Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Digitální umění formuje svět, stát si toho ale nevšímá, říká šéf Signal Festivalu

  7:30
Svátek světla a digitální kultury znovu vstupuje do pražských ulic. Pod vedením jeho zakladatele Martina Pošty se koná už po jedenácté. Tentokrát návštěvníky provede centrem města, Karlínem i Holešovicemi. Od čtvrtka do neděle nabídne přední digitální umělce z Japonska, Mexika, Japonska i Česka. Navzdory velkému návštěvnickému zájmu a pozitivním ohlasům ze zahraničí však podle organizátora stále pokulhává finanční podpora státu.
Šéf Signal Festivalu Martin Pošta (20. září 2023)

Šéf Signal Festivalu Martin Pošta (20. září 2023) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Proč se nedaří příslušné komise přesvědčit, že stojí zato Signal výrazněji podpořit?
Nacházíme se v situaci, která pro Česko není obecně příliš příznivá a určitě to bude mít své dopady. Je ale otázkou, jestli se můžeme prošetřit k rozvoji. Kultura je na tohle hodně citlivá. Někteří členové grantových komisí nám vytýkají, že jsme příliš komerční…

A jste?
Teď budu trochu přehánět, ale odpověděl bych, že by to tak samozřejmě být nemuselo. Ať nám klidně dají peníze na většinu festivalu a my je určitě vrátíme několikanásobně. Koeficient vložených peněz ze strany státu do festivalu je totiž asi 1:12. Ale teď reálně. Já samozřejmě chci balanc mezi příjmy ze vstupenek, z veřejných peněz a z komerčních zdrojů, jen jsem ilustroval, jak si ti členové komisí někdy protiřečí. Musíme mít partnery a jsme za ně vděční, protože stát by nám určitě jen tak 21 milionů na festival dát nemohl.

Co to slovo komerční v této oblasti vlastně znamená? Používá se často, ale význam jakoby nikdo neznal.
Definice neexistuje a podle mě nikdo úplně přesně neví, co tím myslí. Znamená to, že máme soukromé partnery nebo, že na nás chodí hodně lidí? Nevím. Pro nás je taky problém zapadnout do nějaké kategorie v grantovém systému ministerstva kultury. Nechceme být ve výtvarném umění a oni nás tam mimochodem také nechtějí.

Ministerstvu se zatím bohužel nepodařilo upravit grantové kategorie tak, aby odpovídaly 21. století a faktu, že internet, digitální a novomediální umění jako svébytná kategorie formují svět. V komerčním i nekomerčním pohledu. Nejsmutnější chvíle byla, když jsem přišel k nejmenované ministryni se studií ekonomických dopadů poukazující na ekonomický přínos Signal Festivalu pro státní pokladnu a ona mě poplácala po rameni s tím, že jsem šikovný kluk. Že je ráda, že to nemusí dělat oni. A pak mi oznámila, že pro nás peníze nemá.

Jsou podle vás některé kulturní obory více saturované?
Jsou „bohaté obory a chudáci“. Ti dva chudáci na konci jsou literatura a výtvarné umění. Filmařům se povedlo velice dobře a systematicky zorganizovat, ačkoliv to taky není ideální. Nejvíce saturovaný obor z festivalového hlediska je u nás klasická hudba.

Čím to podle vás je?
Hodně to souvisí s lobbingem a sílou hráčů v jednotlivých kategoriích. Původně jsem pracoval u filmu a to je kolektivní sport, vizuální umění je víc individualistický a vypovídá o tom i přístup lidí ke spolupráci.

Muzeum města Prahy ve spolupráci se Signal Festivalem jako první zpřístupní své...

Část Signalu je v tuto chvíli zpoplatněná. Po covidu si lidé často kupovali vstupenky na kulturní akce až na poslední chvíli. Sledujete tenhle trend pořád?
Ano, odhaduju, že devadesát procent prodejů jsme loni realizovali v týdnu kolem festivalu. Ta křivka jde dlouho rovně a pak vystřelí nahoru. Možná kdybychom je postupně zdražovali, bylo by to jinak, ale to my neděláme. Jsem rád, že jsme našli model, kdy je část placená a část zdarma. Bez toho bychom nebyli schopni žít, když podpora státu klesá.

