Japonská spisovatelka Rie Kudanová přebírá Akutagawovu cenu za novelu Tokyo...

Japonská spisovatelka Rie Kudanová přebírá Akutagawovu cenu za novelu Tokyo Sympathy Tower (17. ledna 2023). | foto: ČTK

Japonka vyhrála cenu za knihu o AI. Pak přiznala, že ji pomocí AI napsala

  • 1
Třiatřicetiletá japonská spisovatelka Rie Kudanová dosáhla se svou sci-fi novelou Tokyo-to Dojo-to (název se do angličtiny překládá jako Tokyo Sympathy Tower) na nejprestižnější literární cenu, kterou ve své zemi mohla. Při přebírání ovšem překvapivě prozradila, že část díla napsala pomocí programu ChatGPT.

Jak název knihy napovídá, ústředním motivem díla je výšková budova, ve které je umístěná věznice. Čtenáři novely sledují příběh architektky, která navrhuje rehabilitační centrum pro kriminálníky a zároveň při tom uvnitř bojuje se svým vztahem k těmto lidem.

Čínský autor vyhrál sci-fi soutěž. Knihu vytvořila AI za tři hodiny

Jedním z témat v lednu oceněné knihy je ovšem i problematika umělé inteligence. A právě tato aktuální záležitost, které poslední dva roky mocně rezonuje světem, patrně částečně přesvědčila porotu, aby mladé autorce přisoudila Akutagawovu cenu. Novelu označili za „téměř bezchybnou“.

Sama Kudanová ovšem během přebírání ceny trochu překvapila, když se přiznala, že část knihy napsala pomocí programu ChatGPT. „Je to novela, která vznikla za plného využití AI jako je Chat GPT. Okolo pěti procent textu přímo vzniklo pomocí generativní AI,“ uvedla spisovatelka bezelstně.

Spoluautor: ChatGPT. Na Amazonu se prodávají knihy napsané umělou inteligencí

Dále přiznala, že s ChatGPT běžně konzultuje záležitosti, které nemůže probírat s ostatními. „A když mi umělá inteligence neodpovídala tak, jak jsem očekávala, promítla jsem tyto své pocity do myšlenek hlavní hrdinky,“ uvedla Kudanová. Právě spolupráce s AI jí prý pomáhá uvolnit kreativitu. Služeb umělé inteligence využila podle webu New York Post i k tomu, aby mohla lépe napodobit a najít „jemná a nejasná slova“, která svým neurčitým významem pomáhají rozmazat výklad práva a spravedlnosti.

CNN upozorňuje, že podle některých dosavadních reakcí přitáhne přiznaná skutečnost k tvorbě Kudanové více čtenářů. Jiní naopak považují její práci za dehonestující díla spisovatelů využívajících čistě svou hlavu a talent. „V loňském roce se přitom autoři jako George R. R. Martin, Jodi Picoult a John Grisham připojili k hromadné žalobě OpenAI, tedy společnosti stojící za ChatGPT. Vadí jim, že k trénování svých systémů použila práci chráněnou autorskými právy,“ píše americký web.

Na vlnu kritiky a úšklebků zareagoval člen komise Keiičiro Hirano. „Historka o oceněné práci napsané pomocí generativní umělé inteligence je nedorozumění... Když si knihu přečtete, uvidíte, jak je v ní umělá inteligence zmíněna,“ napsal na síť X. „S tímto způsobem psaní budou v budoucnu problémy, to ovšem není případ knihy Tokyo Sympathy Tower,“ ujistil.

Kudanová jako spisovatelka debutovala v roce 2021 s novelou Warui Ongaku. I ta jí vynesla ocenění, konkrétně za nejlepší debut roku. Samotná Akutagawova cena je nejprestižnější japonské literární ohodnocení. V zemi vycházejícího slunce ji udělují dvakrát ročně (v lednu a červenci) už od roku 1935. Pojmenována je na počest oceňovaného spisovatele Rjúnosukeho Akutagawy, který žil mezi lety 1892 a 1927 a který je považován za mistra japonské moderní prózy.