Festivalovým tématem je Casanova

Čtyřdenní Festival spisovatelů Praha, který začíná příští neděli, letos vstoupí do patnáctého ročníku. Jeho program doznal několika změn: Američan Norman Mailer svou návštěvu Prahy odložil, nezúčastní se ani Ital Dario Fo či Zadie Smithová.

Naopak se objeví diskutovaný francouzský autor Michel Houellebecq, který vzbudil pozornost nejen svými romány Rozšíření bitevního pole, Elementární částice či Platforma, ale také údajně neuctivými výroky o islámu, které řešil i pařížský soud.

Médií se stranící autor svou pražskou účast podmínil tím, že neposkytne jediný rozhovor. Vstupenky na Houellebecqův jediný večer jsou již vyprodány.

Dalšími zajímavými autory budou například oceňovaný prozaik Juan Marsé, první španělský host festivalu, francouzský básník Yves Bonnefoy, autoři David Grossman z Izraele či Rus Viktor Jerofejev.

Všichni jsou známí i českým čtenářům. Chybět nebude americký beatnický autor Ed Sanders, který se proslavil jako zpěvák kapely The Fugs.

V 80. letech podporoval českou undegroundovou skupinu Plastic People, s níž se ve středu 8. června sejde na scéně pražského Divadla Minor při společném koncertu. Do festivalových diskusí se zapojí i čeští autoři Antonín J. Liehm a Jiří Kuběna.

Letošní ročník festivalu bude věnován  Giacomu Casanovovi, dobrodruhu a umělci, jenž svůj život završil na zámku v Duchcově. Festival si jako motto vybral jeho výrok: "Naše nevědomost se stává naším jediným útočištěm."