Kingovi se psaní pro internet vyplácí

Bestsellerový spisovatel Stephen King je povzbuzen velmi dobrou odezvou na publikování první části jeho nového hororového románu v internetové síti a hodlá uveřejnit další kapitolu. V pondělí o tom informovala jeho asistentka Marsha DeFilippová. Příběh "The Plant" (Rostlina) začal vycházet online 24. července na Kingově internetové stránce www.stephenking.com.

Autor ponechal první kapitolu volně přístupnou s tím, že zájemce zaplatí za stažení dobrovolně jeden dolar. Pokud tak učiní alespoň tři čtvrtiny internetových čtenářů, připojí spisovatel další část románu. Asistentka sdělila, že za první kapitolu platilo 76 procent čtenářů okamžitě nebo slíbilo, že zaplatí později.

"Počty jsou velmi slibné," řekla s tím, že King už píše třetí pokračování. Do uplynulé neděle přitom stránka zaznamenala více než 152.000 návštěvníků. Zveřejnění druhé části se plánuje 21. srpna, třetí pak 25. září. Po úspěchu první elektronické knihy publikované letos v březnu na internetové síti tak přišel spisovatel s dalším internetovým experimentem, jehož případný úspěch může vyřadit ze hry vydavatele jako prostředníka mezi spisovatelem a čtenářem.

Díky přímému kontaktu se čtenářem obejde King svého dosavadního vydavatele, společnost Simon & Schuster, která mu pomohla s jeho první internetovou knihou nazvanou Riding the Bullet. Ta překonala prodejní rekordy a měla ukázat, zda lidé přistoupí na "nepapírovou" podobu knihy.

Stephen King: The Plant.