Komárek si píše se Spielbergem

  • 2
Waltr Komárek, jeden z "hrdinů" sametové revoluce, píše už sedm let devítisetstránkovou románovou trilogii, která líčí osudy židovského chlapce. Vyprávění ze života Komárkovy rodiny za 2. světové války a úryvky z připravované knihy zaujaly filmového režiséra Stevena Spielberga. "Napsal mi, že mé svědectví považuje za velmi cenný dokument, který bude zařazen do univerzitních knihoven v USA," prozradil Komárek.

Přátelé bývalého ředitele Prognostického ústavu Akademie věd a někdejšího náměstka předsedy polistopadové federální vlády natočili vybrané pasáže z knihy na videokazetu a poslali do americké nadace filmového režiséra Stevena Spielberga, která mapuje osudy evropských Židů v období holocaustu. Za několik měsíců dostal překvapený Komárek od Stevena Spielberga osobní dopis.

" Velmi mě to překvapilo. Samozřejmě netuším, do jaké míry je jeho dopis otázka zdvořilostní, ale udělal mi radost. Jsem ale spíš autorem skromným, pracuji v ústraní a netoužím po velké slávě," řekl Walter Komárek.

Někdejší vládní ekonomický expert vychází při tvorbě rozsáhlého díla z osobních tragických zkušeností. Přestože, na rozdíl od svých rodičů, holocaust s pomocí statečné české rodiny přežil, není jeho román jen popisem vlastního života.

Na příběhu imaginárního židovského chlapce zachycuje Komárek osudy českých Židů v období 2. světové války i v pochmurných padesátých letech.

" V první části se věnuji popisu přežití v podmínkách sběrného tábora a transportu. Druhá část líčí osud rodičů v koncentračním táboře a ve sběrném táboře v Uherském Brodu. Třetí díl se pak zabývá poválečnou situací. Snažím se v něm zachytit atmosféru osvobození i utváření socialistického systému. Samozřejmě se všemi tragickými atributy. Nejde ale o román v pravém slova smyslu. Jednotlivé kapitoly totiž prostříhávají dobové dokumenty a jejich rozbor. Chci totiž poukázat na historické příčiny jednotlivých událostí," vysvětlil.

Dodal, že kniha není náboženskou záležitostí. "Domnívám se, že tyto věci jdou mimo náboženskou sféru. Děsí mě každý fundamentalismus a už dávno jsem se zabýval otázkami antisemitismu a příbuznými tématy, které tento podivný jev provázejí."

Antisemitismus a protižidovské nálady, které se v současné době opět ve zvýšené míře objevují v Evropě, mají podle Komárka základ v nevzdělanosti. Nenávist k Židům prý tradičně přitahuje stejný druh lidí.

"Myslím, že z velké části je to otázka obecná a možná otázka morálky. Antisemitismus je totiž citlivým měřítkem morální krize. Pojí se v něm nevzdělanost a nenávist, která hledá vhodný objekt. Nakumulovaná nenávist k Židům pak vždy přitahuje agresivně vychýlené lidi. Boj proti antisemitismu je vlastně tisíce let trvající bitva o lidskou duši," míní Waltr Komárek.

První díl Komárkovy trilogie, jejíž třetí část právě dopisuje, má vydat nakladatelství Akademia v dubnu příštího roku. Veřejnosti trilogii představí na knižním veletrhu v Praze.

Valtr Komárek.

,