.

Výstava více než třiceti černobílých fotografií zahrnuje pouze práce přítelkyně známého fotografa Jana Saudka a partnerky jeho syna Samuela, s nímž má roční dceru. Janu Saudkovi je sice věnovaný jeden panel, ten je ale spíše pomyslným mostem mezi jejich odlišným přístupem k pojetí fotografie.

"Mám za to, že k těm fotografiím není co dodávat. Jsou to obrázky z mého života, takový dokument mého života," řekla Sára Saudková na adresu vystaveného souboru.

Podle vlastních slov Saudková fotografuje jen to, co zná, proto snímky představené v Pražském domě fotografie mohou být třeba odvážné, nicméně jsou podle autorky pravdivé. Snímky zachycují všechny ženské sny, obavy i představy a současně je autorka spojuje s erotickým podtextem a nábojem. Na druhou stranu však nezobrazuje třeba bezmoc, odevzdání se, osudovost nebo přehnanou citlivost, protože podobné pojmy jsou prý Saudkové cizí. I přes toto propojení všech témat a motivů fotografiím nechybí nadhled a humor.

Hlavním cílem fotografií Saudkové je vyvolávat emoce. Postavy na snímcích jsou tedy částečně jen kulisou pro její vlastní představy. "Nechci dělat líbivé fotografie, ale takové, které lidi osloví a něco si za nimi představí. Fotit nahotu je to nejtěžší, protože se vlastně nemáte za co schovat," doplnila Saudková.

Sára Saudková se narodila v roce 1967 na Moravě, vystudovala Vysokou školu ekonomickou. Fotografuje od roku 1999 pod vedením Jana Saudka. Nejčastěji se zaměřuje na zachycení vlastního života nebo vztah loučení a čekání. Od roku 2000 samostatně vystavuje po celé republice a na Slovensku, o její tvorbě vyšly dvě publikace.

Tajemství III

Slunečník

Panenka Marie

Sára Saudková u jedné ze svých fotografií.

Akt mladého muže

Cylindr

Sára Saudková

Žižkov

Souboj

Milostné dopisy

Zlatá rybka