Poezie od 19. století je na internetu

Které slovo ve svých básních nejčastěji používal Jan Neruda? A jaký výraz byl nejoblíbenějším v poezii 19. století? Díky nové internetové databázi Česká elektronická knihovna – Poezie 19. století budou odpovědi na tyto a jiné otázky jednoduché.

Unikátní projekt, který vznikal bezmála deset let v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ve spolupráci s firmou inSophy, v digitální podobě zachycuje text 1200 básnických knih od nejstarší novodobé česky psané poezie do začátku 20. století.

Soustřeďuje nejen sbírky nejznámějších autorů, například Svatopluka Čecha, Elišky Krásnohorské či Otokara Březiny, ale také řadu opomíjených či zapomenutých básníků.

"Je to knihovna, která fyzicky nikde neexistuje – jednotlivé sbírky jsou roztroušeny po českých a moravských knihovnách," říká literární historik Pavel Janoušek.

Knihovna, pro kterou byl inspirací podobný anglický projekt, bude průběžně doplňována. "Vybízí k takřka dadaistickým kouskům – každý si tu může vyzkoušet, kde se v poezii vyskytuje třeba slovo politika," podotýká Janoušek.

Adresa bezplatně služby je www.ceska-poezie.cz.