Ukázka z knihy Hrdinové 2

Ukázka z knihy Hrdinové 2 | foto: Yinachi

Jágr, Dzurilla i Modrý jsou noví Hrdinové. Dějiny českého hokeje v komiksu

  • 2
Od slávy klubu LTC až po Jágrův návrat do Kladna. Po českém fotbalu dostává i český hokej komplexní publikaci, která čtivou a atraktivní formou přibližuje dějiny tohoto populárního sportu u nás. Knihu s názvem Hrdinové 2 opět připravil spisovatel Ondřej Fuczik a výtvarník Vojtěch Šeda.

Který český hokejista vyhrál tenisový Wimbledon? Proč skončili mistři světa z roku 1947 ve vězení? Kteří hráči si na protest proti sovětské okupaci zalepili rudé hvězdy na dresu? Mnohým mohou takové otázky připadat triviální, nicméně i v tak hokejové zemi, jakou je Česká republika, nemusí být úplně snadné přiblížit nejmladší generaci naše slavné momenty z tohoto sportu.

Dvojice autorů výtvarník Vojtěch Šeda a spisovatel Ondřej Fuczik se o to pokusili trochu netradičním způsobem, když zpracovali dějiny našeho hokeje přístupnou formou, kde čtivě psaný text doplňují komiksové příběhy. Kniha s názvem Hrdinové 2 tak svým konceptem přímo navazuje na předchozí dva roky staré výpravné dílo, které zmapovalo dějiny našeho fotbalu.

Fuczik tentokrát postavil do středu dění dva chlapce, Zrzka a Čáru, kteří na půdě najdou bednu s pokladem, hokejovou výzbrojí z dob úplných začátků tohoto sportu u nás. Tedy časů před první světovou válkou, kdy se výběr Čech s velkými úspěchy účastnil raných evropských šampionátů, ač teprve pár let znal opravdový puk. Autoři naše první úspěchy v úvodní kapitole Hokejoví mušketýři nechtějí zpochybňovat, ovšem neopomíjejí dodat, že s kanadským hokejem nešla tehdejší evropská hra příliš srovnávat. Tedy zatím.

To zachycuje jen prvních pár stran knihy, která v krátkých komiksech spolu s hokejovými událostmi vlastně přibližuje i naše moderní dějiny – vzestup a pád klubu LTC, komunistický proces s týmem okolo Bóži Modrého, emotivní mistrovství světa 1969 s oněmi přelepenými hvězdami i slavné vítězství nad Kanadou na jejím ledě v roce 1976.

Fuczikova kniha opět v krátkých přehledných podkapitolách přibližuje fenomény, osobnosti, historické pozadí i drobné příběhy jednotlivých hokejových epoch.

Zestárlí Čára se Zrzkem se znovu potkávají před zápasem v Naganu. Zlatým obdobím z přelomu tisíciletí se tak jejich příběh pomyslně uzavírá. Nikoli však ten českého hokeje, podobně jako fotbaloví Hrdinové, i nová kniha kvapí až do současnosti. Připomíná všechna nedávná jalová „bezmedailová“ mistrovství, Jágrův návrat do Kladna či prvního českého rozhodčího v NHL. Hrdiny 2 vydává Yinachi.

Robert Záruba o zlatém hattricku a knize Hrdinové 2 (Zdroj: Youtube.com):