Zemanovy paměti bodují i u Slováků

Kniha bývalého premiéra Miloše Zemana Jak jsem se mýlil v politice se stala trhákem nejen v Česku, ale i na Slovensku. Na knižních pultech se tam objevila minulý týden a zájem o ni je veliký. Slovenští prodejci si mnou spokojeností ruce a rozhodli se objednat další výtisky.

Během dvou až tří dnů po zahájení prodeje si Slováci koupili desítky výtisků.

NEPŘEHLÉDNĚTE
- ukázky z pamětí
- recenze
- základní info o knize

"Vzhledem k tomu, že naši zákazníci měli o knihu značný zájem, objednali jsme asi padesát kusů. Většina je již vyprodána," řekla Zuzana Golierová z bratislavského knihkupectví Artforum.

Mezi čtenáři je prý i řada slovenských politiků. "Mezi zájemci jsou určitě i naši politici, kteří si v knížce listují, nebo si ji rovnou koupí. Patrně si chtějí udělat obraz o bývalém politikovi v sousední zemi," dodává Golierová.

Knížka se dobře prodává také v knihkupectví Ikar-Svet knihy. Během dvou dnů se prodalo několik desítek kusů a pracovníci knihkupectví se proto rozhodli objednat dalších padesát výtisků.

"Titul se u nás objevil minulý pátek, prodáváme ho za 349 korun. Zájem o knížku je velmi dobrý," řekla zástupkyně knihkupectví Lucia Lichá.

Zemanova kniha se postupně dostane i k obyvatelům dalších slovenských měst. Představitelé distribuční společnosti Slovart Store řekli, že prozatím mají k dispozici asi 200 kusů a poptávka knihkupců je značná.

Někteří slovenští knihkupci si přitom už delší dobu stěžují, že Slováci o literaturu ztrácejí zájem a z řady kvalitních titulů se stávají "ležáky". Slováky kromě vysokých cen od knih odrazují také počítače nebo televize. Výjimkou jsou knižní trháky jako třeba Harry Potter, jehož se i na Slovensku prodaly desítky tisíc výtisků.

V Česku je zájem o Zemanovu knihu obrovský. Podle šéfa Ottova nakladatelství, které vzpomínky vydalo, se první týden prodalo 59 tisíc výtisků a tisklo se okamžitě dalších 44 tisíc kusů. - více zde

Miloš Zeman: Jak jsem se mýlil v politice

,