Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Biografie

  9:09
-

Narodil se 5. 2. 1940 v Churu, (Švýcarsko) kde absolvoval i základní školu a gymnázium. V roce 1962 nastupuje na umělecko-průmyslovou fakultu v Curichu - oddělení interiéru a industriálního desingu. Po úspěšném absolvování pobývá v prázdninovém domě Poiana v Tessinu, kde vznikají práce jako Torzo, Hlava 1 a Hlava 2. V roce 1966 bydlí u přítele, herce Paula Weibela na Rindermarktu. Tam se rovněž seznamuje s herečkou Li Tobler, do které se později zamiluje. První samostatnou výstavu má v roce 1966, v galerii Bennu v Curichu. Koncem roku se s Li stěhuje do střešního bytu, kde vznikají obrazy jako Porodní stroj a Podzemí". Seznamuje se s filmařem F.M. Murerem, který o něm natočí desetiminutový dokument. H.H. Kunz – přítel, sběratel a spolumajitel prvního vydavatelství v Polstru vydává publikaci s jeho obrazy a rozšiřuje ji dál. Následují první výstavy v Rakousku a Německu. V roce 1970 Giger tvoří obrazy jako Čtyři elementy, Koupací vana, Kuchyň s výlevkou a WC. Obrazy působí, jako by byly potaženy kůží. Koncem roku 1973 umírá Friedrich Kuhn, pro Gigera jedna z největších autorit mezi švýcarskými výtvarníky. Oba umělce spojovalo obrovské přátelství a vzájemný obdiv.

V roce 1977, v doprovodu Biana Aalama - přítele a galeristy, a Sybille Ruppertové, kterou považuje za jednu z nejlepších představitelek fantasticko-erotických obrazů, poprvé cestuje do Spojených států. Účastní se výstavy pořádané profesorem Gertem Schiffem - Images of Horror and Fantasy - v Muzeu Bronx v New Yorku.

V roce 1977 dostává nabídku pracovat na hororovém filmu Alien (Vetřelec) a na trh se zároveň dostává Gigerova kniha Necronomicon, která přesvědčuje režiséra Ridleyho Scotta o tom, že právě H. R. Giger je ten správný umělec pro připravovaný projekt. Financování se ujímá americká mamutí společnost The 20th Century Fox, která též financuje i portfolie Alien se šesti sítotisky, jako součást reklamy filmu. Na hollywoodské předpremiéře Vetřelce se Giger objevuje ve společnosti své budoucí ženy Mia Bonzanigo, Timothy Learyho a jeho ženy Barbary. Uvedení filmu do kin způsobuje převrat ve filmu s vesmírnou tematikou a v Americe na nějaký čas nastává Alien-mánie. Některé autority se nechávají slyšet, že s Gigerem přišla nová vlna zpracování vizuálních efektů, jiní jej považují za otce třetího a čtvrtého rozměru ve filmu. Nečekaný úspěch Vetřelce přináší rychle nové díly. 14.dubna 1980 dostává H. R. Giger Oskara za nejlepší vizuální efekty ve filmu Alien a téměř přes noc se stává nežádanějším výtvarníkem amerického filmu.

V roce 1983 spolupracuje na filmu Momo natočeného podle předlohy dětského románu Michaela Endese a v roce 1985 na filmu Poltergeist II. Přitom se stále zabývá navrhováním nábytku. V roce 1987 se koná velká výstava Gigerových děl v Japonsku, uspořádaná koncernem Seibu. Giger zde kromě motivů Vetřelce vystavuje originály vzniklé specielně pro tuto výstavu, s názvem Japonské exkurze.V Japonsku vzniká fan klub H. R. Gigera a jeho obrazy jsou vydány také na laser-discu. Začíná Gigerova spolupráce s japonským filmem.

