Pieter Bruegel: Víno na svátek svatého Martina | foto: ČTK

Ano, toto je dosud neznámý Bruegel, rozhodli experti. Cenu má 615 milionů korun

  • 0
Dosud neznámý obraz proslulého vlámského malíře ze 16. století Pietera Bruegela staršího pozitivně identifikovali experti z madridského muzea Prado. Oznámily to světové agentury s odvoláním na čtvrteční sdělení španělského ministerstva kultury.

"Objev této malby je fantastickou zprávou pro historii umění," uvedl ředitel muzea Prado Miguel Zugaza. Španělská ministryně kultury Ángeles Gonzálezová ve čtvrtek řekla, že majitelé obrazu nevěděli, že se jedná o Bruegelovo dílo. Do muzea Prado ho poslali k zrestaurování a ocenění experty. Těm se pak podařilo při práci objevit malířovu signaturu.

Ministryně dále oznámila, že vláda jedná o odkoupení obrazu, v překladu nazvaného Víno na svátek svatého Martina (asi 1565-1568) ze soukromé španělské sbírky, aby mohlo být vystaveno v Pradu. Nesdělila ovšem, jaká finanční částka byla za obraz nabídnuta. Španělský list El País však jeho cenu odhadl na 25 milionů eur (téměř 615 milionů korun).

Pieter Bruegel: Stavba babylonské věže

Pieter Bruegel starší se narodil pravděpodobně roku 1525, zemřel 1569, byl zakladatelem celé umělecké dynastie. Věnoval se krajinomalbě, ale proslul i drsnými, většinou venkovskými výjevy s moralistním podtextem a symbolickými obrazy. Mezi jeho nejslavnější díla patří Nizozemská přísloví, Triumf smrti či Stavba babylónské věže.

,