Soud: E-book není kniha

Americkou knižní scénu už několik měsíců pálí vleklý právní spor o to, kdo kontroluje elektronické verze knih. Zahrnuje smlouva nakladatele s dotyčným autorem na "papírové" vydání jeho knihy automaticky také možnost pustit text na trh v digitální formě coby e-book? Nebo mohou spisovatelé uzavřít nový kontrakt a tím získat další honoráře? Federální soudce na Manhattanu rozhodl ve prospěch autorů. Internet je podle něho novým typem média, pro které platí jiná pravidla. Také požitek z četby je prý jiný.

Úvahy kolem nevyjasněného statutu elektronických knih nabraly na obrátkách poté, co literáti Kurt Vonnegut, William Styron a Robert Parker nabídli osm svých děl nadvakrát: knižně jejich romány vydal americký gigant Random House, tytéž tituly ovšem byly i v nabídce elektronického nakladatele RosettaBooks. Random House se cítil poškozen a v březnu podal na konkurenta žalobu.

"E-book je jen jiná forma doručení, ale stále je to tatáž kniha," brala se tehdy o své viceprezidentka Random House Hariette Dorsenová. Soudce Sidney H. Stein ovšem prohlásil, že právo je na straně RosettaBooks, a zamítl opatření, která by měla prodej digitálních souborů na jejich internetové stránce blokovat. Aby podpořil své tvrzení, že na elektronickou podobu textu se nevztahuje termín kniha, použil heslo z Webster's Unabridged Dictionary. Ve slovníku - paradoxně vydaném společností Random House - najdeme charakteristiku, podle níž je kniha "napsané nebo tištěné dílo, fiktivní či nefiktivní, na arších papíru, které jsou obvykle svázány nebo jinak připevněny a mají obal". Spor ovšem není u konce, Random House se rozhodl, že bude bojovat dál.

Bible sci-fi Den trifidů Johna Wyndhama nechybí v nabídce elektronických titulů.