Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obraz surrealisty Štyrského Trauma zrození vydražili za 92,3 milionu korun

  18:43aktualizováno  19:36
Za 3,15 milionu eur, respektive za 3,8 milionu eur včetně aukční přirážky (92,3 milionu korun) se ve středu v Paříži vydražil surrealistický obraz českého malíře Jindřicha Štyrského Trauma zrození. Obraz nabídla aukční síň Sotheby’s a jeho cena se odhadovala na 3,5 až 5 milionů eur.
Obraz Jindřicha Štýrského: Trauma zrození (24. listopad 2023)

Obraz Jindřicha Štýrského: Trauma zrození (24. listopad 2023) | foto: Web: meisterdrucke.ie

Podle odborníků je dílo zcela výjimečné svými rozměry i významem v rámci autorovy tvorby i světového surrealismu. Přestože výsledná suma zůstala u dolní hranice odhadu, zařadí se obraz mezi nejdráže prodaná česká díla v aukcích a znamená rekord pokud jde o Štyrského tvorbu.

Olejomalba z roku 1936 má černé pozadí a zachycuje bílé pytle s krvavými otisky, rukavici, minerály, kosti a lidské embryo. Plátno měří metr na výšku a 2,5 metru na šířku a malíř ho měl až do své smrti pověšený nad svou postelí. Odkázal ho malířce a blízké přítelkyni Toyen, z jejíž pozůstalosti se obraz v roce 1982 poprvé vydražil.

Trauma zrození za 120 milionů? Obraz surrealisty Štyrského vydraží v Paříži

Štyrský (1899-1942) obraz namaloval krátce poté, co prodělal závažné onemocnění, při kterém málem zemřel, uvedla Tessa Kostrzewaová, odbornice Sotheby’s na moderní evropské umění. Je to podle ní Štyrského největší a nejvíce ambiciózní dílo, který shrnuje malířovu osobnost a uměleckou vizi.

Nejvyšší částku zaplacenou za dílo českého umělce na zahraniční aukci v posledních desetiletích bylo v přepočtu více než 230 milionů korun, za které se v březnu 2021 v Londýně vydražil obraz Františka Kupky Tryskání II. Překonal dílo s názvem Trůnící Panna Marie s dítětem připisovaný dílně Mistra vyšebrodského oltáře, který se v listopadu 2019 prodal na aukci v Dijonu za 158 milionů korun.

Na zahraničních aukcích se dobře prodávají také díla Štyrského životní a umělecké souputnice Toyen. Například loni v březnu se v Paříži její obraz Chambre secrète sans serrure (Tajný pokoj bez zámku) vydražil za 1,2 milionu eur (29,6 milionu korun). Na českých aukcích se pak dva obrazy Toyen v letech 2020 a 2021 přiblížily 80 milionům. Rekordem českých aukcí je obraz Staropražský motiv Bohumila Kubišty, prodaný v květnu 2022 za 123,6 milionu korun.

Kdo byl Jindřich Štyrský

  • Jindřich Štyrský byl avantgardní umělec evropského významu, který maloval obrazy a koláže, fotografoval i navrhoval obálky na knihy. Působil také jako scénograf Osvobozeného divadla, založil Erotickou revui nebo stál u vzniku Skupiny surrealistů. Pohyboval se mezi Prahou a Paříží a společně s Toyen vymysleli nový umělecký směr - artificialismus, který byl mezi válkami originálním českým vkladem do dějin avantgardy.
  • Narodil se 11. srpna 1899 v obci Dolní Čermná na Ústeckoorlicku. V jeho šesti letech mu zemřela nevlastní sestra, se kterou měli velmi silný vztah. V lednu 1920 po smrti matky využil ještě na učitelských studiích peníze z dědictví a vyrazil do Prahy. Časem se tu připojil k avantgardnímu proudu mířícímu proti malířským tradicím.
  • „Malovat kompromisně a líbivě nemohu, ani kdyby se mi tisíce sypaly,“ horlil v dopise příteli. Hned v prvním roce na Akademii výtvarných umění se tvrdě rozešel s profesorem Maxem Švabinským. Praha ho vůbec zklamala, nazval ji hnusnou, studia po dvou letech přerušil a odjel na jih k jugoslávskému Jadranu. Na ostrově Korčula potkal Marii Čermínovou, pozdější Toyen.
  • Stali se nerozlučným párem a o rok později se připojili ke skupině avantgardních umělců Devětsil, kde se Štyrský nadchl pro ideu „obrazových básní“. Když jeho otec v roce 1924 v deliriu upadl na rozpálená kamna a zemřel, vzal Jindřich zbytek dědictví a s Toyen odjeli do Paříže, kde předvedli nový výtvarný styl, artificialismus, o němž prohlašovali, že je „propojením malíře a básníka“.
  • Štyrský se postavil jak proti kubismu, tak proti abstrakci i surrealismu, všemu „hnoji takzvané moderní malby“. Stříkáním barev přes různé předměty, sítě či šablony na plátně se rodily obrazy jako Protinožci (1926) či Utonulá (1927), které v českém umění nemají obdoby. Koncem 20. let se dvojice vrátila do Prahy, kde Štyrský maloval i pracoval jako redaktor v Literárním kurýru.
  • V sezoně 1928/1929 se stal šéfem výpravy Osvobozeného divadla. Ilustroval i Nezvalův Židovský hřbitov a Lautréamontovy Zpěvy Maldororovy. V roce 1934 se spolu s Toyen, Bohuslavem Broukem, Vítězslavem Nezvalem či Karlem Teigem stal spoluzakladatelem Skupiny surrealistů v Praze.
  • Na pozvání pařížských surrealistů odjeli v roce 1935 znovu do Paříže. Tam ale Štyrský vážně onemocněl, sužován dědičnou srdeční chorobou se ocitl na pokraji smrti a namaloval svůj největší a nejchmurnější obraz - dnes prodané Trauma zrození. Na černé ploše se vznáší embryo v placentě, kožená rukavice, pahýly stromů, pytle potřísněné krví, požírající se ryby, lebka kytovce, spár dravce.
  • Zemřel 21. března 1942 ve svém smíchovském bytě, kde Trauma zrození viselo nad postelí. „Podívám-li se kolem sebe, vidím všude jen úpadek. To není pozoruhodné, pozoruhodná je ta rychlost úpadku,“ napsal v jednom z posledních dopisů umělec, jehož díla se sice prodávají za miliony, na rozdíl od Toyen ale nefigurují na úplném vrcholu českého aukčního žebříčku.
Autoři: ,
  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

26. dubna 2024  19:50

Premium Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu...

VIDEO: Mrknete a vše se promění. Patnáctiletá La Putyka láká na Okamžik

26. dubna 2024  15:38

Cirkusové šapitó Azyl78 už brzy odhalí svou plachtu, aby pozvalo diváky na aktuální novocirkusovou...

Zemřel Mike Pinder z Moody Blues. Jejich megahit zpívaly Bílá i Rottrová

26. dubna 2024  13:06

Ve věku 82 let zemřel Mike Pinder, zpěvák a klávesista britských The Moody Blues. Pinder byl...

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

26. dubna 2024

Rozstřel Ilja, David, Jakub. Česká televize v sobotu uvede dokument o třech generacích herecké Dynastie...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...