Adolf Hitler a Hermann Göring během vojenské přehlídky v Berlíně | foto: Deutsches Bundesarchiv

RECENZE: Göring miloval lvy, Hitler psy. Kočky byly v nemilosti

  • 0
Richard Walther Darré zastával od roku 1933 funkce říšského vůdce zemědělců a říšského ministra výživy a zemědělství. Ale již předtím, za studentských let, se věnoval výzkumu prasete domácího a vydal dílko Prase jako kritérium pro nordické národy a Semity. Vepř mu sloužil jako důkaz rasové nadřazenosti usedlých nordických rolníků nad „semitskými nomády“ – Židy a muslimy, kteří odmítali konzumaci vepřového. Z hlediska nacistické ideologie jasné, že?

Ovšem nejenom prasetem se zabývá německý publicista Jan Mohnhaupt v pozoruhodné knize Zvířata v Hitlerově říši, kterou právě vydalo nakladatelství Prostor a která se zabývá poměrně neznámou kapitolou z dob nacistického Německa. Důležitý byl například bourec morušový.

Kolem škol vyrůstaly háje morušovníků a školáci jejich listy krmili brouka produkujícího hedvábí, kterého bylo zapotřebí na výrobu padáků. Děti se však musely soustředit i na jiného příslušníka hmyzího světa – mandelinku bramborovou. Procházely bramborová pole a ničily ji, neboť kvůli její žravosti hynuly brambory a ohrožovala se tak výživa obyvatelstva (a prasat). Mimochodem, pamětníci si jistě vzpomenou, že i u nás byli v 50. letech školáci posíláni sbírat „amerického brouka“.

„Panská“ zvířata versus „podlidé“

Pravda je, upozorňuje Mohnhaupt, že Německo jako jeden z prvních států přijalo zákon na ochranu zvířat. Měla pro ně větší cenu než někteří příslušníci lidského společenství, především Židé. Jedním z výrazných diskriminačních opatření byl příkaz, že Židé nesmějí chovat domácí mazlíčky.

Včetně koček, kterými však nacisté víceméně pohrdali – tedy těmi domácími. Velké kočkovité šelmy naopak byly v oblibě. Zejména druhý muž říše maršál Göring miloval lvy a rád se mazlil s jejich mláďaty; když povyrostla, putovala do zoo. A tanky nesly hrdá jména Tiger a Panther (dnešní tanky bundeswehru se jmenují Leopard).

Zvířata v Hitlerově říši

80 %

Jan Mohnhaupt

Prostor, 2023, 264 stran

Důležitá role připadla psům, zejména německému ovčákovi, v němž našel zalíbení i Adolf Hitler. Ke svým psům měl silné pouto, dokonce před svou sebevraždou otrávil svou fenku Blondi, aby nepadla do rukou ruským vojákům, kteří dobyli Berlín. Ale ovčáci a další silná plemena sloužili také v koncentračních táborech – jako strážní i jako zabijáci. Jelen (další Göringovo oblíbené zvíře, hlavně jako lovný objekt)) měl podporovat mýtus o „německém lese“. Mohnhaupt píše i o osudech desetitísíců koní, kteří zahynuli na východní frontě, když tahali z ruského bláta uvízlou těžkou techniku.

Zvířata v Hitlerově říši mají formu historické reportáže. Autor se opírá o dobové dokumenty i o četné vzpomínky pamětníků. A napsal knihu napínavou jak dobrá detektivka, v níž si počtou nejen ti, kteří se zajímají o dějiny nacistického Německa.