Prý už pár let plánujete, že byste se chtěl brzy zbavit ředitelování.
V obecné rovině ano, snažíme se o to. Pořád mě festival hodně baví, ale už bych rád tolik neřešil operativu. Všechno to postupně předávám našemu COO Jakubu Zemanovi. Ale nějakou pozici budu určitě zastávat dál. Bylo mi řečeno, že pro mnohé je celá ta akce dost propojená s mým jménem a je důležité, abych byl vidět. Takže nějak přítomen zůstanu. Je to ale třináct let a já nepotřebuju být „king of the hill“ napořád. Mám i jiné vize, které bych chtěl naplňovat. Edukační, komerční a galerijní.

Které období je vlastně pro šéfa takové akce nejnáročnější?
To, když se Signal koná. To jsou ty dny v roce, na které se paradoxně nejméně těším. Pro mě jsou velice náročné, povinností je spoustu. Rozhovory, zahajování, proslovy, což mi vůbec nejde, nesnáším psaní, pak setkání s hosty, partnery… Od rána do večera se nezastavím. A pak jsou tu ještě večerní povinnosti... Takže, když Signal skončí, většina z našeho týmu onemocní.

Máte vůbec čas se během těch čtyř dnů podívat do ulic jako ostatní?
To zase ano, ale bohužel většinou nestihnu všechno. Když mám štěstí, tak si to obejdu večer před tím, kdy máme akci pro naše partnery. Mrzí mě, že všechno nestihnu, protože ta díla znám ze všech stran a pohledů. Samozřejmě je ale nejlepší, když je vidíte v realitě. Když to jde, snažím se je pak prohlédnout alespoň někde v zahraničí. A taky mám pravidlo, že sobotní večer je rezervovaný pro mě a rodinu.

Signal po celý rok?

Na díla ze Signalu se dá narazit i v zahraničí?
Některá se nám podařilo vyvézt na zahraniční festivaly. Reflexe Petra Vacka dost cestovala, Živý les Kateřiny Blahutové taky. Cloud, který vznikl ve spolupráci s kanadskými umělci už nám sice nepatří, ale pořád ho spravujeme a vozíme po světě. Některá ta díla mají delší životnost, ale pak je tu třeba videomapping, který už může stěží existovat někde jinde.

Když se podílíte i na produkci díla, komu pak patří?
To je individuální dohoda. Snažíme se to dělat férově, že v případě prodeje nebo rentálu jdeme s cenou půl na půl. Ale liší se to dílo od díla.

Není škoda, že Signal nezůstane v ulicích formou nějaké stálé instalace přítomen celý rok?
Snažili jsme se o to, ale umísťovat vizuálně výrazné objekty do prostoru, obzvlášť historického centra, je náročný proces. I když máme s památkáři skvělé vztahy. Takové dílo musí někdo zaplatit, financovat jeho provoz, opravovat. Je to celá plejáda překážek.

A co rozšíření Signalu do jiných měst?
Nějaké menší věci jsme udělali a jednali jsme blíž třeba s Brnem, ale většina krajských měst na to není finančně připravená. A mě upřímně stačí shánět peníze na jeden festival a ne dva nebo víc. Nevím, jestli by nám to v něčem pomohlo.

Z českých umělců přispěje Václav Mlynář s dílem Kaluže nebo Jan Kaláb a jeho...

Naposledy bylo v ulicích během festivalu téměř 600 tisíc lidí. Kolik odhadujete teď?
Těžko říct, tohle číslo jsme změřili v roce 2016 a znovu budeme počítat až letos. Ono to měření totiž stojí čtvrt milionu. A jelikož ho po nás nikdo nechce, tak za něj zbytečně neutrácíme každý rok. Letos to děláme hlavně kvůli sobě.

