Lustig Pulitzerovu cenu nedostal

  • 9
Mezi adepty na letošní Pulitzerovu cenu v oblasti beletrie je také český spisovatel s americkým občanstvím Arnošt Lustig. Do světově prestižního klání vstoupil s románem Krásné zelené oči, který vyšel roku 2000 česky a loni se objevil v anglickém překladu na britských a amerických pultech.

Nejlepším životopiscem se stal Robert A. Caro za třetí díl portrétu někdejšího amerického prezidenta Lyndona Johnsona.

V kategorii dramatu vyhrál Nilo Cruz s hrou Anna in the Tropics.

Lorna Sageová byla oceněna v oblasti literatury faktu za dílo o genocidách ve vztahu k americké politice A Problem From Hell: America and the Age of Genocide.

Hudební pocta patří Johnu Adamsovi za On the Transmigration of Souls.

V poezii byl nejlepší Paul Muldoon se sbírkou Moy Sand and Gravel.

Arnošt Lustig byl ve hře o Pulitzerovu cenu
Mezi adepty na letošní Pulitzerovu cenu v oblasti beletrie byl také český spisovatel s americkým občanstvím Arnošt Lustig. Do světově prestižního klání vstoupil s románem Krásné zelené oči, který vyšel roku 2000 česky a loni se objevil v anglickém překladu na britských a amerických pultech.

Příběh Židovky se zrzavými vlasy a krásnýma zelenýma očima, která v patnácti letech volí mezi přežitím a prostitucí v polním nevěstinci, vyvolal nadšené recenze v anglofonních denících a časopisech. Navíc Krásné zelené oči (Lovely Green Eyes) jsou v pětici favoritů na britskou cenu Wingate Literary Prizes.

Zřejmě největší poctou je pak výrok Asociace amerických knihoven: knihu vybrala mezi dvanáctku nejlepších z tří set padesáti tisíc titulů, které loni ve Spojených státech vyšly. Právě toto vyjádření přimělo i Lustigova amerického nakladatele Arcade Publishing k tomu, aby román přihlásil do soutěže o Pulitzerovu cenu.

Pulitzerova komise 7. dubna vyhlásila výsledky jak novinářské, tak literární části soutěže. „Je to jedno z mých dětí, které má větší štěstí,“ poznamenal v telefonickém rozhovoru z Washingtonu Arnošt Lustig. Hlavní hrdinkou románu je Češka z Prahy, Hanka Kaudersová, jediná, která ze své rodiny přežije nacistické běsnění. „Chtěl jsem napsat román, který by nebyl propagandou a v němž bych nemusel říct ani slovo odsouzení. Zvolil jsem dívku, která za nic nemůže. Která buď bude pracovat v lágrovém nevěstinci, nebo zemře. A kdo chce umřít, když je mu patnáct?“ dodává Lustig.

"Podle mého názoru je to nejlepší žijící český autor a jeho dílo volá o Nobelovu a každou jinou literární cenu,“ rozplýval se John Murray z Literary Review of London. Americký profesní týdeník Publishers Weekly přirovnal dílo k pracím Elieho Wiesela či Prima Leviho a podle Times Literary Supplement by se román měl měřit Králem Learem. Konečně britský deník The Independent mluví o morální básnivosti, vytěžené z popela holocaustu: „Lustig má nádherný talent pro detail lidské bídy a přežití. O čem píše, je ohromující, ale nikdy plytké.“

Lustigovi, který žije střídavě mezi Prahou a Washingtonem, kde přednáší na Americké univerzitě, se v zámoří literárně daří. Modlitba za Kateřinu Horowitzovou byla roku 1973 navržena na americkou Národní knižní cenu a úspěch ji prý minul jen proto, že autor v té době ještě nebyl americkým občanem. Za scénář k filmu Vzácné dědictví dostal cenu Emmy, televizní obdobu Oscarů. Do angličtiny bylo přeloženo už deset jeho knih, některé vyšly i v šesti vydáních. Největší náklad měly Tma nemá stín či Noc a naděje, každá dosáhla sedmdesáti tisíc výtisků v paperbacku.

„Na kritiky na Krásné zelené oči se snažím zapomenout, abych si nezačal myslet, že jsem tak dobrý, protože to by byl začátek, abych byl špatný,“ říká Lustig v knize rozhovorů s Františkem Cingrem nazvané 3 x 18, kterou v druhém, upraveném vydání vydalo pražské Nakladatelství Andrej Šťastný. To ostatně na letošek hodlá znovu vydat také Krásné zelené oči.

Arnošt Lustig (vlevo) a Salman Rushdie diskutují 2. dubna 2001 v pražském Studiu Ypsilon.

Arnošt Lustig a Salman Rushdie (vpravo)diskutují 2. dubna 2001 v pražském Studiu Ypsilon.

Zleva doprava: Gore Vidal, Arnošt Lustig a Salman Rushdie diskutují 2. dubna 2001 v pražském Studiu Ypsilon.

Prezident festivalu 9 bran Arnošt Lustig.

Prezident festivalu Fort Film Arnošt Lustig se členy poroty Romanem Vávrou a Věrou Plívovou - Šimkovou.

Prezident festivalu Fort Film Arnošt Lustig se členy poroty Romanem Vávrou a Věrou Plívovou - Šimkovou.

Dagmar Hochová - Arnošt Lustig. Reprodukce z knihy Konec chleba, počátek kamení...

Arnošt Lustig při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.

Arnošt Lustig při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.

Arnošt Lustig při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.

Arnošt Lustig při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.