Romský festival Khamoro uvedl jako svého hosta Lucii Bílou

Praha - Až přes půlnoc se protáhl v pražském klubu Roxy sobotní koncert, který byl součástí prvního ročníku mezinárodního romského festivalu Khamoro (Slunce) '99. Diváci se nechali unášet muzikou romských kapel a zpěváků z různých zemí Evropy a ohlasu se dočkala i hostující Lucie Bílá, která vystoupila se skupinou Diabolské husle.
"Geneticky Romka nejsem, ale jsem hrdá na to, že mě za ni někteří lidé považují," tvrdí zpěvačka, která se představila s několika romskými lidovými písněmi a jež o romské problematice často mluví. "Potřebovala bych daleko víc času," řekla před koncertem.
"Tahle muzika se musí prožít a zažít. Není to o tom naučit se text a něco odintonovat." Na adresu romského festivalu pak uvedla: "Takové vystoupení je pro mě mnohem cennější než nějaká barevná a velkolepá show." Na scéně s obřími koly upomínajícími na kočovnické vozy i na stylizované slunce se vystřídaly desítky muzikantů prezentujících rozmanitost romské hudby. Uvolněná atmosféra prostoupila celým koncertem - diváci trpělivě snášeli nejen některé problémy se zvukem, ale i počínání jednoho z televizních kameramanů, který při sbírání efektních záběrů blokoval často výhled ze třetiny sálu.

Témata: Lucie Bílá