Z virtuální prohlídky Staří mistři Národní galerie Praha | foto: NGP

Do Národní galerie i na Štědrý den. Umožňuje to virtuální prohlídka

  • 2
Pandemie koronaviru letos donutila galerie i muzea po celém světě výrazně zapracovat na svém online obsahu. A tak i Národní galerie Praha ve spolupráci s nadací Bohemian Heritage Fund převedla do virtuálního světa prostory Schwarzenberského paláce a známou sbírku Staří mistři.

Kdykoliv a kdekoliv si tak veřejnost může zblízka prohlížet díla autorů žijících především mezi šestnáctým a osmnáctým stoletím, tuzemských i zahraničních. K vidění jsou práce Matyáše Bernarda Brauna,  Albrechta Dürera, Petra Brandla, Franciska Goyi nebo Petra Paule Rubense. Všechny zároveň doprovází klasické popisky, informační cedule i další historické informace jako v případě tradiční výstavy. Po prostoru se virtuální návštěvník může pohybovat šipkou i myší. 

Staří mistři jsou druhou virtuálně zpřístupněnou expozicí Národní galerie, na jaře už takto NGP zpřístupnila expozici 1796–1918: Umění dlouhého století.

„Letošní jaro a podzim nás doslova vrhly do virtuálních vod, v nichž se učíme plavat. Považuji obě varianty prohlídky, tu fyzickou na místě i tu virtuální u obrazovky, za spíše komplementární než substituční, zejména u dlouhodobých expozic,“ uvádí Anne-Marie Nedoma, generální ředitelka Národní galerie Praha, kterou v lednu vystřídá Alicja Knast.

„Návštěvník si jednoduše u jedné může doplnit to, čeho se druhé nedostává, v čase se vracet z pohodlí domova nebo přítomností v historickém paláci, s různým akcentem na detail nebo doplňující informaci, ale s jednotícím požitkem z krásy. A je téměř jisté a velmi důležité, že záznam reality bude zachován i poté, kdy sama expozice bude minulostí,“ dodává.

Do budoucna se počítá i s přípravou dalších virtuálních prohlídek i dalších expozic. Odkazy, které návštěvníky zavedou k výstavám, jsou k dispozici na internetových stránkách Národní galerie.