V letech 1988 – 1989 vystavuje Giger v Berlíně, ve Frankfurtu a v Curichu, účastní se sympozia o alchymii v St. Gallenu, vydává knihu Biomechanics a píše knihu vzpomínek pro nakladatelství Benedikt Taschen.

V roce 1990 slaví Giger padesáté narozeniny a vystavuje na zámku Gruyeres, ve švýcarském Churu . V Berlíně, navrhuje nábytek do kavárny v  a do baru v New Yorku. Nejdůležitější je však pro něj práce na filmu Alien III.

V roce 1992 je otevřena velká retrospektivní výstava H. R. Gigera v muzeu Baviera. Giger také píše krátké povídky o svých okultistických zážitcích, které vydáva nakl. Benedikt Taschen.

V roce 1994 začíná spolupráce na sci-fi filmu Species pro společnost MGM. Film přichází v USA do kin v roce 1995 a dodnes patří k největším komerčním úspěchům společnosti MGM. Kromě toho začínají přípravy na vznik Gigerova muzea, ve kterém bude prezentováno jeho dílo. Práce na filmu Species inspirují Gigera k výstavbě železnice v zahradě svého domu v Curichu. Realizace železnice se ukáže být natolik silným zážitkem, že její část zakonponuje i do projektu stálé expozice v hradním muzeu Gruyeres.

Autor:
Témata: MGM, Umělec
  • Nejčtenější

Členy skupiny ABBA vyznamenal švédský král. Dostali rytířský řád

31. května 2024  20:38

Všichni čtyři členové legendární švédské popové kapely ABBA, kteří se spolu na veřejnosti objevují...

Zemřel divadelník a zakladatel Studia Ypsilon Jan Schmid, bylo mu 87 let

4. června 2024  12:07

Ve věku 87 let zemřel v pondělí 3. června divadelník, režisér a kulturní publicista Jan Schmid....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Měli jsme ze sebe respekt, říkají Krobot a Šoposká. V divadle mají vyprodáno

31. května 2024

Rozstřel Nebýt kapitánky Fáberové a kapitána Dítěte ze seriálu Oktopus, možná by Mariku Šoposkou a Miroslava...

Vrátil ses k Nině. Se zesnulým Kačerem se loučili i Kunderová s Pucholtem

5. června 2024  10:31,  aktualizováno  13:20

Veřejnost a kolegové se v historické budově Národního divadla rozloučili s Janem Kačerem....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pro expremiéra Nečase jsem měl velké pochopení, říká Jiří Vyorálek

5. června 2024

Premium Patolog Mráz v Poldovi, premiér Vichr v Sedmi schodech k moci i kriminalista Černý ve Stínech...

GLOSA: Nejdříve pistole, pak kufry a celé moře slz. Končí Zlatá labuť

6. června 2024

Premium Na půdě seriálového obchodního domu Zlatá labuť se od počátku štkalo mohutně, ale závěrečný díl,...

Pro expremiéra Nečase jsem měl velké pochopení, říká Jiří Vyorálek

5. června 2024

Premium Patolog Mráz v Poldovi, premiér Vichr v Sedmi schodech k moci i kriminalista Černý ve Stínech...

Noir Film Festival zve na oscarové bratry Coenovy i vraha Hojera

5. června 2024  17:10

Na hrad Český Šternberk se od 22. do 25. srpna vrátí Noir Film Festival, který tradičně uvede...

VIDEO: Novináři jako celebrity. Snímek Jiřího Mádla Vlny představuje první trailer

5. června 2024  16:15

Film Vlny režiséra a scenáristy Jiřího Mádla se představuje první oficiální upoutávkou, která...

Díky této chůvičce už nikdy s miminkem neprobdíte noc!
Díky této chůvičce už nikdy s miminkem neprobdíte noc!

Rodiče budou jistě souhlasit, že vybrat tu správnou dětskou chůvičku je občas dost fuška. Abychom vám pomohli s rozhodnutím, naše dvě redaktorky...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...