Pamatuju si nepořádek v ulicích ráno po prvním ročníku. To už teď asi máte ošetřené lépe?
První ročník pro nás obecně byl velké překvapení. Snažili jsme se maximálně připravit, ale taková akce tu prostě ještě neexistovala. Chování návštěvníků těžko naplánujete. Máme samozřejmě dopředu zkonzultované jednotlivé trasy z hlediska bezpečnosti, komunikujeme s dopravním podnikem i policií, ale s takovou masou lidí nikdy všechno úplně do detailu neošetříte.

Úklid teď máme vlastní. Během nejrušnějších hodin v ulicích asi nějaké odpadky chvíli budou, tomu se nedá úplně zabránit, ale zásadně si zakládáme na tom, aby po nás nikde nic nezůstalo. Pokud se něco zničí, tak to dáme rychle do pořádku. Protože jsme tady a doufám, že ještě nějakou dobu budeme, tak je fajn mít dobré vztahy a pověst.

Vrátil byste se ještě někdy k filmu?
Někdy si řeknu, že by bylo fajn odpremiérovat nějaký film. Většinou mě to chytne na karlovarském festivalu, když sleduju kolegy. Ale stejné uspokojení mi přináší i když vytvoříme nějaké dílo mimo festival. Měli jsme studio, které jsme bohužel zavřeli, takže mi teď trochu chybí ta tvůrčí část… Ale jestli to má přijít, tak to přijde.

Signal rozsvítí Prahu i díky návštěvníkům. Nové dílo chystá Kateřina Šedá

Máte kořeny v Chorvatsku. Nezvažoval jste nějakou akci založit i tam?
V Pule je festival Visualia, co pořádá kamarád a pak jsem měl chvilku nutkání udělat něco v rodném Záhřebu, kde založila festival paní, která dělá i Berlin Light Festival a to upřímně úplně není mé gusto… Tak jsem měl pocit, že by si tam zasloužili něco lepšího. Ale pak mě to přešlo. To samé platí pro Berlín. Ten má pro takovou akci skvělé umělecké podhoubí, bohužel dramaturgie toho stávajícího festivalu jde úplně proti náladě Berlína…

Takže kdybych chtěla na světelný festival do zahraničí, kam byste mě poslal?
V Rusku je skvělý festival, ale to teď samozřejmě bohužel není možnost.

Stále se koná?
Ano, pořádá ho jedna známá. Rusko má skvělé vizuální umělce, samozřejmě je ale momentálně zvát nemůžeme. Ale k těm tipům: Fajn je Llum v Barceloně, zajímavé pro mě bylo navštívit v maďarské Pécsi Zsolnayi festival. Do Berlína bych teda nejezdil. V Lyonu je to hodně obří. Jak si dělám někdy legraci, že Signal je festival pro frotéry a kapsáře, tak tady by to platilo stokrát víc. Mnohdy mi to bylo až nepříjemné. Fajn jsou prý i Bright Lights, tam jsem ale nebyl.

A na co jít čistě podle vašeho výběru letos u nás v Praze?
Tak třeba FLUX 2023 od Ksawery Komputery. To je interaktivní instalace, která pracuje s postavou člověka, který před ní zrovna stojí. Letošní zahraniční hvězdou bude Rafael Lozano-Hemmer, který taktéž přiváží interaktivní dílo s názvem Thermal Drift. Ta si pohrává s termokamerami.

Super je také japonské studio Flightgraf, které přichystalo videomapping na kostel sv. Cyrila a Metoděje v Karlíně. A mnohé další. Já se obecně těším na takové minimalistické tvrdší instalace, ale mám trochu vyhraněný vkus.

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

26. dubna 2024  19:50

Premium Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu...

VIDEO: Mrknete a vše se promění. Patnáctiletá La Putyka láká na Okamžik

26. dubna 2024  15:38

Cirkusové šapitó Azyl78 už brzy odhalí svou plachtu, aby pozvalo diváky na aktuální novocirkusovou...

Zemřel Mike Pinder z Moody Blues. Jejich megahit zpívaly Bílá i Rottrová

26. dubna 2024  13:06

Ve věku 82 let zemřel Mike Pinder, zpěvák a klávesista britských The Moody Blues. Pinder byl...

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

26. dubna 2024

Rozstřel Ilja, David, Jakub. Česká televize v sobotu uvede dokument o třech generacích herecké Dynastie...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...