knihy - literatura (ilustrační foto) | foto: Corbis, Profimedia.cz

Kniha shrnula sto největších Čechů

Největším Čechem se mohl stát jen jeden. Pozornost si však zaslouží všech sto osobností českého národa, o kterých rozhodlo veřejné hlasování od ledna do června 2005. Jejich portréty přináší nová populárně naučná publikace Největší Čech.

Publikaci vydalo nakladatelství Reader’s Digest ve spolupráci s  Českou televizí.

„Kniha byla připravena v rekordně krátké době. Co se týče jejích autorů, nasadili jsme co nejvyšší laťku,“ říká generální ředitel nakladatelství Luboš Beniak.

Mezi osmadvaceti předními českými novináři a odborníky, kteří se na třech stránkách věnovaných každé z osobností snažili o její představení i z neobvyklých úhlů pohledu, jsou například Petr Čornej, Pavel Kosatík, Pavel Taussig, Ondřej Neff, Vladimír Vlasák, Jiří Podzimek a další.

„Výsledky ankety jsou výsledkem popularity v současné době,“ míní filmový historik a publicista Pavel Taussig, kterému v první stovce některé osobnosti divadla či filmu chybějí.

„Podle mě anketa nese určité poselství. V první stovce se objevilo na pětadvacet spisovatelů a čtyřiačtyřicet umělců, což vypovídá o tom, že společnost není až tak nekulturní, jak by se mohlo na první pohled zdát,“ vysvětluje historik Petr Čornej.

První náklad knihy činí patnáct tisíc výtisků. Více než čtyřsetstránková publikace se bude ode dneška prodávat za 490 korun.