Geoff Dyer

Geoff Dyer | foto: amazon.com

Knižní tipy: Benátky už nikdy nebudou, co bývaly

  • 0
Slabiny erotických vášní i touhy po duchovním naplnění, ty odhaluje román, pro který zahraniční kritika neváhá užívat termínů "Úžasné!", ""Výjimečné!", "Zábavné!", "Hloubavé!", ba dokonce "Nevázaný požitek".

Předcházející knižní tipy najdete ZDE
TIP TÝDNE - Beletrie
GEOFF DYER: Jeff v Benátkách. Smrt v Benáresu
(Host)
Jeff v BenátkáchKaždé dva roky, při bienále, se Benátky stávají centrem kulturního světa. Přijíždí i Jeff Atman, unavený novinář, jehož vášní jsou večírky a hudba. Životní rytmus mu narušuje jen občasná povinnost napsat článek. Když potká okouzlující Lauru, má pocit, že se mu do žil vrací život, a cítí se jako znovuzrozený. Oba jsou vmžiku strženi do víru milostného vztahu. V Benáresu (Varánasí), nejposvátnějším městě Indie, míří každý den ke břehům Gangy tisíce poutníků. Mezi nimi je i Atman. Možná dokonce týž Atman, kterého jsme potkali v Benátkách. Původně se chce zdržet jen několik dní, ale jeho pobyt se protáhne na celé měsíce. Náhle nachází – nebo snad ztrácí? – nikdy nepoznanou podstatu vlastního bytí, svého já. V milostných vztazích, které může sledovat jen zdálky, objeví odraz vlastního potěšení, na něž rezignoval. V průběhu vyprávění se tato dvě "vodní" města spojí v jedno. Mohou splynout v jeden i dva různé příběhy?

TIP TÝDNE - Napětí
HARLAN COBEN: Schůzka v Paříži
(Knižní klub)
Schůzka v PařížiSportovního agenta a příležitostného vyšetřovatele Myrona Bolitara kontaktuje jeho bývalá přítelkyně Terese Collinsová, momentálně žijící v Paříži, s neodkladnou prosbou. Krátce poté, co Bolitar přilétá do Francie, je Teresin manžel nalezen mrtvý. Bolitar je přinucen spolupracovat s francouzskou policií, vraha vystopuje, ale po přestřelce s ním Bolitara někdo unese a případ je ututlán. Bolitar se rozhodne dál pátrat na vlastní pěst – tím spíš, že vše nějak souvisí s dávnou smrtí Teresiny jediné dcery.

TIP TÝDNE - Pro děti
BLAISE CENDRARS: Malé černé pohádky pro nebojácné děti
(Baobab)
Malé černé pohádkyFrancouzský spisovatel, esejista a básník švýcarského původu Blaise Cendrars poprvé vydal své Malé černošské pohádky poprvé v roce 1929. Vypráví v nich legendy a příběhy starého kontinentu neopakovatelným způsobem. Můžeme v nich slyšet rytmus afrických písní, houpavý krok žen, kradmý krok zvěře, zpěv myší, vítr prohánějící se nad vyprahlou zemí a také kroky lstivých i hloupých lidí a v neposlední řadě smích dětí. Dětí, které tyto příběhy poslouchaly a stále poslouchají. České vydání originálními ilustracemi vyzdobila Alžběta Skálová.

TIP TÝDNE - Klasika
JAMES GRADY: Šest dnů Kondora
(Nakladatelství XYZ)
Šest dnů KondoraDěj strhujícího románu, podle něhož byl natočen slavný film Tři dny Kondora s Robertem Redfordem v hlavní roli, se rozehrává v oddělení CIA maskovaném jako literárně-historická společnost, kde mladý literární vědec Ronald Malcolm se svými spolupracovníky kontrolují veškeré vydané knihy se špionážní a detektivní tematikou. Jednou Malcolm najde své kolegy mrtvé. Uvědomuje si, že v ohrožení života může být i on, a zjišťuje, že se nedobrovolně stal hlavním hrdinou sledu nebezpečných událostí, které dosud znal jen z knížek.

TIP TÝDNE - Pro poučení
VLADIMÍR HULPACH: Báje, legendy a pověsti staré Prahy
(Libri)
Báje a pověsti staré PrahyZnámý sběratel pověstí a legend z celého světa i Čech a Moravy (mj. 9 dílů Bájí a pověstí z Čech a Moravy podle jednotlivých krajů) se tentokrát věnuje doslova nepřeberné materii bájí, pověstí a legend spojených s Prahou od mytických počátků do 20. století. Autor uvážlivě vybírá jak ty charakteristické, tak i ty veřejnosti takřka neznámé či pozapomenuté příběhy. Text doprovázejí nezaměnitelné ilustrace Václava Kabáta.

TIP TÝDNE - Komiks
LARRY GONICK: Komiksová historie moderního světa 2
(BB/art)
Komiksová historie moderního světa 2Český překlad prvního dílu Komiksové historie moderního světa byl v roce 2009 oceněn Zlatou stuhou za překlad literatury faktu pro děti a mládež. Druhá část začíná v éře Osvícenství, čtenáře provází dvěma a půl stoletími revolucí, společenských a ekonomických inovací, nacionalismu, kolonialismu, vědeckého pokroku a zrušení otroctví, a končí na začátku jedenadvacátého století válkami v Iráku a Afghánistánu. Gonickovo vtipné a poutavé líčení oživuje minulost a často staví staré události do úplně nového světla.

TIP TÝDNE - Audiokniha
LADISLAV PECHÁČEK: Amatéři aneb Jak svět přichází o básníky
(Popron Music/Nakladatelství XYZ)
AmatéřiAudioverze novely o přípravě jednoho netradičního divadelního představení, kterou proslavilo její filmové zpracování. Po mnoha letech se ke svým filmovým postavám opět vrátili herci Pavel Kříž a David Matásek. V nahrávacím studiu načetli příběhy Štěpána a Kendyho ve svém neopakovatelném podání. V roli "Borůvky" se na nahrávce představuje držitelka Českého lva Jana Plodková. Více zde.