Christopher Paolini

Christopher Paolini | foto: Profimedia.cz

Třetí příběh Eragona vyjde česky až v únoru

  • 4
Čeští fanoušci odvážného chlapce Eragona, hrdiny jedné z nejúspěšnějších fantazijních sérií současnosti, budou asi zklamaní. Na třetí, předposlední díl Odkazu Dračích jezdců z pera mladého Američana Christophera Paoliniho si počkají o něco déle, než mysleli.

Osmisetstránkovou knihu nazvanou Brisingr, která v anglickém originále vyjde na sklonku září, se na tuzemský trh podaří uvést až příští rok v únoru.

Pražské nakladatelství Fragment sice překlad původně ohlásilo již na letošní předvánoční trh, ale ukázalo se, že to nestihne. Jak uvedla šéfredaktorka Fragmentu Ludmila Unčovská, k posunu vydání došlo z důvodu, aby "překlad takového rozsahu připravili v požadované kvalitě".

Brisingra, podobně jako před časem Harryho Pottera, začíná provázet marketingová hysterie a obavy z předčasného vyzrazení děje. Americký nakladatel proto odmítl zahraničním překladatelům rukopis poskytnout s dostatečným předstihem.

Paoliniho série je pro Fragment doslova "zlatým dolem", jen první knihy Eragon se tu prodalo více než čtyřicet tisíc kusů, popularitě pomohl i stejnojmenný film, kde si zahrál John Malkovich či Jeremy Irons.

Ve třetí knize má Eragon s pomocí dračice Safiry pokračovat v cestě za osvobozením světa od tyranského krále Galbatorixe a také zachránit lásku svého bratrance Rorana, zajatou Katrinu.