Dramatik, spisovatel a vrchní zemský rabín Karol Sidon převzal  Státní cenu za...

Dramatik, spisovatel a vrchní zemský rabín Karol Sidon převzal Státní cenu za literaturu | foto: ČTK

Státní cenu mají Karol Sidon a Anna Kareninová, ocenění získal i Menzel

  • 1
Státní cenu za literaturu letos získal dramatik, spisovatel a vrchní zemský rabín Karol Sidon. Porota ocenila jeho celoživotní přínos, zazářil podle ní zejména knihami Sen o mém otci a Sen o mně či scenáristickou spoluprací s režisérem Jurajem Jakubiskem.

Státní cenu za překladatelské dílo dostala romanistka Anna Kareninová, jejíž jméno je spojeno s překlady francouzských a italských knih i filmů. Do češtiny převedla například tituly Guillauma Apollinaira, Marguerite Durasové nebo Tommasa Landolfiho.

Ceny předal ministr kultury Lubomír Zaorálek. Ocenil ještě dalších šest umělců, jednoho in memoriam, a to za přínos v divadle, hudbě, výtvarném umění, architektuře a kinematografii.

Divadelní režisér Jan Nebeský, který dosud režíroval na 120 inscenací, obdržel cenu za invenční a inspirativní pojetí současné divadelní režie.

Sbormistr Kühnova dětského sboru Jiří Chvála získal ocenění za celoživotní sbormistrovskou činnost a dlouholetou úspěšnou práci s hudebním dorostem.

Za celoživotní výtvarné dílo, pedagogickou činnost a přínos pro výtvarné umění se stal laureátem Václav Cigler. Jeho tvorba se zaměřuje na plastické objekty z broušeného skla, svítidla, šperky, kresby a projekty pro architekturu.

Ivan Kroupa, který je mimo jiné autorem Centra současného umění v Praze - DOX nebo Bažantnice Pražského hradu, získal cenu za architekturu. Cena za filmy putovala k Jiřímu Menzelovi, in memoriam byl oceněn kameraman Jaroslav Kučera, který zemřel v roce 1991.

,