Masaryk jako literát a filozof

- V úterý 29. února se v Zrcadlové kapli pražského Klementina koná vernisáž výstavy T.G. Masaryk - dílo a odkaz, která se soustředí na prvního československého prezidenta především jako na literáta, vědce a filozofa.
S blížícím se 150. výročím narození T. G. Masaryka se v Praze připravuje několik kulturních a společenských událostí, jež by měly Masarykovu osobu připomenout. Přestože se TGM narodil až 7. března, výstava s odkazem na jeho dílo začíná už tento týden.

Vernisáž výstavy 29. února od 17 hodin v Zrcadlové kapli.

Výstava pořádaná Národní knihovnou ČR, Masarykovým ústavem Akademie věd ČR a Společností Edvarda Beneše se ne náhodou koná v prostorách Národní knihovny. Většina výstav týkajících se TGM zachycovala Masarykovu činnost spíše na poli politickém, tato se však soustředí na Masaryka především jako na literáta, vědce a filozofa.
Masarykovu literární činnost zachycuje chronologicky a představuje institucionální a individuální snahy o vydávání Masarykových spisů. Chce ukázat první vydání Masarykových děl společně s rukopisy těchto prací, korespondencí, nakladatelskými materiály, fotografiemi i památkami memorálního charakteru.
Výstava je rozčleněna do menších okruhů, které jsou uvozeny komentářovými texty, stručně charakterizujícími Masarykovu tvorbu a činnost v daném období.

V rámci akce Praha - Evropské měsro kultury 2000 proběhne 7. března na Hradčanském náměstí slavnostní odhalení pomníku TGM.

Výstava potrvá do 20. března.